Úspěšný projekt letního festivalu věnovanému veřejnému prostoru, architektuře a landartu pokračuje i toto léto. Výstavy, instalace a doprovodný program se budou konat od 8. června do 27. září opět na Nákladovém nádraží Žižkov a Galerii Jaroslava Fragnera, která LFP pořádá.

Třetí ročník mezioborového festivalu se pokusí prezentovat veřejný prostor a krajinu pomocí médií fotografie, designu a současného výtvarného umění. Česká veřejnost má velký zájem o kvalitu veřejného prostoru, který je významným činitelem při rozvoji společnosti. Důkazem je návštěvnost minulého ročníku festivalu v roce 2014, která dosáhla téměř 30 000 návštěvníků během tří měsíců. V letošním roce se festival bude konat ve třech lokalitách – Praha 1, Praha 3 a Praha 6.

VizuálVelmi důležitým momentem je kooperace a spolurealizace ze strany více subjektů z různých oborů – jak uměleckých, tak společenských. Cílem tohoto interdisciplinárního dialogu by mělo být především setkávání a debata o tom, jakým způsobem v současné době kreativně uchopit přetváření veřejného prostoru v ČR a jak umožnit jeho širší uplatnění v rámci urbanistické tvorby měst a vesnic.

JOIN – SOFA EXPERIENCE

První projekt bude představen nedaleko Vítězného náměstí na Praze 6. Ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 a aarhuským kulturním festivalem se Pražanům v termínu 8.–26. června představí putovní instalace Join/The Sofa Experience, vytvořená pro dánský Aarhus Festival.

Sofa vyrobila podle návrhu krajinářských architektů ze studia Schönherr městská firma Flexys jako interpretaci městského mobiliáře skládající se z klínů – dílců, které mohou být kombinovány nesčetnými způsoby. Vytváří nábytkový solitér, plastiku nebo krajinný prvek – anebo vše najednou.

Sofa Experience je v souladu se záměrem festivalu – touhou ukázat světu, v čem je Aarhus dobrý. Je to velmi účinný způsob, jak zvýraznit skvělou festivalovou myšlenku: že je důležité, aby se lidé setkávali a nové tóny zazněly,“ řekl k projektu Jens Folmer Jepsen, ředitel aarhusského festivalu.                                   

Pořadatelé Aarhus festivalu budou rádi, když všichni, kdo pořídí fotografie sofa, je budou sdílet na Instagramu. Pro tento účel prosím používejte hashtag (#) „sofaexp“. Tímto způsobem může z nejlepších sdílených fotek a videí vzniknout film o světovém turné Sofa Experience, který by mohl být uveden na dalším ročníku festivalového týdne v Aarhusu.

Open Air Aréna Betlémské náměstí 2015

DivadloLetošní léto pořádá Galerie Jaroslava Fragnera v centru Prahy již čtvrtý ročník kulturního festivalu OPEN AIR ARENA BETLÉMSKÉ NÁMĚSTÍ. Ten se opět odehrává v galerii, na Betlémském náměstí i v jeho okolí. Letošními hity bezesporu budou divadelní skupiny VOSTO5 či Long Vehicle Circus. Vrcholem programu bude opět Betlémská kulturní noc, tentokrát ve středu 24. září. 

Novinky týkající se Open Air Areny a programu Betlémské kulturní noci v jednotlivých institucích naleznete v průběhu léta na Facebooku!

CzechScape na zámku v Lednici

Ohlasem minulého ročníku, na němž se představila výstava a první česká monografie seznamující se současnou krajinářskou tvorbou CzechScape – Portrét současné české krajinářské architektury, je repríza této výstavy v Multifunkčním centru zámku Lednice. Výstava bude zahájena v pondělí 8. června v 17:30 hodin a potrvá až do 20. září (otevírací doba denně 9 – 17 hodin).

Vástavy v Galerii Jaroslava Fragnera: Shared CitiesCena Petra Parléře. Více na www.gjf.cz.

Výstavy na Nákladovém nádraží Žižkov: Swiss Touch, Současná umělecká díla ve vztahu ke krajině, Prezentace mezinárodních krajinářských a zahradních festivalů, Industriální topografie a umění ve veřejném prostoru v Městské části Praha 3, A3 Digital Landscape, Nahraj!, Krajinářské a výtvarné intervence. Více na nakladovenadrazizizkov.cz.

text a foto: www.mujdum.cz, www.gjf.cz

logo MessengerPoslat Messengerem