Z pohledu finálního designu interiéru hraje čím dál větší roli sjednocený povrch stěn a stropů včetně plošné rovinnosti. Abychom tohoto efektu dosáhli, je třeba často vyrovnat nerovnosti a také tloušťku stěn. K tomuto účelu jsou vhodné sádrové produkty, které můžeme použít ve stavbách nebo u rekonstrukcí rodinných domů prakticky ve všech interiérových místností, a to včetně kuchyní a koupelen. Jediné omezení platí pro trvale vlhké prostory, to znamená místnosti, které nemají funkční vodorovnou izolaci a prostory jako jsou například bazény, kde vlhkost standardně přesahuje 70 %.

Knauf Rotband je rychlé řešení na stěny

Sádrová omítka Knauf Rotband (30 kg)Pro vyrovnání velkých nerovností na starých omítkách, či původním zdivu snad neexistuje vhodnější materiál, než je sádrová omítka. Konkrétně sádrová omítka Knauf Rotband, která je určena pro ruční zpracování a pro vrstvy o tloušťce 5 až 50 mm. Nanášíme ji tedy v jedné vrstvě přičemž oceníme její jednoduchou zpracovatelnost a schopnost netvořit trhliny.

Pro docílení dokonalé přídržnosti omítky a její dlouhodobé funkčnosti nesmíme ovšem zapomenout aplikovat pod omítku vhodnou penetraci. Nejlépe takovou, kterou doporučuje výrobce, protože je praxí vyzkoušená a osvědčená. Takže při vyrovnávání betonových ploch povrch nejprve ošetříme penetrací Knauf Betonkontakt, naopak v případě klasického zdiva a omítek musíme aplikovat Knauf Hloubkovou penetraci.

S vyrovnáním povrchů se velmi často setkáváme při výměně oken, kdy je nutné vyplnit poměrně velké dutiny a nerovnosti, podobně jako u oprav děr po realizaci instalací. Pokud jsou v nějakém místě přechody mezi různými materiály (beton, zdivo, Ytong…) vkládáme v tomto detailu do omítky perlinku (jinak není nutná). Problémem nejsou ani větší vrstvy, jen je dobré pamatovat na to, že vždy postupujeme systémem „čerstvý do čerstvého“, což znamená, že první vrstvu sádrové omítky necháme jen lehce zaschnout a maximálně do dvou hodin nanášíme druhou vrstvu. Pak může dosahovat celková tloušťka vrstvy sádrové omítky až 100 mm. Sádrovou omítkou se nemusíme bát uchytit ani krabičky od vypínačů a zásuvek. Výhodu je výrazně delší doba na jejich usazení, než je tomu u elektrikářské sádry a přitom výsledek bude stejný. Omítka Rotband je k dostání v balení 4, 16 a 30 kg.

Jsou situace, kdy je zapotřebí ještě rychlejší a méně pracná alternativa – to znamená tzv. „suchá omítka“. V praxi to znamená, že povrch stěny vyrovnáme tím, že jej obložíme sádrokartonovou deskou, která se přilepí pomocí speciálního sádrového lepidla Perlfix. Stěna musí být samozřejmě únosná a podklad soudržný. Desky se sesadí hranami k sobě a styčné spáry se přetmelí pomocí tmelu Uniflott v kombinaci s výztužnou páskou. Výhodou tohoto provedení je, že stěna je připravena během jednoho dne a po vyschnutí tmelu ve spárách můžeme malovat.  

Oprava pomocí sádrové omítky Knauf Rotband (zdroj: Knauf)

Vyrovnání podlahy před pokládkou finální nášlapné vrstvy

Ještě než dojde k pokládce finální nášlapné vrstvy podlahy, to znamená například parket, linolea, koberce či vinylu, musí být povrch dokonale vyrovnán a k tomu slouží samonivelační stěrky. Postup je možný použít jak k vyrovnání cementových a litých sádrových potěrů, ale i sádrovláknitých či sádrokartonových suchých podlah. Před realizací vyrovnávací samonivelační stěrky musí být očištěný povrch opatřen vždy vhodnou a doporučenou penetrací. Pro vyrovnání podlah starších cementových potěrů ve vrstvách od 2 do 30 mm použijeme Knauf cementovou samonivelační stěrku (pevnost v tlaku 30 MPa). Pro vyrovnání nerovností nebo k navýšení dodatečné tloušťky od 2 do 25 mm na sádrových ale i cementových potěrech je vhodná Knauf sádrová samonivelační stěrka BP4.

Používání sádrové stěrky má výhodu v jednodušší zpracovatelnosti, lepšímu rozlivu a minimalizaci tvorby trhlinek. Po nalití stěrky se hmota roztáhne nerezovým hladítkem do požadované výšky a plastovým válcem s ostny se projede po celé ploše tak, aby bylo zajištěno propojení všech nalitých pásů stěrky. Hmota se současně provzdušní a její povrch opticky sjednotí.

Samonivelační cementová stěrka (zdroj: Knauf)

www.knauf.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem