Sídliště Josefinesvingen na kopci v norském Trondheimu se pyšní jedinečnou a netypickou stavbou: třiadvaceti rodinnými domy s pestrobarevnou hliníkovou fasádou značky PREFA. Díky tomu se tu mění atmosféra doslova každým okamžikem, v závislosti na dopadu světla, denní době i ročním období.

(Komerční prezentace)

Pro opláštění domků byla vybrána falcovaná krytina Prefalz, a šlo o první velký projekt s produkty PREFA, který byl v Norsku realizován.

Zadání bylo sice jednoznačné, zato složité: co největší množství bytů se musí vejít na malý prostor, a přitom ještě musí zbýt dostatek míst i pro parkování residentů. Kromě toho měl být obyvatelům sídliště zachován i jejich místní supermarket.

Sídliště Josefinesvingen na kopci v norském Trondheimu se pyšní jedinečnou a netypickou stavbou: třiadvaceti rodinnými domy s pestrobarevnou hliníkovou fasádou značky PREFA. Díky tomu se tu mění atmosféra doslova každým okamžikem, v závislosti na dopadu světla, denní době i ročním období. (Zdroj: PREFA)

Sídliště Josefinesvingen na kopci v norském Trondheimu se pyšní jedinečnou a netypickou stavbou: třiadvaceti rodinnými domy s pestrobarevnou hliníkovou fasádou značky PREFA. Díky tomu se tu mění atmosféra doslova každým okamžikem, v závislosti na dopadu světla, denní době i ročním období. (Zdroj: PREFA)Hned na začátku bylo jasné, že výškový dům by do okolního prostředí, pro které jsou typické pěkné rodinné domky, příliš nezapadal. A to byla pro Sevrina Gjerde ta pravá výzva, které se musel postavit čelem a najít neotřelé řešení. „Když máte jasné zadání a jasně dané mantinely, není už potom tak obtížné najít optimální řešení,“ vypráví norský architekt. Ten na kreativním řešení architektonického návrhu rodinných domů na sídlišti Josefinesvingen spolupracoval s kolegou Daigou Ishii z architektonické kanceláře Agraff. „Nejprve jsme museli vybudovat malý kopec, na který jsme pak rozprostřeli barevný koberec v podobě jednotlivých domků. Ty harmonicky ladí s okolím zvláště díky použitým barvám, jako je třeba nebeská modrá nebo cihlově červená,“ vypráví Gjerde.

V mládí chtěl být pilotem

Když dělal malý Sevrin ve dvanácti letech test, pro jaké povolání má předpoklady, pevně doufal, že mu vyjde to jedno jediné: pilot letadla. Bohužel, či snad bohudík, ale věci dopadly docela jinak. Test totiž jasně řekl, že se má stát architektem. „Byl jsem zklamaný, a kromě toho jsem ani pořádně nevěděl, kdo to architekt je,“ vzpomíná po letech s úsměvem Gjerde. Profese, která mu byla souzená, si ho ale nakonec stejně našla. „Když jsem se po škole rozhodoval, na kterou univerzitu se přihlásit, řekl mi bubeník naší chlapecké kapely, abych s ním šel studovat právě architekturu. Díky tomu bychom totiž mohli pokračovat ve společném hraní i na fakultě. A tak jsem tedy šel…“ První studijní kroky vedly na univerzitu v Norsku, pak do švédského Lundu, a nakonec do španělské metropole Madridu, odkud se Gjerde vrátil plný zkušeností zpět do rodného Norska.

Sídliště Josefinesvingen na kopci v norském Trondheimu se pyšní jedinečnou a netypickou stavbou: třiadvaceti rodinnými domy s pestrobarevnou hliníkovou fasádou značky PREFA. Díky tomu se tu mění atmosféra doslova každým okamžikem, v závislosti na dopadu světla, denní době i ročním období. (Zdroj: PREFA)

Architekt i lektor

Sevrin Gjere je muž několika profesí. Kromě toho, že se naplno věnuje architektuře, najde si čas i na přednášky na norské technicko-přírodovědecké univerzitě, na níž ostatně sám kdysi studoval. „Baví mě, když můžu mladým lidem vysvětlit, co to znamená být architektem, jaká moje práce je a co všechno obnáší. Občas se totiž stane, že mají studenti nerealistické představy a očekávání a je potřeba, nabídnout jim trochu realističtější pohled. Vzájemné diskuse se velmi užívám a rád si vyslechnu i různé neotřelé nápady, které studenti mají.“

Rozhodující je materiál

„V Trondheimu jsme dosáhli maximální souhry s okolím. Nové domy se podobají původním stavbám, ale přitom je na první pohled vidět, že jsou odlišné. Tvarově dokonale zapadají do okolní architektury a barevně se podobají řadě dalších staveb, kterými se Trondheim pyšní,“ popisuje svůj projekt architekt Gjerde. Volba barev přitom nebyla dílem náhody, ale záměrem. Optický dojem pak podtrhuje použitý materiál, díky němuž domky působí tak trochu jako stavby z jiného světa. Elegantní a hladký hliníkový plech byl použit pro opláštění střešní konstrukce i fasády všech třiadvaceti domů, které tím na první pohled odlišuje od okolních, převážně dřevěných staveb.

Sídliště Josefinesvingen na kopci v norském Trondheimu se pyšní jedinečnou a netypickou stavbou: třiadvaceti rodinnými domy s pestrobarevnou hliníkovou fasádou značky PREFA. Díky tomu se tu mění atmosféra doslova každým okamžikem, v závislosti na dopadu světla, denní době i ročním období. (Zdroj: PREFA)

Světlo, jež fasáda odráží je přitom proměnlivé, v závislosti na denní době nebo i ročním období. „Povrch domu vlastně vytváří jedno velké zrcadlo, které působí pokaždé jinak, a přesto vždy krásně. Mně osobně se ale nejvíce libí odlesky, které domy házejí při západu slunce, kdy se v nich odráží jemně načervenalé světlo,“ říká Gjerde. Pro opláštění domků byla vybrána falcovaná krytina Prefalz, která nejlépe odpovídala přísným požadavkům svědomitého architekta. Vlastně se jednalo o první velký projekt s produkty PREFA, který byl v Norsku realizován a majitel pokrývačské firmy, Dag-Arne Gundersen, pracoval se svými patnácti zaměstnanci celý rok na tom, aby položil fasády a střechy na všech třiadvacet domů. „Byla to obtížná práce, protože přírodní podmínky jsou tady na severu poměrně tvrdé a při realizaci nás tlačil čas. Museli jsme pracovat při umělém světle, za velmi nízkých teplot i ve sněhu. S hliníkovými pásy Prefalz se ale pracovalo velmi dobře, a to nám práci hodně ulehčilo,“ říká závěrem Gundersen.

O projektu:

Název projektu: Bør Hill

Země: Norsko

Objekt, místo: sídliště Josefinesvingen, Trondheim

Typ stavby: novostavba

Architekti: Agraff Architektur, Arch. Sevrin Gjerde

 

Realizace: Meisterblikk AS

Typ střechy: Prefalz

Barva střechy: 5 zvláštních barev na přání

Typ fasády: Prefalz

Barva fasády: 5 zvláštních barev na přání

FOTOGRAFIE: Croce & WIR

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem