Stojíte před rozhodnutím, zda si pořídit dům za městem, nebo byt v centru? Při zvažování hraje roli nejen cena, ale také dojíždění nebo občanská vybavenost. Vyplatí se více dům, nebo byt?

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Pořízení vlastního bydlení je často běh na dlouhou trať. Hodně času strávíte jen rozhodováním, zda bude lepší pořídit si dům na vesnici v přírodě, nebo radši byt v centru města, odkud je všude blízko. Následuje složitý výběr té nejvhodnější nemovitosti a poté na řadu přichází hypotéka. Celý proces může nějakou dobu trvat.

Dům, nebo byt?

Bydlení v bytě dají přednost zejména mladí lidé, kteří jsou rádi v centru dění a chtějí mít vše po ruce. Pro rodinný dům se naopak mnohem častěji rozhodnou lidé ve chvíli, kdy se chtějí usadit a plánují potomky. Na otázku, jestli je lepší dům, nebo byt tak bohužel neexistuje univerzální odpověď. Vše se točí kolem toho, v jaké životní etapě se nacházíte a co preferujete: hledáte klid, chcete být blízko přírodě a nevadí vám dojíždění, nebo si nechcete lámat hlavu s cestováním a k životu potřebujete městský ruch?

Rozdíl je i v cenách

Podstatnou roli při pořizování vlastního bydlení hraje cena. Koupě domu je často cenově náročnější, obzvlášť pokud se rozhodnete stavět. Ceny bytů na tom ale dnes nejsou o nic lépe. Nejvíce to pocítíte v Praze a dalších velkých městech, kde za byt o rozloze kolem 60 m2 zaplatíte i 5 milionů korun. Vždy je také nutné počítat i s pozdějšími investicemi a případnou rekonstrukcí.

Překážkou jsou i hypotéky. Kvůli přísnějším podmínkám na ni nemusíte vůbec dosáhnout. Navíc jste limitováni i maximální částkou, kterou vám banka půjčí. Ta může být maximálně devítinásobkem vašeho čistého ročního příjmu. Ideální je mít také našetřeno alespoň 20 %, kdy spíše dosáhnete na lepší úrokovou sazbu.

Stojíte před rozhodnutím, zda si pořídit dům za městem, nebo byt v centru? Při zvažování hraje roli nejen cena, ale také dojíždění nebo občanská vybavenost. Vyplatí se více dům, nebo byt? (Zdroj: Creditas)

Bydlet blízko přírody

Bydlet v rodinném domě je sen většiny lidí. Vlastní dům poskytuje více prostoru a soukromí než městský byt a často i dostatečně velkou zahradu, která vítězí nad balkonem nebo lodžií. Pozemky, na kterém domy stojí, umožňují větší prostor pro vlastní realizaci. Velkou výhodou je blízkost přírody, ať už žijete v domě na kraji města nebo na vesnici. Bydlení v domě je komfortnější a tišší bez typického ruchu velkoměsta či hlasitých sousedů.

Problémem může být dojíždění do práce a na nákupy, zejména nevlastníte-li řidičský průkaz. A o něco horší to bude také s občanskou vybaveností, například u nových čtvrtí nebo bydlení na samotě. Bez auta se tak pravděpodobně neobejdete.

Mít vše po ruce

Bydlení v bytě lidé upřednostňují obvykle díky kompaktnosti, lepší občanské vybavenosti, snadné údržbě a rychlejšímu dojíždění. Ve městě bývá mnohem rozvinutější dopravní infrastruktura a MHD, které činí dojíždění snesitelnějším a rychlejším. Nepotřebujete proto vlastnit ani auto. Po ruce máte i všechny obchody, stejně jako úřady nebo poštu a lékaře.

Na druhou stranu ale musíte počítat s větším hlukem a menším soukromím. Je potřeba být ohleduplní k ostatním obyvatelům bytového domu a například hlasitou rekonstrukci sousedům oznámit dopředu.

Obě varianty bydlení mají své plusy a minusy. Dům vám poskytne mnohem větší prostor pro uskutečnění svých snů, byt má naopak výhodu lepší občanské infrastruktury. Jedním z hlavních rozhodujících faktorů bývá proto právě cena. Ta může být za byt v blízkosti centra města poměrně vysoká. Dům bývá dražší, cena ale může klesat se vzdáleností od hlavního města. Je však nutné počítat i s investicí do zahrady a náročnější rekonstrukcí. Pro co se rozhodnete vy?

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem