Podkrovní prostory bývají krásné a útulné, ale není vůbec jednoduché je zařídit, protože je při tom nutné respektovat celou řadu dispozičních omezení. Nejinak tomu bylo v této proměně, kdy designér Ivo Prokel dostal za úkol  najít pod krovy místo pro relaxaci, stolování i ukládání věcí.

Tmavá tapeta použitá na více místech podkrovního bytu dala vyniknout původní světlé podlaze.Majitelé půdního bytu se na designéra Iva Prokela obrátili s tím, že potřebují poradit s dovybavením stávajícího částečně zařízeného prostoru. Kromě pro podkrovní byty typického prostorového omezení, stávajících podlah, kuchyňské linky, dveří, sedací soupravy a židlí k jídelnímu stolu nestálo designérovi v cestě za proměnou už nic jiného.

Majitelé

Prostor nad sedací soupravou výrazně ovlivňuje šikmina střechy a několik stropních ústupků, designér proto zvolil designově zajímavá svítidla ze sádry.V krásném podkrovním bytě u pražské Stromovky bydlí manželé Michal a Zuzana se synem Tomáškem. Rádi jezdí společně na hory, podnikají výlety na kole a v neposlední řadě chodí na procházky do již zmiňované Stromovky.

Úkolem designéra bylo tento dlouhý prostor vizuálně propojit, doplnit o úložné prostory na knihy a dokumenty a vhodně vyřešit úložné prostory nacházející se pod střechou podél obývacího pokoje, respektive vstup do něj a jeho vnitřní uspořádání, osvětlení, dekorace a doplňky.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Slovo designéra

V nábytku s povrchem ve vysokém lesku se příjemně a nekontrastně zrcadlí denní i umělé světlo, čímž dochází k optickému rozšíření místnosti.Ivo Prokel, interiérový poradce


Tento výrazně protáhlý prostor má svá specifika. Každý další kus nábytku může vytvořit efekt „nudle". Právě zde však nejvíc chyběly úložné prostory určené dokumentům, knihám, časopisům..., ale třeba i lahvím vína. Kombinací sestavy bílých korpusů ve vysokém lesku s černou vliesovou tapetou jsem interiér opticky nejen nezúžil, ale naopak. Právě černé plochy v pozadí navodily pocit iluzivní hloubky. Bonusem je pak zpřístupnění úložných prostor v podkroví, ukrytých za posuvnou knihovnou

Stávající židle doplnil designér novým jídelním stolem, nadčasová dětská židlička Fresco (Bloom) ve vysokém lesku do interiéru skvěle zapadá.Zhruba uprostřed řešeného interiéru stála volná stěna, na kterou designér umístil kompozici nástěnných skříněk nabízejících dostatek úložného prostoru. Pozadím této sestavy je luxusní tmavá tapeta, která je zároveň i jedním z propojovacích prvků, neboť ji využil i v prostoru s televizí a u jídelního stolu. Další úložné prostory vytvořil vedle sedací soupravy, kde vybouráním stěny pod oknem vznikl „průlez" do podkrovních prostor rafinovaně krytý posuvnou knihovnou.

Problémy s INTERIÉREM? Ptejte se v PORADNĚ ZDE.

text: Edita Erbsová, foto: Petr Hrubeš

logo MessengerPoslat Messengerem