Fasáda je kabátem celého domu a je tím prvním, co nás na domě zaujme. Kromě své estetické funkce plní, stejně jako střecha, také důležitou ochrannou funkci. Den co den chrání dům před povětrnostními vlivy a musí neúnavně odolávat UV záření, dešti, větru, sněhu a v neposlední řadě také mechanickému poškození.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Novou fasádu je tedy nutné dobře promyslet a zvolit materiál, který tento každodenní nápor vydrží. Tímto materiálem je beze sporu pálená lícová cihla. Při teplotách kolem 1100 °C z hlíny vzniká unikátní stavební materiál s jedinečnými funkčními vlastnostmi. Nízká nasákavost, stálobarevnost, vysoká odolnost, pevnost a bezúdržbovost jsou vlastnosti ověřené staletími a jsou to právě ty vlastnosti, které na fasádě nejvíce oceníte. Za všechny tyto vlastnosti cihla vděčí výpalu při vysokých teplotách. Výpal cihlám zajistí stálou barvu, takže se nemusíte bát vyblednutí, jako tomu je u dobarvovaných materiálů.

Stálobarevnost cihlové fasády – porovnání realizace v roce 2010 a 2018 (Zdroj: Klinker Centrum s.r.o.)

Při vysokých teplotách se navíc v hlíně zacelují póry, takže je vypálená cihla málo nasákavá a je odolná proti zašpinění, čímž se fasáda stává bezúdržbovou. Ani během let ji není třeba nijak upravovat nebo přetírat. Jak i historie prověřila, pálená cihlová fasáda je fasádou na celý život. Díky tomu všemu jsou cihly na fasádách oblíbené především v Anglii, Belgii, Německu, Nizozemí nebo Skandinávii. V posledních letech si ale po právu získávají stále větší oblibu také na českém trhu, na který je už 20 let z evropských rodinných cihelen dováží společnost Klinker Centrum.

Cihla si dobře rozumí s každou barvou oken, střechy nebo se dřevem (Zdroj: Klinker Centrum s.r.o.)

A protože je estetická stránka fasády neméně důležitá než její funkční vlastnosti, oceníte i nepřeberné množství typů lícových cihel. Ačkoliv je pálená cihla jedním z nejstarších materiálů, má i v dnešní moderní době stále co nabídnout. Kromě tradičních červených odstínů dnes společnost Klinker Centrum nabízí širokou paletu barev od bílé až po černou, a to díky využívání barevných jílů, písků a přírodních barviv. Velmi oblíbené jsou také cihly s barevným melírem, které vypadají v ploše ještě působivěji.

Množství barevných provedení a různých povrchových úprav z lícových cihel dělají univerzální stavební materiál pro jakýkoliv typ domu. Na své si přijdou milovníci tradiční architektury, ale i moderních jednoduchých staveb. Cihla si navíc dobře rozumí s každou barvou oken, střechy nebo se dřevem. Kombinovat lze i cihlovou fasádu s omítkou. V tomto případě doporučujeme cihlovou část použít na více exponovaných částech fasády, kde výborně splní svůj účel.

Fasáda je kabátem celého domu a je tím prvním, co nás na domě zaujme. Kromě své estetické funkce plní, stejně jako střecha, také důležitou ochrannou funkci. Den co den chrání dům před povětrnostními vlivy a musí neúnavně odolávat UV záření, dešti, větru, sněhu a v neposlední řadě také mechanickému poškození. (Zdroj: Klinker Centrum s.r.o.)

Pokud se rozhodnete pro cihlovou fasádu, máte dvě možnosti, jak ji realizovat. První možností je fasádu zdít z lícových cihel a druhou, častější možností je lepit cihlové pásky (cihlový obklad) na připravený podklad. Cihlové pásky se vyrábí buď z vypálených lícových cihel nebo jsou vypáleny přímo z hlíny již v rozměrech pásku. K rovným cihlovým páskům se vyrábí také rohové tvarovky, takže po nalepení a zaspárování je cihlový obklad nerozeznatelný od samotných lícových cihel. I protože se u nás většina domů zatepluje, je možné obklad lepit jako kontaktní zateplovací systém na polystyren nebo izolační vatu. Oproti omítkám je rozdíl především v použití perlinky, která se u cihlových obkladů používá zesílená (R267). Cihlovou fasádu můžete realizovat i svépomocí, ale pokud s něčím podobným nemáte zkušenosti, doporučujeme zvolit ověřenou zkušenou stavební firmu, která se přímo na cihlové fasády specializuje. V tomto případě se neváhejte obrátit přímo na společnost Klinker Centrum.

Cihla si dobře rozumí s každou barvou oken, střechy nebo se dřevem (Zdroj: Klinker Centrum s.r.o.)

Uvažujete o originální cihlové fasádě? Chcete si užívat krásnou fasádu bez starostí po celý život? Bližší technické informace, dotazy ohledně výběru cihel nebo další inspiraci doporučujeme konzultovat přímo ve společnosti Klinker Centrum, a to buď na webových stránkách www.klinkercentrum.cz nebo v klinker showroomech, kde najdete i stovky typů cihel a cihlových obkladů skladem k okamžitému odběru. Jednu ze dvou největších vzorkoven najdete u Prahy v Brandýse nad Labem a druhou ve východních Čechách v Kostelci nad Orlicí.

Text: Sarah Kocourková s využitím podkladů firmy Klinker Centrum s.r.o.

logo MessengerPoslat Messengerem