Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové zadání slyšel architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách. Výsledkem je prosluněná a do přírody otevřená stavba, která se i díky svažitosti terénu opticky vznáší nad okolím. Ladovské výhledy z obytných prostor orientovaných na jih decentně zarámovaly úzké hliníkové profily rozsáhlých okenních a posuvných systémů Schüco.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Českobudějovická rodina zamířila do Šindlových Dvorů jen pár minut od jihočeské metropole za prostorem, který už jim byt neposkytoval. Pozemek dostala manželka od rodičů a mladý pár nadchl od prvního okamžiku. „Je to krásně situovaný pozemek, v krásném prostředí, takže to spíše byla pro nás výzva ho nezkazit,“ vzpomíná investor a pokračuje: „Měli jsme představu o počtu místností a dispozicích domu, ale nedokázali jsme naší představě dát tvar, to je dílem pana architekta Vostrackého. Byl mi doporučen a když jsem shlédl projekty na jeho webu, věděl jsem, že ,je to můj šálek kávy‘. S jeho návrhy jsme se ztotožnili, vůbec jsme ho neomezovali,“ pokračuje investor. 

Schüco, rodinný dům Šindlovy Dvory (Zdroj: Schüco CZ, Petr Zikmund)

Dům na svažitém pozemku byl situován co nejvýše a poskytuje krásné výhledy

Stavební pozemek ve tvaru obdélníku cca 50 x 32 m byl směrem k jihu poměrně svažitý, převýšení na delší straně dosahovalo až 4 metry. Dům byl navržen jako přízemní ve tvaru obdélníku, který předěluje pozemek na dvě části – dvůr se zpevněnou plochou na severu a zahradu na jihu. Objekt je situován k severní hranici pozemku, co nejvýše bylo možné, a zahrada byla navržena ve dvou úrovních. Ta zvýšená nad původní terén je v rovině s obytnými místnostmi a terasou a plynule na ni navazuje i koupací jezírko. Druhá úroveň směrem na jih je řešena na úrovni původního terénu a bude osázena většími stromy. „Chtěli jsme bezbariérovou variantu, což se nám v podstatě povedlo. Dovezli jsme poměrně velké množství zeminy pro vytvoření roviny, čímž jsme se dostali nad úroveň dalších staveb, takže výhledy jsou úplně famózní. Jsme tak trochu nad okolím a kam se člověk podívá, tam vidí kus krásné jihočeské přírody, pole, lesy, údolí Šindlových Dvorů. Člověk se tu cítí jako na vsi, je tu úplný klid, přesto do osmi minut můžeme být na náměstí v Českých Budějovicích,“ pochvaluje si bydlení investor.

Schüco, rodinný dům Šindlovy Dvory (Zdroj: Schüco CZ, Petr Zikmund)

Přírodní jezírko odkoukali na zahradě architekta

Obdélníkový tvar domu umožnil jednoduché dispoziční schéma (5+1), kdy všechny obytné místnosti jsou orientovány na jih do zahrady a ze všech místností je přímý vstup na zahradu. Hladká linie jižní fasády byla narušena vysunutím ložnice, což zvýšilo intimitu prostředí na terase. Dům je rozdělen na dvě části propojené obývacím pokojem a kuchyní. Z jedné strany je ložnice rodičů se šatnou a koupelnou, z druhé strany pak dva pokoje pro děti s vlastní koupelnou a pracovna. Hlavními dveřmi je možné vejít přímo do obývacího pokoje, do technické místnosti, toalety nebo šatny. Ze šatny je pak průchod do dětských pokojů, aniž by bylo nutné procházet přes obývací pokoj. Denní část domu je umístěna podélně u prosklené jižní fasády. Na kuchyň navazuje přístřešek, pod kterým je umístěno sezení a jídelní stůl. Ze všech místností je výhled na koupací jezírko, které navazuje na terasu. „Jezírko jsme viděli na zahradě pana architekta a okamžitě jsme se pro něj nadchli, je to krásný prvek a člověk si tu přírodu přinese doslova před okna,“ vysvětluje investor, proč nemají na zahradě tradiční bazén.

Schüco, rodinný dům Šindlovy Dvory (Zdroj: Schüco CZ, Petr Zikmund)

Systémy Schüco umožňují velké plochy prosklení v jednom celku, chválí architekt

Zděný dům je obložen fasádními deskami a modřínovými latěmi, hlavní prosklené plochy jsou orientovány na jih, což zlepšuje energetickou náročnost domu. Tepelnou pohodu celoročně zajišťují prosklené stěny z vysoce tepelně izolačních okenních systémů Schüco AWS 90.SI+ s trojitým izolačním sklem na úrovni pasivního standardu a úzkými pohledovými šířkami profilů v kombinaci se zdvižně posuvným systémem Schüco ASS 70 BE VI.  Doplněny jsou předokenními hliníkovými roletami, které okna zastiňují v případě potřeby a v zimě zvyšují tepelněizolační schopnosti rozsáhlých ploch oken.

„Naše představa byla co nejméně zdí a co nejvíce skla. Hliníkové systémy Schüco nám doporučil pan architekt, nicméně už před tím jsem věděl, že Schüco patří k tomu nejlepšímu, co na trhu je. Takže jsme pak nijak nepolemizovali ani v rámci rozpočtu, přestože je to poměrně vysoká položka. Věděli jsme, že na této částce šetřit nebudeme, přece jen skleněné plochy jsou poměrně masivním prvkem stavby a my jsme chtěli  kvalitní okna,“ pokračuje investor. Stejný přístup uplatnil i pro vstupní dveře - Schüco ADS 90.SI s lícujícími dveřními křídly a tepelněizolačním sklem splňují ty nejvyšší nároky na design včetně čtečky otisků prstů pro komfort i bezpečnost vstupu.

Souhlasně ho doplňuje ing. Josef Vostracký z rodinné firmy ATELIER Vostracký: Okna jsou u moderních nízkoenergetických a pasivních domů zásadní. Na jejich rozměry, otevírání, detaily osazení je zpracován projekt s návaznostmi na rolety, hloubky otvorů apod. Systémy Schüco jsou pro mne nejlepší variantou, mají výborné tepelněizolační vlastnosti a umožňují velké plochy prosklení v jednom celku. Důležitá je jejich vynikající stabilita, životnost a čistý design, který je ideální pro moderní rodinné domy. Většinou používám okenní rámové systémy, někdy ale i pro rodinné domy využiju fasádní systémy. U investorů jsou velmi oblíbené posuvné portály.“

Schüco, rodinný dům Šindlovy Dvory (Zdroj: Schüco CZ, Petr Zikmund)

Manuální posuvy Schüco otevře i tříletá dcera

Posuvné portály nechybějí ani u jihočeského domu, investor si vybral vysoce tepelně izolovaný posuvný systém se zdvihem Schüco ASS 70 BE VI, který umožňuje realizaci velkých roztečí otevření a vykazuje perfektní vodotěsnost i zvukotěsnost. Výrobce systému na webu uvádí „excelentní komfort ovládání“ a investor potvrzuje, že to není plané vychloubání: „Posuv je sice manuálně ovládaný, ale otevře ho i naše tříletá dcera, takže je to opravdu lehké a snadné.“ Spokojenost investora je cítit z každé věty, což potvrzuje i závěrečným dovětkem: „Kdybych dnes stavěl znovu, tak by se dům nijak nelišil. I po roce užívání mohu říci, že bych nic nezměnil.“

Informace o projektu

Název projektu: Soukromý dům Šindlovy Dvory

Architekt: Ing. Josef Vostracký, ATELIER Vostracký

Výrobce hliníkových okenních a posuvných systémů Schüco: DAFE – PLAST Jihlava, s.r.o.

Zastavěná plocha RD: 236,7 m2

Dokončení: 2018

Hliníkové systémy Schüco použité v tomto projektu:

Okenní systémy: Schüco AWS 90.SI+

Zdvižně-posuvný systém: Schüco ASS 70 BE VI

Dveřní systémy: Schüco ADS 90.SI se čtečkou otisků prstů a Schüco ADS 70.HI

Pro více informací navštivte Schueco.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem