S Ruukki, finským specialistou na ocelové střechy, jsme vyjeli za klempíři do Jizerských hor, abychom se zeptali, na co si dát pozor při výběru a rekonstrukci nové střechy.

Klempíři z firmy Habest v Jizerských horáchNení pro klempíře lepší reklamy, než plechová střecha ve skvělém stavu, která vydrží drsnější klimatické podmínky horských oblastí i po letech bičování větrem, deštěm a sněhem. Když si střechu staví klempíř, můžete si být jisti, že zvolí jen funkční materiály s dlouhou životností. Rozhodně nebude pro úsporu kombinovat kvalitní a špatné materiály.

Nekombinujte materiály různé jakosti

Klempíři se shodují na tom, že investoři stále častěji vnímají důležitost použití kvalitního materiálu. I tak se najde celá řada těch, kteří volí kombinace materiálů různé jakosti, když hledají na úkor životnosti střechy co nejlevnější řešení.

„Když si lidé koupí kvalitní krytinu se zárukou 50 let, ale použijí nejlevnější difúzní fólii, která se rozpadne za tři roky a lemování, úžlabí a další prvky si nechají udělat z nejlevnějšího plechu na trhu, cítím trochu vztek,“ říká k obvyklému problému klempíř Michal Benešovský z firmy Habest.

„S kvalitním materiálem je pro nás radost pracovat.“ Klempíř Michal

„Říkáme vždy zákazníkům, že člověk není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci,“ dodává s úsměvem Pavel Haba. Klempíři radí, že když už potřebujete ušetřit na materiálu, je lépe šetřit například na kvalitě povrchové úpravy, než na samotné kvalitě plechu.

Špatný příklad kombinace kvalitní krytiny s levným plechem na hřebeni střechy. Životnost střechy se takovým krokem snižuje.Špatný plech poznáte při první manipulaci

U levných plechové krytiny může docházet k poškození už při manipulaci a instalaci. „Levné krytiny jsou náchylnější na poškrábání a na manipulaci. Blbě šlápnete nebo se vám svezou nůžky a okamžitě máte škrábanec až na plech. Levné plechy jsou také zpravidla celkově tenčí a tím pádem měkčí,“ říká o práci s krytinou Pavel Haba a jeho kolega Michal dodává „...dneska už máme s levnými plechy tolik špatných zkušeností, že pokud to není vyložené přání majitele, tak děláme jenom s Ruukki. Ruukki dáváme na střechy skoro deset let a bez jediné reklamace.“

„S Ruukki děláme deset let bez jediné reklamace,“ Michal.

Střecha Ruukki Finnera klempíře Pavla. Střecha Ruukki Classic klempíře Michala

Střecha Ruukki Finnera klempíře Pavla

Střecha Ruukki Classic klempíře Michala

Plechové střechy do hor patří. Sníh se z ní při každé oblevě hravě sveze dolů. Plech taky minimálně zatěžuje stavbu s krovem. Kvalita plechů a hlavně jejich povrchová úprava se výrazně liší. Proto byste měli zvážit, jak dlouhou životnost má střecha mít a do jakých klimatických podmínek ji pořizujete.

Klempíři radí preferovat jednoduché tvary střech, protože složité střechy se díky času, prostřihům krytiny a většímu množství potřebné krytiny prodražují. Navíc jsou náchylné ke skrytým vadám, nedokonalostem a je zde větší riziko zatékání a koroze.

Klasická sedlová střecha klempíře Pavla, který aby docílil jednoduché střechy, dokonce sboural část domu, který byl původně ve tvaru T. Klasická sedlová střecha klempíře Pavla, který aby docílil jednoduché střechy, dokonce sboural část domu, který byl původně ve tvaru T.

Sedlová střecha klempíře Pavla, který aby docílil jednoduché střechy, dokonce zboural část domu, který byl původně ve tvaru T.

Pozor na reklamace a šindele

Klempíři u některých levných plechových krytin často řeší neúspěšné reklamace. Stává se, že výrobci například podmiňují delší záruční dobu nutností registrace, na kterou zákazníka ovšem prodejce neupozorní automaticky. Zákazník tak může v případě rezavění střechy po několika letech zjistit, že bez registrace má právo jen na dvouletou záruku.

„Když vám po sedmi letech začne rezavět plech, máte záruku 10 let a oni Vám nakonec řeknou, že je to vaše chyba, že jste špatně zametli střechu, prostě takové argumenty neuznávám. Proč tedy nereziví například žlab?“ dodává k problematice s levnými krytinami Klempíř Michal.

Ten s kolegy také varuje před snahou některých prodejců stavebnin, nutit lidem za každou cenu šindelovou střechu, od které rozhodně nemůžete čekat, že na domě vydrží v dobrém stavu po celý váš život. Klempíř Michal k tomu dodává „Jsou tací, kteří doporučí, vnutí zákazníkovi šindel, ale my víme, že šindele jsou pro prodejce nejrychleji vydělané peníze.“

Správná montáž střechy má záruku až 50 let. Pouštět se do velké střechy svépomocí, klempíři nedoporučují. Správná montáž střechy má záruku až 50 let. Pouštět se do velké střechy svépomocí, klempíři nedoporučují.
Správná montáž střechy má záruku až 50 let. Pouštět se do velké střechy svépomocí, klempíři nedoporučují. Správná montáž střechy má záruku až 50 let. Pouštět se do velké střechy svépomocí, klempíři nedoporučují.

Správná montáž střechy má záruku až 50 let. Pouštět se do velké střechy svépomocí, klempíři nedoporučují.

Z klempířské hantýrky

Rukina = krytina Ruukki

Šolajzna = drážkovnice (kopyto na falcování plechu)

Kaplajzna = krycí lišta bočního lemování

Sotůrek = kapsář kolem pasu

Kviker = kleště k vytahování šroubů

Klempířská šolajzna Klempíř Michal zandává kviker do svého sotůrku.
Klempířská šolajzna Klempíř Michal zandává kviker do svého sotůrku

Text vznikl ve spolupráci s klempíři a pokrývači Habest www.habest.cz.

Více o střechách na www.ruukkistrechy.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem