BLOG DAVIDA MENCLA - Nůžky ve společnosti se otevírají a dále otevírat budou. Dvě třetiny společnosti bohatnou. Do ekonomicky dobře situované společnosti přicházejí nová témata. Kvalita života, zdraví, délka dožití. Jen dobře bydlet již nebude stačit.

Domy se v blízké budoucnosti stanou ústředním bodem těchto nových hodnot. Od svých domů budou lidé očekávat, že se stanou místem harmonie. Uklidněním od denního stresu. Místem, které prospívá zdraví a prodlužuje život. Jednoduše velmi brzo nebude tak podstatné, kolik milionů máte našetřeno na účtu, ale v jaké kvalitě svůj život dokážete žít každý den. Na úrovni „každý den“ pak kvalitu našeho života ovlivňuje bydlení jednoznačně nejvíce.

Tématem budoucnosti pak bude čtyřdenní pracovní týden. A u mnoha profesí kombinovaná práce z domova. U mnoha profesí proto bude běžné ve čtyřdenním pracovním týdnu polovinu pracovat v zaměstnání a další dva dny plnit své úkoly u počítače na terase svého domu. Čeká nás tedy obrovská změna poměru času stráveného v domě/zaměstnání. V divokých devadesátkách jsme byli v práci dvanáct hodin denně a domů se přišli jen vyspat. Za pár let budeme mnohem více času trávit v kvalitním, zdravém prostředí svého domu nežli v kanceláři. Změna tohoto poměru dramaticky zvýší i nároky na kvalitu bydlení.

Již brzy stavěné domy tedy budou aktivně přispívat zdraví vysokou hladinou záporných iontů. Budou pohodlné i pro delší práci z domova. A věřím, že také začnou opět přispívat i funkci širší rodiny. V posledních čtyřech dekádách jsme se totiž spíše atomizovali a množinu svých nejbližších stále zmenšovali, v některých případech až do absolutní jednotky já sám. Já ale v budoucnu očekávám změnu tohoto trendu. Více volného času nám umožní začít opět pečovat o širší vztahy kolem sebe. U domů budoucnosti se tak vrátí myšlenka zázemí pro časté hosty.

Trendem již blízké budoucnosti bude dům zcela bez starostí. O dům a vše kolem něj se tedy stará stavitel, který dům postavil. Pro nás je pak dům místem radosti, relaxace a klidu. V ‚ekonomkách‘ již tuto službu intenzivně připravujeme, ale pro mnohé v oboru to bude mimořádnou výzvou. Stavíte totiž úplně jiné domy, když dům předáte a o zákazníkovi pak už nikdy neslyšíte. A stavíte jiné domy, když v domech provádíte servisní prohlídky, jak to v ES již deset let děláme. A přemýšlíte zase úplně jinak, když na domech máte následně realizovat padesát let údržby :-).

Výňatek z blogu, celý text najdete na

www.davidmencl.cz

logo MessengerPoslat Messengerem