Hned dva domy pro dospělé potomky vyrůstají současně na téměř hektarové „zahradě“ rodičů na kraji jihočeského Chýnova. I když se projekty architektonicky liší, jeden bude klasickým bungalovem a druhý podkrovním domem, základní stavební prvek - cihlu HELUZ FAMILY - mají stejný.

„Najímáme si ruce, řemeslníky, organizačně si stavbu zajišťujeme sami,“ říká otec rodiny Jaroslav Praveček. Jako první bude dokončen zděný, plně podsklepený dům s podkrovím, sedlovou střechou a krytou terasou. Dispozičně je objekt navržen jako 5+1. V suterénu  se nachází garáž, technická místnost, prádelna, posilovna a skladové prostory pro sezónní vybavení domácnosti. V přízemí se počítá s prosvětleným obývacím pokojem, na který navazuje jídelní kout, kuchyně a rohová krytá terasa.

Celý prostor bude navíc působivě otevřen do hřebene střechy s palubkovým obložením na vnitřní straně. „Říkám tomu katedrála, takto si to vymyslela dcera,“ pokračuje Jaroslav Praveček. Prostorné přízemí ještě pojme pracovnu, ložnici s vlastní koupelnou a samostatnou toaletu. Do patra vede schodiště a navrženy tu jsou dva pokoje, koupelna, šatna a otevřená galerie s průhledem do přízemí.

Rodinný dům Chýnov (zdroj: HELUZ)

Energetickou ambicí domu je spotřeba na úrovni nízkoenergetického až pasivního domu, i proto je hlavním stavebním prvkem cihla HELUZ FAMILY 44 broušená s vynikajícími tepelněizolačními parametry (součinitel prostupu tepla U = 0,17 W/m2K). Cihla HELUZ FAMILY 44 broušená je určená pro jednovrstvé zdění bez nutnosti dodatečného venkovního zateplení. Jednovrstvé zdivo lépe dýchá,  protože má 4-6-krát lepší difúzní vlastnosti než EPS (polystyren) používaný pro zateplovací systémy, a nehrozí mu biologická ani mechanická degradace. Vykazuje i optimální fyzikální vlastnosti (např. akustika, požární odolnost, nízká tepelná vodivost, přirozená propustnost vodních par, bezpečnost).

„V cenovém porovnání jednovrstvé konstrukce z cihel HELUZ FAMILY šíře 44 cm vs. cihelná konstrukce s 16 cm EPS, která má srovnatelný součinitel prostupu tepla, dosáhneme stejných nákladů na realizaci. Záleží hodně na ceně práce, druhu izolantu, kotvení apod., ale za stejnou cenu můžeme mít trvanlivější a jednodušší jednovrstvou konstrukci,“ vysvětluje  ing. Filip Bosák, manažer technického poradenství společnosti HELUZ.

Rodinný dům Chýnov (zdroj: HELUZ)

V plánu investora RD v Chýnově je tepelné čerpadlo i fotovoltaické panely na střeše, nebo počítačem řízené ovládání větrání a stínění. I proto využil nosné a žaluziové překlady HELUZ, které mají flexibilní vnitřní prostor pro uložení, či spíše ukrytí kazet s venkovním stíněním, ať už si nakonec obyvatelé domu vyberou rolety, žaluzie nebo screeny.

Kromě tepelné pohody bylo při stavbě pamatováno i na akustický komfort. „Chtěli jsme odhlučnit obytné místnosti, jako dětský pokoj, ložnice atd.,“ doplňuje investor. Klid obyvatelům domu proto zajistí příčky z akustických cihel HELUZ AKU Z 17,5 broušená. Písmeno Z v názvu cihly symbolizuje specifický tvar cihelného bloku připomínající písmeno „Z“, který zvyšuje schopnost zvukové izolace. Zdivo z HELUZ AKU Z 17,5 broušená (375x175x249 mm) oboustranně omítnuté vápenocementovou omítkou tloušťky 15 mm má laboratorní vzduchovou neprůzvučnost Rw = 51 dB, což je nadstandardní hodnota vzhledem k malé tloušťce zdiva vyzděného na maltu pro tenké spáry.

Vizualizace - obývák (autor: Ing. arch. Eva Provazníková)Vizualizace - výhled z galerie (autor: Ing. arch. Eva Provazníková)

I vodorovné konstrukce jsou navrženy jako skládané keramické, využity byly stropy HELUZ MIAKO. Kladečské plány a výpočty statika jsou jednou ze služeb společnosti HELUZ, kterou lze při stavbě svépomocí využít.

Název projektu: RD Chýnov
Zastavěná plocha: 143,2m2
Užitná plocha: 301 m2
Obvodové konstrukce: HELUZ FAMILY 44, HELUZ FAMILY 38
Vnitřní konstrukce: HELUZ AKU Z 17,5 broušená, HELUZ 11,5
Vodorovné konstrukce: stropy HELUZ MIAKO


Zdroj: HELUZ

logo MessengerPoslat Messengerem