Od 16. do 17. května se v Praze uskuteční festival architektury Open House. Stejně jako je tomu v desítkách měst po celé Evropě nebo Americe, i hlavní město České republiky otevře veřejnosti budovy, do kterých byste se jinak nepodívali. Pro první ročník festivalu pořadatelé připravili přes 30 zajímavých architektonických budov. Lidé mohou nahlédnout do staveb, které jinak vidí jen z ulice. Záštitu nad Open House Praha převzala architektka Eva Jiřičná, která byla u počátků londýnského festivalu v roce 1992.

Veřejnosti budou přstupné jak historické budovy, tak i moderní stavby, státní a vládní úřady, galerie, církevní architektura, administrativní stavby i nájemní domy nebo původně průmyslové objekty.

"Festival Open House zpřístupňuje budovy nebo jejich části, které jsou po většinu roku veřejnosti uzavřeny. Přitom tyto budovy tvoří tvář města a určují naše trasy, jimiž se mezi zástavbou pohybujeme. Chceme lidem přinést možnost zajít také jednou dovnitř a posílit tak zájem veřejnosti o své okolí," říká koordinátorka festivalu Andrea Šenkyříková z neziskové organizace Otevřená společnost, která licenci festivalu pro Českou republiku získala. 
V prvním roce festivalu je otevřeno přes 30 objektů s výjimečnými interiéry, se zajímavou historií i s neobvyklými výhledy na Prahu.

Výběr zpřístupněných staveb

Kramářova vila a Invalidovna, elektrárna na Štvanici, klášter sv. Anežky, funkcionalistický Dům odborových svazů, budovy od Karla Pragera v Emauzích, budovy ministerstva zemědělství a průmyslu, Tančící dům, Main Point a Danube House v Karlíně, holešovický ArtGen, Florentinum na Florenci a mnoho dalších.


Budovy budou otevřeny 16. a 17. května od 10:00 do 18:00. K akci vyjde tištěný katalog, jenž bude dostupný i na stránce www.openhousepraha.cz.
Festival vznikl v roce 1992 v Londýně, vloni se poprvé konal ve Vídni, kde měl návštěvnost přes 30 000 lidí. Podobně velká akce v České republice doposud nebyla.
text: Tomáš Horáček, foto: www.openhousepraha.cz

logo MessengerPoslat Messengerem