Ke skladbě moderní střechy patří neodmyslitelně podstřešní fólie, používané jako doplňková hydroizolační vrstva. U střech podkročujících bezpečný sklon (typicky bungalovy), náchylnějším k zafoukávání vodních srážek a citlivějších na poryv větru, je kvalitní fólie nezbytnou součástí kvalitní střešní konstrukce. Na vlastním rodinném domu jsem si ověřil, že místo na okraji střechy, které jsem za 10 let nebyl schopen podbít a nechal jsem zde neuzavřenou hydroizolační fólii na pospas větrům a dešti, opravdu způsobuje problémy, které zanechávají stopy i na vnitřní omítce.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Moderní střecha Tondach

Společnost Wienerberger nabízí komplexní řešení střech od keramických krytin Tondach až po nekeramické doplňky potřebné k realizaci kvalitní střechy. Kompletní nabídka hydroizolačních fólií Tondach FOL vyniká vysokou odolností proti pronikání vody, dlouhodobou životností (systémová záruka 10 let), rezistencí vůči UV záření, pevností v tahu atd. K plné funkčnosti je nezbytná profesionální pokládka a také použití dalších originálních doplňků ke střechám Tondach.

Testujeme hydroizolační fólie – fólie jako drak

Ke skladbě moderní střechy patří neodmyslitelně podstřešní fólie, používané jako doplňková hydroizolační vrstva. U střech podkročujících bezpečný sklon (typicky bungalovy), náchylnějším k zafoukávání vodních srážek a citlivějších na poryv větru, je kvalitní fólie nezbytnou součástí kvalitní střešní konstrukce. Na vlastním rodinném domu jsem si ověřil, že místo na okraji střechy, které jsem za 10 let nebyl schopen podbít a nechal jsem zde neuzavřenou hydroizolační fólii na pospas větrům a dešti, opravdu způsobuje problémy, které zanechávají stopy i na vnitřní omítce. (Zdroj: Wienerberger)A pojďme testovat. Snad nebude vadit, když se v tomto případě bude jednat o test lehce netradiční.  Jako dítě jsem vyrobil několik desítek draků. Většinou se jednalo o intuitivní konstrukce z pevného materiálu, vhodného do drsnějšího prostředí Bílých Karpat. Draka jsem pouštěl na několikakilometrové šňůře používané jako základ do pásových dopravníků. Nezbytnou součástí pouštění byl tedy i dalekohled, umožňující sledovat draka někde v dáli. Velkým problémem při výrobě byl vždy potah. Hedvábný a balicí papír se trhal při pádech draka na zem a sebemenší dírka se v poryvech větru rozevřela do smrtonosných rozměrů. Po mnoha letech jsem chtěl udělat své tříleté dceři radost a pustil jsem se do výroby draka znovu. Ze stavby rodinného domu mně zbylo několik metrů hydroizolační fólie Tondach Fol Mono DT. Zpočátku jsem k tomuto stavebnímu materiálu přistoupil s nedůvěrou, přece jen ve srovnání s papírem má vysokou gramáž a není určen pro jemné záhyby. Při vlastní výrobě draka jsem ale byl mile překvapen. Konstrukčně se jedná o trivialitu, a jak známo, co je jednoduché, bývá často i to nejméně poruchové. Kříž z vodicích tyček jsem přilepil na zadní stranu hydroizolační fólie a bylo hotovo. Obrovskou výhodou těchto fólií je vysoká pevnost, netrhá se ani v případě, že jsem do něj proseknul otvory pro vodicí šňůry, okraj také není zesílen napnutou nití, veškeré síly absorbuje vlastní fólie.

První pokus s pouštěním jsem provedl u větrného mlýna v Kuželově, kde fouká možná i 365 dní v roce. K mému překvapení vystřelil drak jako raketa strmě vzhůru a po otočce se zapíchnul do země. Provizorně jsem na ocas postupně  přidal snad čtvrt kila kamení a v pouštění k nelibosti mé partnerky – dočasného „leteckého technika“ – pokračoval. Rozběsněný drak s kamennou náloží ji opakovaně atakoval při nízkém přeletu jako při kobercovém náletu, jejímu rozhořčení nad situací se nedivím. Neuklidnilo ji ani konstatování, že během II. světové války došlo v této lokalitě při průletu stihaček  k nešťastnému zastřelení několika rolníků, mylně považovaných za ozbrojence. No nic, chybami se člověk učí, do dalšího dne jsem nastavil drakovi lepší sklon a vše začalo fungovat podle očekávání.

Jak obstála fólie?

Po všech těch pádech do oraniska až ze stometrové výšky a několikahodinovém zátahu v nárazech větru mě překvapil stav fólie. Je naprosto neporušená, netřepí se na okrajích a netrhá se v namáhaných lepených spojích. Pokud řešíte, jakou hydroizolační fólii zvolit na svůj rodinný dům, neváhejte a použijte osvědčený výrobek Wienerberger – Tondach, který vám dobře poslouží i v těch nejdrsnějších podmínkách.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem