Od prvního ledna 2020 bude možné podle platných předpisů stavět pouze domy s téměř nulovou spotřebou energie. Výrobci nejrůznějších stavebních materiálů, od cihel plněných izolací až po různé sendvičové panely, jsou na tuto etapu dávno připraveni. Jak se ale s tímto požadavkem vypořádají domy, jejichž základem je masivní, křížem lepené dřevo, tedy CLT panely? Na to jsme se zeptali Ing. Jiřího Čecha ze společnosti BLOCKhome.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Jak jsou na tom dřevostavby s plněním požadavků na domy stavěné po roce 2020? Mohou kritéria domů s téměř nulovou spotřebou splňovat i domy postavené na bázi masivního dřeva, nebo pouze sendvičové konstrukce, v nichž dřevo je jen jednou z mnoha ingrediencí?

Požadavky na domy s téměř nulovou spotřebou mohou splnit dřevostavby z jakékoliv současné technologie. Jen je třeba na to myslet již v průběhu vytváření projektové dokumentace.

Jaký je rozdíl mezi nízkoenergetickým, téměř nulovým a pasivním domem?

CLT (Cross Laminated Timber) panely jsou vyrobeny z masivního dřeva. Jednotlivé lamelové desky jsou na sebe vrstveny křížem. Tyto vrstvy se k sobě lepí ekologickým lepidlem bez obsahu formaldehydu (Zdroj: STORA ENSO)Nízkoenergetický dům je označení pro objekt, jehož měrná potřeba tepla na vytápění nepřekročí 50 kWh/m2 za rok.

Budova s téměř nulovou spotřebou energie je legislativně závazný požadavek, který nabíhá postupně od 1. 1. 2016 (velké veřejné budovy) do 1. 1. 2020 (všechny budovy, včetně rodinných domů). Často jde o úspornější budovu, než je nízkoenergetický dům, někdy to tak ale nemusí být. Orientační hodnota požadavku na potřebu tepla na vytápění je v rozmezí 30–70 kWh/m2 za rok dle typu a tvaru budovy, část může být pokryta z obnovitelných zdrojů.

Pasivní dům nemá v ČR legislativně závazný standard. Požadavek je stanoven v absolutní hodnotě podle metodiky Passivhaus institutu v Darmstadtu. Zhruba však odpovídá požadavkům programu Nová zelená úsporám na novostavby. Orientační hodnota požadavku na potřebu tepla na vytápění je 15 kWh/m2 za rok dle typu a tvaru budovy.

Jak jsou na tom stavby na bázi masivního dřeva s akumulací tepla a absorpcí vlhkosti?

CLT panely mají jednak velmi dobré statické parametry, vynikající požární odolnost (již tloušťka 80 mm má požární odolnost 30 min.). Velmi důležitou vlastností je tepelná akumulace, neboť masivní dřevo má podobnou akumulační schopnost jako plynosilikát (pórobeton). Konstrukce z masivních panelů jsou přirozeně difuzně otevřené, přirozeně regulují vlhkost v interiéru. Konstrukce stěn jsou štíhlé a zvětšují vnitřní užitný prostor domu.

CLT (Cross Laminated Timber) panely jsou vyrobeny z masivního dřeva. Jednotlivé lamelové desky jsou na sebe vrstveny křížem. Tyto vrstvy se k sobě lepí ekologickým lepidlem bez obsahu formaldehydu (Zdroj: STORA ENSO)

Čím je zajištěno, že váš dům Elegance má parametry budovy s téměř nulovou spotřebou energie?

Parametry budovy s téměř nulovou spotřebou energie splňuje náš dům Elegance díky precizně navrženému zateplení obvodových stěn, podlahy přiléhající k terénu i střešní konstrukce. Dále pak vhodně zvolenými skleněnými výplněmi.

Jaký je v něm dodatečný zdroj tepla?

Jako základní zdroj tepla pro RD Elegance je navržen plynový kotel. V domě jsou osazena desková otopná tělesa. Soustava je navržena jako nízkoteplotní.

S jakými obnovitelnými zdroji energie a tepla tento projekt předem počítá? Jaká je příprava pro dodatečnou instalaci těchto systémů?

Otopná soustava je navržena tak, aby bylo možné jako zdroj použít tepelné čerpadlo (např. vzduch/voda, země/voda). Dále je možné instalovat pro přípravu teplé vody solární kolektory, případně fotovoltaické panely pro výrobu elektrické energie.

Máte představu, jak by bylo možné tento dům proměnit z „téměř nulového“ na pasivní?

Nad touto proměnou jsme uvažovali již v průběhu projektování RD Elegance. Došli jsme k tomu, že by bylo zapotřebí použít větší tloušťku izolace jak obvodových konstrukcí, tak střechy. Dále pak je nutné instalovat speciální okna s trojskly (pro pasivní domy) a zabezpečit výměnu vzduchu centrálním větráním s rekuperací.

Jaké jsou požadavky na pozemek pro tento projekt? Je zapotřebí nějaká speciální orientace ke světovým stranám, aby dům splňoval požadavky budovy s téměř nulovou spotřebou energie?

V rámci použitých rozměrů oken není zapotřebí žádná speciální orientace domu ke světovým stranám, aby byly zabezpečeny požadavky na budovu s téměř nulovou spotřebou energie.

Jaké jsou rozměry a parametry skleněných výplní, počítáte jejich prostřednictvím spíše s tepelnými zisky, nebo se ztrátami?

Parametry výplní jsme optimalizovali tak, aby tepelné zisky a ztráty byly vyrovnané.

Jakým způsobem je řešena střecha, její tepelně a zvukověizolační funkce?

Střecha našeho domu Elegance je řešena použitím CLT panelu o tloušťce 140 mm a dostatečným množstvím izolace, aby byly splněny požadavky na tepelnou i zvukovou izolaci.

Kontakt: Blockhome.cz

 

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem