V každé domácnosti je potřeba čas od času něco opravit nebo přidělat, ať už jde o pověšení rámečku, opravu kapajícího kohoutku či vyčištění dveřního zámku. Všechny tyto práce usnadní existence domácí dílny.

Domácí dílna může být součástí kaž­­dého domu, jde jen o to, co jeho dispozice či drahá polovička dovolí. Někdo má pro své kutilské potřeby vyhrazenu celou místnost, jinému musí stačit pár zásuvek někde v koutku. Pokud má být dílna součástí obytných prostor, je třeba mnohem více myslet na bezpečnost a některé práce, u nichž hrozí riziko požáru nebo úniku nebezpečných látek do vzduchu, je nutné operativně přesunout ven. Zejména jde o řezání rozbrusem či svařování.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

 Základem každé dílny je stabilní a odolný dílenský stůl – ponk, nejlépe s ukládacími prostory a zásuvkou. Na obrázku vpravo je stolek LUX, cena 2 499 Kč (OBI).Stůl je základ

Při budování dílny myslete především na praktičnost, bezpečnost a přehlednost. V dílně by proto rozhodně neměl chybět pevný pracovní stůl či ponk, na kterém se bude odehrávat většina tvůrčí činnosti a zároveň na něj můžeme přidělat svěrák nebo připevnit osvětlení. K dostání jsou stoly kovové i dřevěné, v různých velikostech dle potřeby.

Vše při ruce

Práce v dílně se neobejde bez nářadí, nástrojů, spojovacího materiálu a dalších nezbytností, což ovšem klade vysoké nároky na přehledné uložení a uskladnění. Některé pracovní stoly jsou vybaveny zásuvkami či skříňkou, to však mnohdy nestačí. Jednoduchým řešením je využití závěsných šuplíků, plastových boxů či skříní. Tyto systémy jsou velmi přehledné a snadno se instalují. Použitelnou variantou pro uložení drobnějších pomůcek, jako jsou hřebíky, šrouby, hmoždinky a podobná „droboť“, jsou také závěsné kapsáře.

Osvětlení a podlaha

 Nástěnný organizér se obvykle umísťuje nad dílenský stůl. Všechno nářadí tak máte vždy přehledně uspořádané a pěkně po ruce (OBI).Domácí dílna si žádá také kvalitní osvětlení, zejména při práci s ostrými řeznými nástroji. Pro větší prostory tak může posloužit například halogen, pro ty menší závěsná pracovní lampa. Denní světlo je pak příjemnou změnou. Dílna by měla být dobře dostupná, aby umožňovala i běžný pohyb s těžšími předměty. Pozornost věnujte také bezpečné podlaze a vyvarujte se kluzkých povrchů.

Dobrá rada

Přestože sami víte nejlépe, kam jste ve své dílně co dali, dbejte na pořádek. Těžké nástroje, jako jsou kladiva nebo elektrické nářadí, ponechávejte na určitém místě tak, aby vás nemohly při pádu zranit nebo se poškodit. Nářadí skladujte v suchu a udržujte v čistotě.

 Drobný spojovací materiál jako šroubky, matičky, vruty, hřebíky, nýty, podložky atd. je vhodné uložit do přehledných závěsných ukládacích skříněk z plastu. Cena 1 099 Kč (OBI).

Základní výbava

Konkrétní vybavení domácí dílny se odvíjí od potřeb každé domácnosti. K základní výbavě patří malé, velké a střední kladivo, štípací, ploché, kulaté a kombinované kleště, sada plochých či křížových šroubováků či trubkové a ploché matkové klíče.

Z elektrického či akumulátorového nářadí budete v dílně určitě potřebovat elektrickou vrtačku (k dostání jsou i elektrická vrtací kladiva, která umožňují lepší a pohodlnější manipulaci), elektrický akumulátorový šroubovák s co nejrozmanitějším sortimentem bitů (též možno namontovat jako násadu na elektrickou vrtačku), přímočarou pilku s plátky na různé materiály nebo stopkovou vysokootáčkovou brusku.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem