Kdo by nechtěl kvalitně bydlet. To však nesouvisí jen s lokalitou, dispozičním řešením a velikostí domu, ale také s tím, jak se v domě cítíme. A kvality našich domovů prověřila nedávná vlna letních veder.

Broušený cihelný blok HELUZ Family 50 2in1Naši předci stavěli cihlové či kamenné domy s téměř metrovými zdmi. Dodnes je využíváme k trvalému bydlení či jako chalupy a jedna z věcí, které si pochvalujeme, je příjemné klima uvnitř i v horkém létě. V zimním období ale na jejich vytápění spotřebujeme mnoho energie. Trend stavění se však od dob, kdy se takovéto domy stavěly, hodně posunul. Dnešní dům nesmí být energeticky příliš náročný. A hlavně, chceme se v něm cítit dobře za jakéhokoli počasí – v létě i v zimě. Od roku 2020 se dle evropských standardů mají stavět pouze pasivní či tzv. nulové domy. Tedy takové, které budou mít malou spotřebu energie na provoz, a u nichž bude zároveň potřebná energie z velké části kryta z obnovitelných zdrojů.

Cihla či dřevo?

Předsudky, že tak náročná kritéria může splnit pouze dřevostavba nebo budova s těžkou obvodovou konstrukcí a silnou vrstvou tepelné izolace se ukazují jako liché. Důkazem je první pasivní dům postavený z jednovrstvého cihelného zdiva bez dodatečné tepelné izolace, který vyrostl na výstavišti v Českých Budějovicích. Nejen že dům odpovídá požadovaným standardům pasivního bydlení, nedávná horka navíc ukázala, že i bez klimatizace zůstává v letních vedrech uvnitř domu příjemné klima.

Nejmodernější stavební materiály

Pasivní dům z jednovrstvého cihelného zdiva HELUZ v Českých BudějovicíchStavba, která svým architektonickým řešením odpovídá rodinnému domu pro 4-6 člennou rodinu, je dvoupodlažní, nepodsklepený kompaktní dům s pultovou střechou. Tedy standardní rodinný dům, na jehož výstavbu však byly použity nejmodernější materiály, především cihelné bloky HELUZ Family 50 2in1 s integrovanou tepelnou izolací. Ostatně moderní plněné cihly jsou pro stavbu domů v pasivním či nulovém standardu skvělým materiálem. Mají velké množství vnitřních žeber a malých otvorů vyplněných drobnými kuličkami polystyrenu, díky čemuž vykazují nejlepší tepelněizolační vlastnosti na českém trhu.

Není potřeba je dále zateplovat a přírodní původ a unikátní technologie děrování a plnění dávají zdivu tolik oblíbené vlastnosti: vysokou pevnost, požární odolnost, nízkou tepelnou vodivost, dobré tepelněakumulační a akustické vlastnosti, difúzní otevřenost a dlouhou životnost. K vyšší akumulaci tepla a zabránění přehřívání místností i ve druhém nadzemním podlaží domu přispívá také použití masivní nosné konstrukce střechy z keramických stropních panelů.

Zdění z cihel HELUZ Family 2in1 na celoplošné lepidlo.Pozor na vzduchotěsnost

Stavba pasivního či nulového domu vyžaduje použití kvalitních materiálů, ale neméně důležité je pohlídat si i kvalitní provedení stavby, aby byla zajištěna požadovaná vzduchotěsnost obálky budovy. Jen to vám zaručí, že výsledný dům bude mít vlastnosti, které očekáváte, a bude se vám v něm po následující desítky let dobře bydlet.

O návštěvu domu, který na českobudějovickém výstavišti realizuje společnost HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s., je značný zájem. Za poslední půlrok si jej prohlédlo již více jak tisíc zájemců. Přijďte se podívat i vy. Registrace na www.heluz.cz/heluz-dum-pro-budoucnost.

Na výstavbu rodinného domu z cihel Family 2in1 s velmi nízkou energetickou náročností, který splní požadované podmínky včetně neprůvzdušnosti obálky budovy, můžete nyní získat dotaci až 550 000 Kč z programu Nová zelená úsporám.

logo MessengerPoslat Messengerem