Zprávy o rostoucích cenách energií se na nás hrnou ze všech stran, takže jste už určitě přemýšleli nad tím, kde by se ve vaší domácnosti dalo ušetřit. Dost možná jste zvyklí dělat věci určitým způsobem, a po nějaké době tak už ani nevnímáte, že vlastně vyhazujete peníze oknem. Nebo bydlíte v domě, kde teplo uniká skrz nekvalitně provedenou nebo zničenou izolaci domu, a vy o tom ani nevíte. Každá situace má své řešení. Stačí jen vědět, jak na to.

Největší žrouti energie

Asi každý z nás někdy od dospělých slyšel, že by měl v místnosti, ze které odchází, vždy zhasnout. U dětí a puberťáků taková poznámka zpravidla vyvolá kyselý výraz ve tváři a protočení očí k tomu. S přibývajícím věkem ovšem nezbývá, než uznat, že na tom něco bude. Zhasínání světel je rozhodně jednou z věcí, u kterých můžete, v rámci snižování spotřeby energie, začít. Nemusíte si hned číst knížku s čelovkou na hlavě, ale namísto lustru s deseti žárovkami, můžete více využívat třeba stojací lampu. V ideálním případě pak nahraďte žárovky s wolframovým vláknem úspornějšími LED žárovkami.

Šetřit energie ale můžete i v dalších oblastech. Při vaření nezapomeňte na pokličku, která udrží horkou páru v hrnci, a vy tak zkrátíte celkový čas přípravy jídel. K vaření vody na čaj pak použijte rychlovarnou konvici.

Než začnete topit, zkontrolujte jednotlivé radiátory a odstraňte všechen nábytek, který by mohl bránit šíření tepla do místnosti. Stejný problém mohou způsobit také tlusté závěsy. Nosit v zimě doma jen triko sice může být velká frajeřina, ale při zkoumání účtu za plyn a elektřinu vám dost možná ztuhne úsměv na rtech. Oblékněte si tedy raději svetr nebo mikinu, a snižte teplotu na termostatu. V létě se naopak vyvarujte nadměrnému používání klimatizace a větráků.

Výměna spotřebičů

Při nákupu nových spotřebičů si pečlivě prostudujte energetický štítek. Uděláte si tak jasnou představu o tom, jakou spotřebu můžete od nového pomocníka očekávat. Nově se používá hodnotící škála A–⁠G. Nejméně úsporné spotřebiče jsou ty z energetické třídy G. Nenechte se tedy nalákat jen nízkou pořizovací cenou. Provoz neusporného spotřebiče se následně projeví na účtu za elektřinu.

Důležitým parametrem je také celková kapacita spotřebiče. Dvoučlenná domácnost logicky využije menší chladničku než domácnost čtyřčlenná. A stejně byste měli přemýšlet i při nákupu pračky nebo třeba myčky. Nad spotřebou jednotlivých zařízení dost možná mávnete rukou, ale problém nastává, když se vše sečte.

Ostražití ale buďte i v při následném používání spotřebičů. Je zbytečné, abyste nechávali zapnutou televizi, na kterou se nikdo nedívá, nebo několik dní nevypnuli počítač, protože jste na to zkrátka zapomněli. Pozornost věnujte také pohotovostnímu režimu (stand-by režimu) přístrojů. S použitím tohoto režimu se běžně setkáte u domácích kávovarů, ale také hi-fi věží nebo mikrovlnné trouby. Zařízení v tomto režimu na první pohled působí vypnutým dojmem, ale opak je pravdou. Spotřeba energie v pohotovostním režimu je obecně nízká, ale pokud se chystáte na delší dovolenou, pak se vyplatí přístroje zcela vypnout.

Problém s názvem pronájem 

Zbystřit byste měli také v případě, že se snažíte obohatit rodinný rozpočet prostřednictvím sezónního pronájmu chalupy nebo pronájmu bytu či domu. Jako majitel pravděpodobně dodržujete všechna výše zmíněná pravidla, ale to samozřejmě nemusí platit pro vaše nájemce. Jaké tedy máte možnosti?

U krátkodobých pronájmů bývá běžné, že je spotřeba energií napsaná na majitele, který vybírá zálohy od nájemce. Nebo se můžete, jako vlastník nemovitosti, domluvit s nájemcem na přepisu energií. Pak všechny účty chodí přímo nájemci. Obě varianty mají své pro a proti, vždy tedy záleží na domluvě. Základem je samozřejmě dostatečná ostražitost při výběru nájemců.

Nejproblémovější bývají krátkodobé pronájmy na den, víkend nebo třeba týden. V těchto případech je cena za pronájem pevně daná. Jako majiteli vám tedy nezbývá, než doufat, že plýtvání energií není oblíbeným koníčkem vašich hostů. Pokud po jejich odjezdu zjistíte, že topení běželo i při otevřených oknech, nebo v létě používali klimatizaci do té míry, že se jednotlivé místnosti proměnily v iglú, pak je můžete zařadit na svoji osobní černou listinu a pronájem jim příště neumožnit.

Kontrola nemovitosti dronem

Za plýtváním energie ale nemusí nutně stát jen vaše nepozornost. Zejména pokud bydlíte v domě, měli byste věnovat čas také důkladné kontrole zateplení domu a celkovému stavu nemovitosti. Některých problémů si všimnete i pouhým okem (např. prasklá střešní taška, nedostatečně těsnící okno), ale někdy se vyplatí vsadit na pomoc specialistů.

Při kontrole nemovitostí, zejména pak větších domů, jsou pak stále častěji využívány drony s termokamerou, které umí přesně zachytit místa, kde dochází k nežádoucím únikům tepla. Pokud se rozhodnete pro tuto službu, předem si ověřte, že kontrolu provádí profesionál, který na základě pořízených záběrů umí navrhnout také další postup, jak únik tepla vyřešit (např. nové zateplení domu).

Nepropadejte depresi ze zdražování, a zkuste raději aktivně najít prostor k úsporám. Pomohou vám s tím i specializované firmy a odborníci.

Termokamera na dronu

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem