Dobrá akustika v domě je požehnáním. Umožňuje každému jeho obyvateli dělat to, co zrovna chce, aniž by rušil ostatní. Tedy skoro.

(Komerční prezentace)

Akustická pohoda začíná ujasněním si, co vlastně chci. Je tedy dobré si na začátku poslechnout třeba u sousedů nebo v kanceláři, jaký hluk kolika decibelům odpovídá. Jako základní hodnotu vezměme tichý les, který vykazuje okolo 15 dB. Startující letadlo přes 100 dB. Startující partner, když ho naštvete, přes 80 dB. Kvalitní zvuková izolace začíná u 53 dB.

Dobrá akustika v domě je požehnáním. Umožňuje každému jeho obyvateli dělat to, co zrovna chce, aniž by rušil ostatní. Tedy skoro. (Zdroj: Knauf)

W115 Diamant (Zdroj: Knauf)Ač se to nezdá, sádrokarton izoluje akusticky skvěle a navíc lze jeho skladbu volit podle peněženky i nároků. A vyšší účinnost zase o tolik více nestojí.  Nejlépe je to vidět u příček. Změnou typu desky je možné dosáhnout rozdílů v neprůzvučnosti až o 8 dB při stejné tloušťce. Stačí jen vyměnit desku běžnou třeba za desku Knauf Diamant. Zde navíc, jako bonus, získáte podstatně větší izolační schopnost v oblasti nízkých kmitočtů, což je například hudba vaše či vašich potomků. Aby vám konstrukce Knauf dobře sloužily, je třeba se vyvarovat některých školáckých chyb. Tou první je montovat příčky na čistou místo na hrubou podlahu. Správně je tedy nikoli na již hotové potěry, ale před nimi. U dřevěných stropů na záklop (prkna na nosných trámech, u železobetonových stropů na hrubý beton před potěry). Mávnutí ruky nad tímto detailem vás stojí 10 dB. A to opravdu není v akustice málo.

Detail podlaha (Zdroj: Knauf)

Obdobně je příčku nahoře třeba dotáhnout, pokud to jen trochu jde, až do nosné konstrukce a teprve potom dělat podhledy. Podkroví, kde je podhled přerušený příčkami, přináší trochu přemýšlení s umístěním parozábrany, která musí být položena předem v pásech nad příčkou, ale bohatě se vám to vrátí právě v akustické pohodě. Tu si můžete snížit i nedostatečným vyplněním dutiny příčky či podhledu izolací. Investujte raději do kvalitnější izolace (Knauf Insulation Akustik Board) než o pár korun levnější, ale mírně se sesouvající a méně účinné izolace. U příček je to obzvlášť důležité.  S tím souvisí těsnost příček. Pokud máte někde kabel, podél kterého vidíte do sousední místnosti, určitě nečekejte, že nedojde ke sdílení hluku.  I když je doba taková. Pokud umisťujete do příčky zásuvky, vždy tak, aby byly z obou stran v různých polích nebo alespoň posunuté co nejdál v rámci jednoho pole. Škoda těch 2 decibelů, které tím ztratíte. Další možnou chybou jsou dveře. Velmi lehké a tedy i levné dveře navíc bez prahu vykazují hodnoty okolo 37 dB. Je tedy třeba zvolit všechny komponenty v odpovídající kvalitě. Pokud můžete, zvolte raději sádrokartonové příčky tl 150 mm, tedy 2x opláštěné. Ty jednou opláštěné jsou spíše pro kanceláře.

W111 (Zdroj: Knauf)

Byla by škoda se ještě nezmínit o prostorové akustice, tedy ozvěně v domě. Dnešní moderní materiály jsou hladké a odrazivé. Kombinace vinylu či podlahových lamel s velkými okny a hladkými omítkami je esteticky působivá, ale často vykoupená zvukem mírně sudovým. Při pobytu několika lidí v téže místnosti se tak vzájemně ruší vlastními hlasy.  Proto se vyplatí alespoň do obývacího pokoje navrhnout část podhledu v děrovaných akustických deskách Knauf. Vzhledově velmi luxusně vypadající a neotřelý prvek, který vše zvukově rušivé prostě pohltí. Výsledkem je příjemně tlumená atmosféra, i když se vzájemně velmi dobře slyšíte.  Ještě lapidárněji řečeno, když nechcete koberce a chcete mít v domě akustickou pohodu, už se po akustických děrovaných deskách pomalu rozhlížejte. Kdo jednou v takto pojednaném domě byl, neměnil by za nic na světě.

W112 (Zdroj: Knauf)

Sádrokarton je velmi lehký, všestranný a velmi výkonný materiál, který nezatěžuje zbytečně stavbu ani vaši peněženku a při správném použití s ním zažijete muziku v množství i místě, kolik a kde si ji přejete.

Knauf.cz

Zdroj: Marketingové sdělení, zpracováno z pokladů Knauf

logo MessengerPoslat Messengerem