Stavba ve venkovské oblasti v Čechovském okrese, pár kilometru od Moskvy, se inspirovala filozofií organické architektury. Vnitřní prostor přímo přechází v en do přírody a oblé linie stavby jakoby se vzájemně objímaly se stromy na pozemku.

Slunná rohová parcela, lemovaná dvěma málo frekventovanými komunikacemi, nabízí klid a výhled do krásného prostředí listnatých lesů. Stavebníci si zamilovali architekturu Franka Lloyda Wrighta, domy dokonale spjaté s přírodním prostředím i s osobnostmi svých majitelů, a obdivovali zejména organický styl z jeho pozdního období. Vnitřní prostor považoval za skutečnou podstatu budovy a organický princip definoval jako integritu a kontinuitu – všechny části se propojují v jeden celek a celek zároveň prolíná do každé místnosti.

Pod zelenou čepicí

Koncept domu dokonale naplnil tyto jejich představy včetně přání mít co největší soukromí a vytvořit blízký harmonický vztah mezi interiérem a přírodou. Stavba, jejíž půdorys připomíná písmeno U, je zcela obrácena dovnitř do vnitřního atria a zahrady s rybníčkem a listnatými velikány. Příroda prochází přes prosklené stěny dovnitř do všech obytných místností včetně ložnic a koupelny.

Pohled shora naznačuje, že celý projekt byl řešen jako krajinářská kompozice, kde se prolínají křivky stavby a cestiček a travnaté plochy zvolna stoupají na střechu domu. Ložnicová část má vlastní venkovní schodiště. Také světlovody integrované do střechy mají organické tvary a jsou uspořádány v linii trajektorie slunce

Na východní a západní straně se terén podél domu postupně zvedá a přechází v zelenou střechu osetou trávou a místními bylinami. Slouží jako rekreační plocha a obyvatelé domu sem mohou vyjít po mírně stoupajícím trávníku nebo po venkovním schodišti. Od ulice je dům neprodyšně oddělen násypem zeminy a masivními betonovými stěnami bez oken.

Doma jako v galerii

Dispozici tvoří jednopodlažní část s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, ústřední a spojovací komunikační prostor (kryté závětří, hlavní vstup, hala, zázemí) a dvoupodlažní ložnicová část – v přízemí se nacházejí dvě ložnice, v patře pokoj a pracovna. V domě jsou také tři koupelny a úložné prostory. Tři „křídla“ obklopují malé atrium, které volně navazuje na jezírko a zahradu.

Společnému obývacímu prostoru dominuje nízké kruhové sezení zapuštěné do podlahy. Kruhový prvek se v interiéru opakuje (krb, dřevěná dělicí stěna, vana v koupelně apod.) a vyvažuje organickou nepravidelnost

Také interiér oplývá příjemnými oblými prvky, jako je například kruhové sezení v obývacím pokoji, kruhový zavěšený krb, kruhová vana, oblé stěny a podobně. Střízlivost, organické formy, kontrast černé a bílé a bezprostřední kontakt s přírodou v poklidné až meditativní atmosféře mají blízko i k japonské kultuře, která do značné míry inspirovala řadu architektů z počátku dvacátého století.

Celý interiér byl navržen jako domácí galerie – bílé stěny představují pozadí, na němž vynikají zajímavé nábytkové solitéry, sochy, obrazy a dekorace značné hodnoty. Dlažba, imitace černého leštěného mramoru, připomíná haly světových muzeí. Atrium je orientováno severním směrem, proto tuto scenérii nasvětluje shora řada světlovodů, které přivádějí do obývacího prostoru přímé sluneční paprsky a pohled na modré nebe.

Bezrámové zasklení celé fasády vytváří iluzi, že zahrada je přímou součástí každé místnosti. Ven se vychází několika balkonovými dveřmi s černým hliníkovým orámováním

Technologie monolitického železobetonu umožnila vytvořit atypické oblé konstrukce a dodala napohled subtilní a vzdušné stavbě velkou pevnost a trvanlivost. Masivní vrstva zeminy tvoří přirozenou tepelnou izolaci a udržuje v domě stabilní příjemné klima a naprosté ticho. Dům se stal oázou, která žije vlastním životem, chráněna od okolního světa.

Technické údaje:
Zastavěná plocha: 280 m2
Užitná plocha: 300 m2
Konstrukce: monolitický železobetonový skelet, vnější silikonová omítka, zelená střecha, velkoplošné bezrámové zaskleni, podlahové vytápění
Autor: Sergej Nikolajev, spoluautoři: Alexander Salov, Dimitrij Kulich, Taťána Osečnaja
Kontakt: NIKO Architekt, nikoarch.com


Text: Jitka Pálková
Foto: Sergej Anajev (interiér), Vasilij Churtin (exteriér)

logo MessengerPoslat Messengerem