Ještě nedávno si lidé vybírali okna podle materiálu ze tří možností, protože se vyráběla okna dřevěná, plastová nebo hliníková. Pak se ale objevily kompozitní profily na okna, které jsou vyráběny na bázi PVC a skelných vláken. Byla vymyšlena proto, aby pozvedla plastová okna o stupeň výš a současně konkurovala oknům hliníkovým. Technologie výroby kompozitu byla známá již dávno v automobilovém či leteckém průmyslu. Firma REHAU využila svých zkušeností právě z těchto oborů a začala kompozitní profily vyrábět pod značkou GENEO. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, protože okna z kompozitních profilů mají celou řadu výhod. Proč bychom je tedy chtěli mít?

Zcela zásadní vlastností kompozitních profilů je jejich tvarová stabilita ve velmi širokém rozsahu tepelného namáhání. To znamená, že jsou stabilní jak při vysokých mrazech, tak v horkých letních dnech. Když se k tomu přidá ještě vysoká pevnost kompozitního materiálu RAU FIPRO X, pak máme materiál, jenž si dovolí dříve nemyslitelné výrobní možnosti. Hlavním cílem vývoje byly extrémně velké rozměry, které se přiblíží hliníkovým profilům, ale za mnohem přijatelnější cenu. Dalším důsledkem bylo, že okna z kompozitního materiálu nemusí mít do určitých rozměrů (v závislosti na barevném provedení) v profilu vloženou ocelovou armovací výztuhu, což jednak zlepšuje tepelně-izolační vlastnosti profilu, snižuje se hmotnost okna (snadnější ovládání) a umožní to využít komoru profilu k jiným účelům. Například k vložení přídavného termomodulu apod.   

Okna GENEO se šesti komorami mají stavební hloubku je 86 mm, hlukový útlum Rw = 47 dB, ale co je důležité, že koeficient Uw, jenž charakterizuje tepelně-izolační vlastnosti okna, může dosahovat hodnoty až 0,60 W/m²K. To znamená, že okna GENEO jsou vhodná pro nízkoenergetické i pasivní domy, a jsou samozřejmě na seznamu doporučených výrobků v rámci dotačních podpor. Dodejme, že okenní profily z materiálu RAU-FIPRO X jsou certifikovány institutem pasivních domů v Darmstadtu. Především díky své stabilitě a tím i rozměrovým možnostem jsou tyto profily maximálně vhodné do konstrukcí velkoformátových okenních systémů jako jsou HS portály.

Na jak velké rozměry lze tedy dosáhnout? U oken GENEO v bílém provedení může být výška okenního prvku až 2,8 m a šířka 1,6 m (platí v případě lepeného skla a plného ocelového armování). U barevného profilu se tyto maximální hodnoty snižují o necelých 5 %. Vedle rozměrů však nesmíme opomenout zmínit také další vlastnosti oken GENEO. Je to například vysoká bezpečnost proti vloupání (třída až RC3) a pestrá nabídka designů, kterou definuje vzorník barev a dekorů KALEIDO COLOR (více než 400 odstínů včetně moderních antracitových barev), případně až neuvěřitelně věrných dřevodekorů KALEIDO WOODEC. Kompozitní okna, stejně jako plastová, se snadno udržují, k čemuž přispívá speciálně upravený povrch profilu technologií HDF s vysokým leskem, který odpuzuje nečistoty.

Okna z kompozitních profilů svými vlastnostmi a konstrukčními možnostmi patří mezi největší favority moderní architektury a navíc významně přispívají ke snížení energetické náročnosti domu, a současně i pozitivně ovlivňují naše životní prostředí. Nemluvě o komfortu uživatelů. A to všechno se do konečného výčtu počítá.

www.rehau.cz

logo MessengerPoslat Messengerem