Pořídit si nízkoenergetický dům v současné době, kdy ceny energií a dalších položek rodinných rozpočtů neustále rostou, může lidem významně pomoci nelehkou situaci zvládnout. Společnost Haas Fertigbau se však rozhodla vyjít svým klientům vstříc ještě víc, a proto od listopadu své domy, které splňují pasivní standardy, už v základní verzi vybavuje tepelným čerpadlem.

Pro dlouhodobé úspory je mimořádně důležitou položkou zdroj vytápění. Jelikož společnost Haas chce svým klientům pomoci šetřit budoucí výdaje za energie, od 1. 11. 2021 vybavuje své rodinné domy už ve standardu tepelným čerpadlem vzduch–voda, konkrétně typem Vaillant aroTHERM 75/6, na které napojí podlahové teplovodní vytápění.

Stejný pocit pohodlí při nižší teplotě

Použitím teplovodního podlahového vytápění, které je nově také součástí standardu, přidává společnost Haas svým klientům hned několik dalších výhod. Tou největší je opět úspora, protože rovnoměrné rozložení teploty a teplo „od nohou“ přispívají k vyššímu tepelnému komfortu při nižší teplotě. Proto je možné vytápět místnosti na teplotu o 1–2 °C nižší, než jsou lidé zvyklí, při dosažení stejného pocitu pohodlí. Tím ale výčet předností topení podlahou nekončí. Mezi ty další patří:

  • Úspora nákladů na energie, protože není potřeba topit tolik jako při použití radiátorů.
  • Příjemný pocit tepla od podlahy (děti mohou bez obav běhat bosé a hrát si na zemi).
  • Vhodné pro alergiky, protože díky rovnoměrnému prohřívání vzduchu nevíří prach.
  • Podlahové topení tolik nevysušuje vzduch a pomáhá udržovat vlhkost na optimální úrovni, takže v domě nehrozí plísně.
  • V parném létě lze místnosti podlahou naopak chladit.
  • Podlahové topení nezabírá žádné místo v místnosti a lze tak využít každý centimetr užitné plochy.
  • Podlahové topení lze instalovat pod všechny druhy podlahových krytin.

Referenční dům (zdroj: Haas Fertigbau)

Součástí standardu je i komín

Aby si klienti společnosti Haas mohli dopřát skutečné teplo rodinného krbu, získají navíc do standardní výbavy ještě komín k napojení krbu nebo krbových kamen (za příplatek je pak možné dodat rovnou komínové těleso s integrovaným krbem). Krb nebo krbová kamna je možné využít k sezonnímu přitápění, například na podzim, kdy ještě není potřeba zapínat celý topný systém. Ale nejen to. Živý oheň doma především vytvoří neopakovatelnou atmosféru a kromě těla zahřeje i ducha.

„Pokud chcete mít jistotu, že na výdajích za energie ve svém domě skutečně ušetříte, zaměřte se také na míru izolace konstrukce – takzvaný součinitel prostupu tepla,“ doporučuje Tomáš Kalčík, manažer rozvoje a prodeje společnosti Haas Fertigbau. A vysvětluje, že tento součinitel se značí U a jeho jednotkou je W/m2K. Hodnota udává, kolik tepla unikne konstrukcí o ploše 1 m2 při rozdílu teplot jejích povrchů. „Díky vynikajícím vlastnostem certifikovaných stěn Thermo-Protect® 40 společnosti Haas, kdy hodnota U = 0,10 W/m²K a splňuje i parametry pro pasivní domy, se naši klienti vysokých účtů za energie nemusejí obávat,“ dodává Tomáš Kalčík.

Referenční dům (zdroj: Haas Fertigbau)

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem