Manželský pár se třemi dospělými dětmi chtěl jen upravit svůj dům, který začínal být pro dva příliš velký. Osud to však zařídil jinak. Exploze v sousedství původní objekt poškodila natolik, že místo drobných úprav přišla na řadu totální rekonstrukce. Díky použití cihel HELUZ FAMILY ale investoři bydleli v novém už za pár měsíců.

Dům před výbuchem (foto: archiv rodiny)Příčinou exploze, která v září roku 2018 otřásla malou obcí na Prostějovsku, byla neodborná manipulace s takzvanými složemi pro tajnou výrobu zábavní pyrotechniky. Výbuch poničil přes padesát domů v okolí, tři objekty v těsném sousedství byly zničeny natolik, že musely být strženy. Jedním z nich byl i dvoupodlažní rodinný dům z 80. let, v němž žili manželé Skřivánkovi. Než došlo ke zmíněnému neštěstí, plánovali jeho částečnou rekonstrukci.

„Když dům opustily naše dospělé děti, začal být pro nás dva příliš velký. Uvažovali jsme, že bychom v přízemí, které z větší části zabíralo technické zázemí, vybudovali garsoniéru a čtyřpokojový byt v patře ponechali pro děti s rodinami, když přijedou na návštěvu. Než jsme ale stačili záměr uskutečnit, přišla exploze,“ popisuje paní Ivana Skřivánková.

Na tragickou událost nevzpomíná ráda, s manželem vyvázli bez zranění opravdu jen souhrou šťastných náhod, navíc jí exploze vzala domov, ke kterému měla silné citové pouto – dům stavěli její rodiče dlouhé roky a sama v něm strávila mnoho šťastných let s nimi i s vlastní rodinou. Dnes už ale umí na neštěstí nahlížet i z druhé strany a vzpomíná mimo jiné na neocenitelnou pomoc blízkých, přátel, známých, ale i cizích lidí, kteří je podporovali materiálně či finančně. „Díky“ neštěstí mají dnes s manželem také nový, moderní domov, který je ideální jak velikostí, tak svými vlastnostmi.

Dům po výbuchu (foto: archiv rodiny)

Pomoc z rodiny

Zní to až neuvěřitelně, ale manželé Skřivánkovi se do nového domu nastěhovali už za necelých šest měsíců od pohromy. Projekt od Ing. arch. Venduly Cimala ze společnosti Progessproject měli v ruce už v listopadu, v červnu následujícího roku se stěhovali. V návrhu nebylo třeba žádných úprav, hned na počátku přesně odpovídal potřebám i přáním obou z páru. Důvod byl prozaický – veškeré požadavky investorů detailně zformuloval jejich zeť, stavitel David Musil, a společně s architektkou projekt vytvořili.

„Nebyli jsme vystavení žádnému složitému rozhodování, vybírání typu domu či stavebních materiálů a technologií. David Musil nás a náš způsob života velmi dobře zná, byl tak schopen zásadní věci rozhodovat za nás a my jsme neměli důvod návrhy nijak rozporovat,“ říká investorka.

Rodinný dům Mostkovice (foto: Jiří Hloušek)

Prostor a pohodlí

A jaké požadavky investorů byly pro projekt důležité? „Jelikož majitelům už všechny tři děti vylétly z hnízda, záměrem bylo vytvořit na stávajících základech pouze jednopodlažní dům s dispozicí 4+kk, který by splňoval požadavky manželů na velký obytný prostor, aby se celá rodina mohla scházet u stolu a zároveň každý pár měl vlastní místnost pro své soukromí. Dům je koncipován tak, aby splňoval parametry nízkoenergetického standardu. Byl volen kompaktní a jednoduchý tvar s kvalitní dispozicí a účelovou kompozicí okenních otvorů,“ popisuje základní charakteristiku David Musil.

V dispozici je důraz kladen na hlavní pobytovou místnost tak, aby byla její plocha v rámci domu co možná největší. Vstup do domu je přes zádveří, ze kterého je přímo přístupná technická místnost. Na zádveří navazuje chodba, z níž se vchází do ostatních místností v domě. Po pravé straně se nachází samostatná toaleta, koupelna a šatna, která ale může sloužit i jako pokoj pro hosty. Po levé straně je pak ložnice manželů a vstup do obytného prostoru s kuchyňským koutem. Na konci chodby je situován poslední pokoj.

Rodinný dům Mostkovice (foto: Jiří Hloušek)

„Kompozice oken vychází z dispozičního řešení objektu a umístění domu na nároží. Vzhledem k tomu, že severní fasáda kopíruje uliční čáru, jsou okna umístěna pouze na fasádách orientovaných do zahrady. Z obytného prostoru a ložnice vedou velká francouzská okna na jižní terasu,“ dodává David Musil.

Rodinný dům Mostkovice (foto: Jiří Hloušek)

Právě úzký kontakt interiéru se zahradou si manželé velmi pochvalují. „David věděl, jak ráda pobývám na zahradě. V předchozím domě jsme měli výhled na zahradu omezený, okna z kuchyně v patře vedla do ulice, směrem, odkud přišel výbuch. V novém domě je tato strana téměř celá uzavřená a v podstatě ze všech oken hledíme do zahrady. Vidím na ni i z kuchyňského okénka u dřezu a také z pokoje orientovaného západním směrem je vidět kus zahrady. Pořád jsme vlastně v kontaktu s přírodou,“ chválí si investorka a dodává, že další výhodou, kterou s manželem oceňují, je bezbariérovost jejich nového domova: „Žádné schody, které je třeba zdolávat, bezbariérový přístup je i na zahradu, prostě nádhera!“

Rodinný dům Mostkovice (foto: Jiří Hloušek)

Jedině zděný

Konstrukci jednopodlažní stavby tvoří základy a základová deska původního objektu. Střecha je valbová s dřevěnou nosnou konstrukcí. „Stavba je vyzděná z keramických bloků HELUZ FAMILY. Obvodové zdivo tvoří zároveň svislé nosné konstrukce budovy a je zakončeno železobetonovým obvodovým věncem. Strop je tvořen sádrokartonovým podhledem. Příčky jsou rovněž navrženy ze systému HELUZ,“ popisuje stavitel David Musil.

Volba systému HELUZ FAMILY 50 byla záměrná, nabízí totiž nejlepší tepelněizolační vlastnosti na trhu v porovnání s ostatními materiály pro jednovrstvé zdivo bez vyplněných dutin. Součinitel prostupu tepla je u tohoto systému na úrovni pasivních domů (U = 0,14 W/m2K) a tyto hodnoty dosahují cihly HELUZ FAMILY i bez potřeby dodatečného vnějšího zateplení.

Stavba nového domu (foto: archiv rodiny)

Výstavba tak probíhá rychleji a výsledkem je i zdravější a dýchající konstrukce s dlouhou životností a nižšími náklady na energie. „Projekt nového domu byl díky panu Musilovi a paní architektce nachystán velmi rychle a výstavba byla rovněž velice rychlá,“ pochvaluje si investorka a po roce bydlení v novém dodává: „Život v současném domě je v porovnání s předešlým lepší v mnoha ohledech. Ve starém domě v zimě zdmi prostupoval chlad, v novém domě je v zimě i v létě příjemné klima. Dříve jsme také nepřetržitě slyšeli zvuky z blízké silnice a křižovatky, dnes k nám i při otevřených oknech doléhají nejvýš jakoby z dálky.“

A proč investoři zvolili zděný dům? „Vždycky jsem věřila cihlám, můj tatínek kdysi pracoval v cihelnách... Cihlový dům je cihlový dům. Také jsem dala na dobré zkušenosti Davida Musila, který konkrétní zdivo vybral, a jsme s jeho volbou opravdu spokojeni.“

Rodinný dům Mostkovice (foto: Jiří Hloušek)

Moderní vzhled

Objekt je omítnutý bílou omítkou. Pro podpoření architektonického výrazu jsou použity okenní rámy v barvě antracit, jak v exteriéru, tak i v interiéru, a betonové střešní tašky Tegalit v černé barvě. Venkovní garáž a oplocení je provedeno z opalovaného dřeva, které je rovněž nezanedbatelným prvkem dotvářejícím architekturu domu. „Pořád zbývá dokončit určité detaily, zejména v zahradě, kde nicméně máme to nejhorší za sebou – byla hodně poškozená jak výbuchem, tak demolicí starého domu i stavbou nového. Už loni jsme založili nový trávník, obnovili záhony, hotová je i nová pergola, takže zbývají opravdu jen drobnosti,“ líčí paní Skřivánková.

Rodinný dům Mostkovice (foto: Jiří Hloušek)

Komfortní bydlení v novém domě si s manželem pochvalují. „Máme moderní dům, energeticky nenáročný, bez větších nároků na údržbu, bezbariérový. Nejvíc si užíváme pohodlí, vstup na zahradu a výhled. Jsme za to strašně šťastní,“ říká paní Skřivánková a dodává, že je nejvyšší čas hodit všechno špatné za hlavu a s novým domem začít i novou etapu života. Nezbývá než popřát do této další kapitoly jen to dobré.

Rodinný dům Mostkovice
Projekt: Ing. arch. Vendula Cimala, Progessproject s. r. o.
Výměra pozemku: 299 m2
Realizace: 2019
Zastavěná plocha: 118 m2
Nosné zdivo: HELUZ FAMILY 50
Fasádní obklad: opalované dřevo inspirované japonskou technikou Shou Sugi Ban
Okna a dveře: kompozitová
Střecha: betonová střešní taška Bramac Tegalit
Garážová vrata: sekční
Vytápění: kondenzační plynový kotel, podlahové vytápění ve všech místnostech, v koupelně elektrický otopný žebřík
Ohřev teplé vody: plynový kotel v kombinaci s fotovoltaickými panely

Zdroj: HELUZ

logo MessengerPoslat Messengerem