Osobitý a jedinečný vzhled fasády dnes neovlivňuje pouze volba zajímavého barevného odstínu, ale i různorodost zpracování struktury jejího povrchu. Přední výrobce stavebních materiálů Baumit nabízí široké portfolio kreativních technik, které po realizaci naplňují představy architektů, projektantů a přirozeně také investorů.

Není proto divu, že kreativní techniky jsou realizovány jak u novostaveb, tak i rekonstrukcí, a to v celé ploše fasády nebo pouze jako zvýraznění některé její části. Současná technologie zpracování dává kreativitě téměř volné ruce. Proto můžeme dnes vidět na fasádách množství imitací povrchů, např. betonového, kamenného, dřevěného nebo kovového. Pokud je dodržen předepsaný technologický postup při realizaci těchto kreativních struktur, pak jde z větší vzdálenosti jen stěží rozeznat takový povrch od originálu.

Kreativní technika kartáčování – detail

Základním kamenem kreativní struktury je jednosložková silikonová dekorativní omítka Baumit CreativTop, která se nabízí v šesti zrnitostech od 0,2 do 4 mm. Tato omítka se nanáší ihned po zaschnutí základního nátěru, a to ručně či strojně. Tloušťka vrstvy omítky závisí na zvolené technologii. Pro docílení finálního vzhledu se používají různé nástroje, jako je zednická lžíce, houbové hladítko, zubová stěrka, válečky, kartáče, stříkací pistole a jiné.

Právě kombinace použití těchto nástrojů tvoří názvy pro různé techniky. V nabídce Baumitu se tak můžete seznámit s válečkováním, špachtlováním, kartáčováním, fládrováním, strukturováním hřebenem, gletováním, modelováním a dalšími technikami, kdy každá z nich vyžaduje určitou zrnitost omítky Baumit CreativTop. Omítka se dá nanášet ručně, v případě zrnitosti od 1,5 mm i strojně.

Kvalita a snadná zpracovatelnost zmíněné omítkové směsi umožňuje realizaci kreativních technik i běžně zručným soukromým stavebníkům, zejména jedná-li se pouze o část fasády rodinného domu. „Celoplošné aplikace kreativních struktur u větších staveb je však vhodnější přenechat specializovaným realizačním firmám. Větší plochy fasády totiž kladou maximální důraz na přesnost při realizaci zvolené struktury. V obecné rovině i architektům ze zkušenosti doporučujeme pro aplikaci některých kreativních struktur spíše menší plochy fasády, nebo větší, ale s možností optického rozdělení na více částí," potvrzuje poznatky z praxe Ing. Jaromír Žumár, Ph.D., produktový manažer společnosti Baumit.

Divadlo, Žďár nad Sázavou. Kreativní technika strukturování zubovým hladítkem

Mohlo by se možná na první pohled zdát, že nabízených dvacet základních kreativních technik není mnoho, ale při možnosti následné aplikace dalších doplňkových povrchových úprav (např. lazur) se dostáváme až ke stovce různých vzorů. V současnosti je asi nejžádanější kreativní technikou struktura povrchu betonu a investoři obecně preferují také hladké fasády, což je například technika již zmíněného gletování. Důvodem je především snadná údržba takové fasády.

Pro naplnění požadavku zcela hladké fasády nabízí Baumit dva druhy jemných omítek. První z nich nese název Baumit CreativTop Pearl a vyznačuje se finální perleťovou strukturou. Jemnější variantou je poté omítka Baumit CreativTop Silk, která však vyžaduje více technických dovedností. Odměnou je pak nádherně lesklá a hladká fasáda. U obou zmíněných omítek je nutné použít jako základní vyrovnávací vrstvu výrobek Baumit CreativTop Vario v zrnitosti 1,5 mm.

Baumit CreativTop – nanášení omítky

Mluvíme-li o kreativitě, nelze nezmínit široký rozsah barevné škály nabízených odstínů. Vzorník barev Baumit Life dnes nabízí až neuvěřitelných 888 odstínů a převážnou většinu z nich lze využít pro tvorbu kreativních a designových omítek. Následného zvýraznění plastičnosti či vytvoření zvláštních efektů struktury lze docílit kombinací se speciálními nátěry Baumit Lasur, Baumit Metallic nebo Baumit Glitter.

Moderní doba si však žádá stále nové a nové kreativní přístupy, techniky a materiály. S tímto neustálým vývojem dekorativního vzhledu fasády souvisí také letošní významná změna u pestrobarevných pastovitých omítek Baumit MosaikTop. Právě tyto povrchy se často používají u soklové části fasády, která je namáhána v důsledku znečištění, mechanických vlivů a dešťové vody. Baumit nejprve optimalizoval počet barevných odstínů soklových omítek z barveného křemenného písku, a to v klasické řadě Mosaik Essential Line. Současně však představil zcela novou řadu Mosaik Natural Line v osmi exkluzivních kombinacích kamenů. Ve struktuře se poprvé objevují slídové vločky „Mica Flakes", které dodávají vzhledu fasády naprostou jedinečnost, přirozenost a autenticitu při zachování tradiční odolnosti a trvanlivosti. Fasáda domu se tak může po dlouhé roky chlubit osobitou vizáží.

Dekorativní omítka Baumit MosaikTop na rodinném domě

Všem zájemcům o kreativní povrchy umožňuje dnes Baumit seznámení se základními technikami ve všech regionech ČR, a to formou speciálních stojanů se vzorky jednotlivých struktur včetně povrchových úprav umístěných v příslušných Baumit Life centrech.

www.baumit.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem