Od 3. dubna do 7. června probíhá v rámci festivalu Archikultura 2015 v Ostravě v Domě umění (GVUO) výstava Architektura zmocňující se prostoru: Alfred Neumann - Život a dílo. Jedná se o první výstavu díla architekta Alfreda Neumanna.

Důstojnická škola v Micpe Ramon (autor: Ori~, wikipedia.org).

Alfred Neumann (1900–1968) začínal v 60. letech v Izraeli s navrhováním originálních staveb, které stály mimo funkcionalismus. Neumann se rozhodl se pro geometrii mnohostěnů, u níž se tradiční architektonické zásady prolínaly s novými výrazovými způsoby.

Výstava vnáší světlo do Neumannovy expresivní architektury a metodologie designu. Vypráví různými prostředky o Neumannově architektuře a představuje dosud nezveřejněné fotografie, architektonické výkresy a modely.

2. 4. – 7. 6. 2015 Dům umění, GVUO a Kabinet architektury, Ostrava, Česká republika
18. 6. – 27. 9. 2015 Muzeum Architektury we Wrocławiu / Muzeum architektury ve Vratislavi, Polsko
14. 10. – 1. 11. 2015 Bauhaus-Universität Weimar / Univerzita Bauhaus ve Výmaru, Německo
18. 2. – 22. 5. 2016  Moravská galerie v Brně, Česká republika

Prostorové modely

V galerii jsou  vybudovány čtyři prostorové modely v životní velikosti podle Neumannových nejproslulejších projektů. Navštěvníci jimi mohou procházet a získat tak vlastní dojem z jeho projektů.

Výstavu doplňuje Neumannova osobní korespondence, fotografie, malby, skici, historická dokumentace i rekonstruované architektonické prvky. Návštěvník tak kromě vlastního prožitku získá i informace o Neumannově architektuře.

Alfred Neumann a Československo

Alfred Neumann (zdroj foto: www.bam.brno.cz).

Alfred Neumann se narodil v židovské rodině ve Vídni, ale již od svých deseti let byl spojen s Brnem, kam se s rodiči přestěhoval.

Po emigraci v roce 1949 byl spojen s děním nově vzniklého států Izrael a pak s Kanadou, kde působil jako vysokoškolský pedagog na Lavalově univerzitě v Quebécku.

S jeho projekty a realizacemi kromě Československa, se můžeme setkat v Německu, Polsku, Rakousku, Alžíru, JAR, Francii a Kanadě. Svými teoriemi ovlivnil celou generaci architektů a umělců, a stále inspiruje i ty současné.

Nejznámější díla:  Radnice v Bat Jamu, Důstojnická škola v Micpe Ramon, Nájemní dům Dubiner v Ramat Ganu, urbanistický plán města Bejt Šemeš nebo projektu arabského města Ajn Rafa (vše v Izraeli).

text a foto: Tomáš Horáček,kabinetarchitektury.cz

logo MessengerPoslat Messengerem