Zima je pro stavebníky částečným omezením, a proto je vhodným obdobím pro plánování. Stavby z keramických komponent jsou ověřené staletími a pro své mimořádné konstrukční a tepelněizolační vlastnosti jsou oblíbeným stavebním prvkem i u moderních objektů. Společnost Wienerberger nabízí komplexní řešení staveb od materiálů Porotherm pro hrubé stavby přes dlažby Penter a fasády Terca až po střešní krytiny Tondach.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Basa tvrdí muziku,

Keramobasa a Keramopreamp (Zdroj: Wienerberger)praví známé pořekadlo hudebníků. Opravdu je tomu tak. Tento nástroj je po právu součástí většiny dnešních kapel. Přestože se schovává většinou někde v pozadí, tvoří z hudebního pohledu opěrný systém, který je základem pro hru dalších nástrojů. Co se týká variant nástrojů, setkáváme v dnešních kapelách především se dvěma typy strunných bas. Je to kontrabas klasického střihu známý například ze symfonického orchestru, a dále baskytara známá z většiny moderních kapel. Vyrobit basu ze dřeva je zcela jistě klasikou, proč ale nezkusit basu dobře vypálit v keramické peci?

Keramorchestr

V roce 2017 jsme si položili otázku, zda je možné ze stavební keramiky vytvořit funkční hudební nástroj. S odstupem tří let můžeme říct, že zcela jistě ano, dokonce celý soubor nástrojů, který jsme posléze pojmenovali Keramorchestr. Za tu dobu vzniklo několik smyčcových nástrojů - dvoje keramohousle a keramoviola, založená na střešních taškách Tondach bobrovka. Výborné akustické vlastnosti keramických stavebních prvků hrdě reprezentuje sada keramofonů různých velikostí a ladění, jež jsme vytvořili opět z bobrovek různé délky seřazených do netradiční sestavy podobné cimbálu. (Po zvukové a organologické stránce je ale keramofon idiofonem a je tedy blízkým příbuzným xylofonu, marimby, vibrafonu nebo zvonkohry.)  Z komponentů Porotherm je vyroben perkusivní keramocajón, z klinker cihel zase stylová kytara Terca. Že nejde o žádné atrapy, ale o plně funkční nástroje, se můžete přesvědčit na webu keramorchestr.cz, případně na stánku Wienerberger veletrhu Střechy Praha, který proběhne v únoru 2020. Keramorchestr je jednou z mála kapel, která má jedinečnost dokonce certifikovanou. V březnu roku 2018 proběhl ve Velké nad Veličkou oficiální zápis této kapely do České knihy rekordů.

Keramobasa

Keramobasa, Keramokontrabas a Keramopreamp (Zdroj: Wienerberger)Po úspěchu první keramokytary na světě, momentálně uložené v Muzeu rekordů v Pelhřimově, jsme se společně s šikovným kytarářem Ondřejem Navrátilem vrhli na keramobasu. Spoustu technických detailů jsme již vyřešili, ale obezřetnost byla stále na místě. Přece jen se střešní taškou se pracuje poněkud obtížněji než se dřevem nebo kovem. Jedná se o materiál velmi tvrdý a také křehký, proto nelze použít běžné nástroje rychlořezné oceli. Keramika chyby neodpouští, a proto jsme obrábění věnovali zvláštní péči. Jistou nadějí bylo použití nástrojů s povrchem z umělého diamantu, u obdélníkových otvoru pro snímače to byl ale i tak boj. Spojení dřevěného krku s tělem z tašky Tondach Figaro bylo provedeno rozebíratelným šroubovým spojem, který umožňuje vhodně nastavit sílu přítlaku dvou nesourodých materiálů.

Keramokontrabas

Výroba tohoto nástroje byla velkou výzvou, především kvůli jeho délce, která činí 180 cm. Po několika experimentech se střešními taškami a cihlami se ukázalo jako vhodné vytvořit tělo nástroje z POT trámce používaného obvykle jako překlad nad okna. Z originálního trámce jsem pro odlehčení použil keramické díly a armovací ocel. Vše jsem patřičně svařil a doplnil na obou stranách ocelovými plotnami sloužícími k upnutí strun a dřevěného krku keramokontrabasu. Tento typ konstrukce mně umožnil celý nástroj zkrátit těsně pod kobylkou a dále pokračovat jen speciálním bodcem, který jsem pro tento účel vyrobil z vodováhy – snad pomůže basistovi k vyváženému zvuku a správnému ladění…

Keramopreamp

Co by to bylo za elektrofonický nástroj bez pořádného high end předzesilovače? Hrát v Keramorchestru na „aparát“ z nekeramických materiálů nám přišlo nemístné, a proto jsem zesilovač oblekl do polotovaru  cihelného překladu PTH KP7 a reproboxy do dvou cihel PTH 30/24 N, čímž dokonale dostály svému pojmenování – univerzální. Vytvoření otvoru vyžadovalo odebrat velké množství materiálu (z přední stěny zůstalo 2 cm). Byl jsem mile překvapen soudržností cihel i při tak velkém zásahu.

Keramopreamp (Zdroj: Wienerberger)

Stejně jako je basa opěrným systémem v muzice, je keramika nedílnou součástí moderních staveb. Přestože je často a možná i neprávem schována pod vrstvou omítek a nátěrů. Je to trvanlivý materiál, na který je možno se spolehnout po celou dobu existence stavby. Připojte se i vy ke spokojeným zákazníkům a využijte nabídky společnosti Wienerberger, největšího evropského výrobce pálených cihel a jedničky na našem trhu.

Petr Pavlinec

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem