Pětičlenná rodina zdědila pozemek na pobřeží norského Boknafjordu a po 15 letech života v centru Osla se rozhodla vrátit na svůj domovský ostrov Karmøy. Již z původního, přesně formulovaného zadání pro architekta bylo zřejmé, jak hluboký vztah k této malebné pobřežní krajině plné fjordů rodina má. Dům měl být řešen tak, aby co nejvíce splýval s okolní přírodou a aby bylo dosaženo přímého kontaktu a vizuální interakce mezi exteriérem a obytným prostorem. Architekt Tommie Wilhelmsen proto v návrhu uplatnil přírodní barvy i materiály a Villu Melstokke koncipoval tak, aby rozsáhlé prosklené plochy hliníkových oken a fasádních systémů Schüco směřovaly k velkolepému panoramatu.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Výsledkem je všestranně holistická architektura, která důsledně boří bariéry mezi okolní krajinou a domem, a to jak návrhem pláště budovy, tak harmonickým laděním interiéru.

S hliníkovými profily oken kontrastují přírodní materiály i barvy

Schüco – Villa Melstokke (Zdroj: Schüco, foto: Sindre Ellingsen)Architekt Tommie Wilhelmsen se inspiroval barvami a materiály z okolní přírody. Jako kontrast k hliníkovým profilům okenních, posuvných a fasádních systémů Schüco zvolil dub, přírodní kámen, světle šedý přiznaný beton a černé fasádní panely. Pro technologie Schüco se klienti rozhodli na základě velkého množství různých požadavků. Především hledali prvky s úzkými profily a velkými plochami skla pro maximální výhled, značný důraz kladli na to, aby byl dům od podlahy až ke stropu prosklený a maximálně tepelně izolovaný. Jako konstrukční řešení chtěli hliníkové profilové rámy, které vyžadují minimální údržbu. „Pro systémy Schüco jsme se rozhodli díky minimalistickému vzhledu profilů ve prospěch vysokého podílu skla,“ potvrzuje architekt Tommie Wilhelmsen a dodává, že díky konstrukčním parametrům bylo Schüco pro drsné podnebí norského pobřeží první volbou.

Schüco – Villa Melstokke (Zdroj: Schüco, foto: Sindre Ellingsen)

Ze skalnatého terénu vyrůstá betonová základna, nad ní se vznáší konstrukce obložená dřevem

Až šest metrů široká panoramatická okna v přízemí Villy Melstokke vedou diagonálně k pobřeží a nabízejí panoramatický výhled na jihovýchod. Vzniklo zde jakési závětrné místo s výhledem, kde se člověk cítí příjemně i v chladnějších měsících s kratší dobou slunečního svitu. Betonová základna suterénu jako by vyrůstala ze skalnatého terénu, v horním patře nad ní se pak jako vyhlídková plošina vznáší konstrukce obložená dřevem. Přesahující terasa a střecha s prosklenou rohovou fasádou vytvářejí prostor s paprsky slunce od východu až do časného odpoledne. Další přístup ke světlu i k okolní krajině nabízejí otevřené terasy s velkými prosklenými plochami na obou stranách budovy v zadní části horního patra.

 

Schüco – Villa Melstokke (Zdroj: Schüco, foto: Sindre Ellingsen)Pro dosažení dokonalé rovnováhy mezi vysokou tepelnou izolací, stíněním, průnikem světla a bezpečností byla zvolena kombinace posuvných systémů se zdvihem Schüco ASS 70.HI s fasádním systémem Schüco FWS 50.HI. Systémy Schüco byly vybaveny trojitými izolačními skly s neutrální ochrannou vrstvou proti slunečnímu záření s vysokou propustností světla (70 %) a celkově nízkou propustností tepelné energie (35 %). Tato vrstva je umístěna na vnější straně bezpečnostního skla, což za slunečných dnů, kdy jsou okna a posuvné dveře zavřené, snižuje propustnost tepla, v chladnějších dnech naopak technologie vysoce izolovaného systému minimalizuje úniky tepla.

Schüco – Villa Melstokke (Zdroj: Schüco, foto: Sindre Ellingsen)

Informace o projektu:

Název projektu: Villa Melstokke, Karmøy (Norsko)

Architektonické studio: Wilhelmsen Arkitektur, Stavanger (Norsko)

Výrobce hliníkových systémů Schüco: Alglass, Haugesund (Norsko)

Obytná plocha: 260 m² na dvou podlažích

Dokončení: Červen 2017

Hliníkové systémy Schüco použité v projektu:

Shrnovací systémy Schüco ASS 70 FD

Posuvný systém se zdvihem Schüco ASS 70.HI

Okenní systémy Schüco AWS 70.HI

Fasádní systém Schüco FWS 50.HI

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem