Kvalitu okna určuje především tuhost rámu a parametry prosklení. Opomenout však rozhodně nelze ani kování, které konstrukčním řešením a systémem ovládání garantuje správnou funkčnost otvorové výplně. Bez pravidelné údržby přijdou dříve či později potíže…

Ventilační systém Schüco VentoTherm zajišťuje zásobování čerstvým vzduchem bez nutnosti vyklápění či otevírání okna, s rekuperací tepla ve výši až 45 %.V obecném povědomí platí, že za vše dobré (za hojnost sluníčka i denního světla při minimu tepelných ztrát, za dokonalou viditelnost apod.) může sklo. Vše oku lahodící a na omak příjemné (materiál, design, barevnost) pak dělá rám. Logicky tedy naopak za vše nepříjemné (zatékání, rosení skla, netěsnost, prach, průvan, hlučnost zvenku, složitá manipulace) mohou všechna ta táhla a „hejblata“, tedy kování.

Bez dokonale seřízeného kování nemůže sebekrásnější okno nikdy fungovat tak, jak má. Moderní obvodová kování výrobci koncipují a konstruují tak, aby člověk většinu nezbytných úkonů zvládal jednou rukou. Podle toho jsou také ke každému výrobku nastavena (předepsána) tzv. schémata s detailním výčtem všech částí kování a dokonce s určením míst montáže pomocí kovacích šablon.

Seřízení oken

Sebemenší neodborný zásah může vést k nevratnému poškození funkce kování i konstrukce okna. Přesto neuškodí vědět, k jaké závadě může při běžném používání oken dojít a co je v takovém případě nutné učinit. K nejčastějším „závadám“ patří drhnutí křídla o rám okna. Pravděpodobnou příčinou je svěšení křídla. K vystředění (vycentrování) slouží šrouby (na imbusové klíče) pro výškové a stranové seřízení, jejichž přesné umístění na rámu se ale může podle značky oken lišit. Umístění seřizovacích šroubů a postup najdete v příslušném manuálu konkrétního výrobku. Pokud se křídlo nedovírá nebo netěsní, nejprve zkontrolujte stav těsnění (mělo by být čisté, nepoškozené a po celém obvodu musí sedět v drážce). Přítlak křídla se reguluje otáčením šroubu (opět na imbusový nebo metrický klíč) rámových nůžek. Zjistíte-li závažnější závadu, raději se obraťte na servis výrobce nebo na specializovanou firmu.

Kritická místa kování

Schüco VarioTec – bezpečné otevírání, vyklápění a uzavírání oken. Kování se vyznačuje nadčasovým designem a rozmanitou funkčností.Patří k nim místo styku okenního závěsu, který přenáší podstatnou část hmotnosti okenního křídla do rámu. Zde dochází k tlakovému nebo smykovému napětí a kovový závěs je postupně zatlačován do křídla nebo rámu, dokud tvrdost stlačené vrstvy materiálu přenáší tento tlak bez dalších deformací. Častou vadou je postupné svěšování křídla (kování je výrobně nastaveno na vystředěnou, tedy optimální polohu křídla v rámu), takže okno pak nelze otevírat či zavírat. Jiným příkladem jsou excentrické pohyblivé části kování – jezdci.

Ovládají se klikou, v optimálním případě zapadají do protikusů v pevném rámu okna, tím přitahují křídlo do rámu, utěsňují funkční spáru i celé okno jako takové. Je-li přítlačná síla malá, celek těsní málo nebo vůbec, okno nejde zavřít. Pak do něj zatéká, dochází k nežádoucímu průniku vzduchu, k tepelným ztrátám i eliminaci vzduchové neprůzvučnosti, v zimě se v těchto místech dokonce objevuje námraza.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Klika Entry. Konstrukčně je kování řešeno s mechanismem s univerzálním tříi čtyřpolohovým systémem – objednává se zvlášť (JAP).Pravidelná údržba kování

Abyste udrželi dlouhodobý komfort obsluhy a nezkracovali životnost okna jako celku, je nezbytně nutné kování průběžně udržovat v kondici. Na druhé straně ovšem přílišná péče (např. neustálé mazání nevhodnými prostředky, použití agresivních čističů, písku na nádobí, benzinu, nitrosloučenin atd.) může být i na škodu věci. Zastavíme-li se třeba právě u promazávání, mělo by vždy probíhat tak, abyste ošetřili všechny pohyblivé části kování. Oblíbeným a rozšířeným prostředkem je třeba olej na šicí stroje (osvědčila se injekční stříkačka s tenkou jehlou), použít lze i mazadlo ve spreji. Po nanesení mazacího přípravku několikrát otočte klikou, aby se mazadlo rozprostřelo, a hadříkem odstraňte případné zbytky prostředku.

Nepsané pravidlo

Kupujete-li si okno, cena se odvíjí od velikosti stavebního otvoru a technických parametrů výrobku. Celkovou cenu (týká se všech otvorových výplní) ovšem významně ovlivňuje také okenní kování. Jeho větší část je sice (cíleně) skryta a člověk vlastně užívá „jen“ kliku, ovšem žádoucí funkce okenního křídla závisí především na kvalitním mechanickém ústrojí.

Klika Entero z masivní mosazi s povrchovou úpravou matný nikl. Kování může být s tříi čtyřpolohovým systémem (JAP).Čas od času – po zimě a na konci léta, kdy okna „pracují“ nejvíce, zkontrolujte rovněž upevnění vrutů. Pozor na jejich stržení. Dbejte na očištění oken po malování, tapetování nebo po některých stavebních úpravách, kdy se do mechanického systému okna mohou dostat barva, úlomky zdiva, nečistota a prach. Použijte vysavač, těsnění natřete silikonovým olejem a kovové součásti namažte. Nejméně 1x ročně také zkontrolujte a vyčistěte odvodňovací otvory a mikroventilační spáry.

Pozor na památkáře

U památkově chráněných staveb je třeba při repasi, rekonstrukci, opravách a výměně oken (a tedy i kování) postupovat vždy velmi obezřetně a s „požehnáním“ příslušných úřadů. Stejnou zásadu je třeba vztahovat i na konstrukce pocházející z mladších období, které jsou památkově hodnotné a významné pro celkový výraz stavby. Nejde jen o starší zámky a ozdobná kování, ale i o původní nezdobená kování, vyrobená tradičním kovářským způsobem z kujné oceli (závěsy, obrtlíky, zástrče, kliky, madla, klepadla, knoflíky, kroužky, štítky, rohovníky, oplechování, hřeby, nýty, spony, ztužující pásky zasklení do olova a podobně). Stejně je třeba pohlížet na kování mosazná a litinová atd. Vždy je vhodné předem se informovat.

Kování Internorm pro posuvně-zdvižné dveře s dobrou tepelnou izolací prahů, možností bezbariérového provedení a elektrického ovládání.Všechno nemusí do šrotu

V mnoha starších rodinných domech dodnes slouží nebo dosluhují původní, převážně špaletová okna. Zde je největším nepřítelem kování sešlost věkem, tzn. mechanické opotřebení kovu, koroze a také nedostatek dobových náhradních dílů. Jedním z výrobců těchto nových, vzhledově „starších“ systémů kování je např. známá moravská firma Rostex, ovšem existuje i spousta specializovaných firem, které na zakázku zhotoví přesné repliky původního kování a nabízejí také opravy, čištění, leštění a otryskání s následným pokovením niklem, mosazí či chromem.

Dobré rady babiček

Přesné místo drhnutí okenního křídla o rám zjistíte jednoduchým nanesením vrstvy krejčovské křídy na křídlo. Křída se pak při dovření okna přenese z jednoho povrchu na druhý. Další rada se týká pantů (závěsů). Ty se mohou mazat nastrouhanou tuhou z docela obyčejné tužky, dobře slouží i jemná vrstvička mýdla. Původně chromované a dnes už velmi zašlé povrchy klik se dají vyleštit jablečným octem, někdy i citronovou šťávou, jedlou sodou, na rez je vhodná jemná drátěnka...

Ventilační systém Schüco VentoTherm zajišťuje zásobování čerstvým vzduchem bez nutnosti vyklápění či otevírání okna, s rekuperací tepla ve výši až 45 %.Správná údržba těsnění

Také těsnění podléhá opotřebení a přirozenému stárnutí. Údržba se příliš neliší od údržby kování, jen frekvence by měla být dvojnásobná, tedy nikoli jednou ročně jako v případě kování, ale minimálně dvakrát. Ke konzervaci se osvědčily hlavně lékařská vazelína, silikonový olej a před zimou pak potření glycerinem. Rozhodně nepoužívejte nejrůznější kosmetické krémy, většina z nich obsahuje určité procento vody.

text: Petr Saulich, foto: archiv firem a redakce

logo MessengerPoslat Messengerem