Malování bytu je považováno za činnost, kterou hravě zvládne leckterý kutil. Ne každý se však může pochlubit žádoucím výsledkem. Příčiny bývají různé, mohou mít i objektivní charakter. Nabízíme vám návod, s nímž dosáhnete úspěchu.

U starších omítek je nutné zkontrolovat stav podkladu. Pokud původní malba nepřiléhá ke zdi, drolí se nebo je zvětralá, navlhčete zeď vlažnou vodou a povrch oškrábejte. Škrabku držte pod úhlem asi 30 stupňů, abyste nepoškodili omítku. Pokud není potřeba nátěr odstranit, umyjte zeď teplou vodou (štětcem, hubkou) se saponátem. Zbytky saponátu opláchněte čistou vodou.

Kontakty na firmy a skrytý text se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Někdy se neobejdeme bez penetrace

Vymalovaný dětský pokoj s obrázky na stěnách působí veselým a útulným dojmem.Proces slouží ke zpevnění a sjednocení nasákavosti savého podkladu, jako jsou omítky nebo dřevo a vytváří žádoucí podmínky pro lepší přilnutí disperzního nátěru (př. Remal, Latex...). Penetračních nátěrů je více druhů (fasádní, interiérové, silikonové, akrylátové). Můžeme do nich vmíchat menší množství barvy, kterou chceme použít pro malování. Pro nanášení penetračního podkladu se používá štětka nebo váleček. Při aplikaci na hodně staré nátěry a na nové omítky by měla být penetrace nezbytnou. Ve snaze ušetřit se na penetraci často zapomíná. V mnoha případech pak náklady na opravy vysoko převyšují náklady na kvalitní úpravu podkladu.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Štětkou, nebo válečkem?

Štětcem natřeme plochy, kam se s válečkem nedostaneme (rohy, hrany a podobně).Strop se natírá lépe válečkem než štětkou, ale o stěnách už tato slova tak jednoznačně neplatí. Nanášení barvy štětkou je výhodné při práci na hrubší omítce a také členitější plochy se lépe malují štětkou než válečkem. Štětka by měla být vláčná a tomu dopomůže její máčení ve vodě. Alespoň na hodinku bychom ji měli před malováním ponořit.

U válečku bychom neměli pominout volbu správného návleku, nasunutého na kovové vidlici. Hladkého povrchu dosáhneme použitím jemného válečku s kratšími vlasy. Naopak hrubší váleček s delšími vlákny se na malbě projeví výraznější strukturou. Podobně jako u štětky bychom měli i váleček před malováním namočit do vody, stačí na jednu či na dvě hodiny. Vlas zjemní a váleček při práci lépe saje barvu.

Barvu můžeme na stěny rovněž nastříkat, avšak tato technologie bývá aplikována spíše odbornými firmami.

Můj dům doporučuje

Barvu výmalby volte podle nasvětlení a velikosti místnosti a také v závislosti na barvě a tvaru doplňků. Pokud místnosti dominuje světlá skříň, je dobré volit kontrastní, tmavší barvu stěn. Např. k červené by bylo vhodné opatřit jednu až dvě stěny tmavším odstínem. Jestliže jednu stěnu ponecháme bílou, zabráníme tím optickému uzavření místnosti. Bílý pruh u stropu na tmavší stěně vede k optickému zvětšení prostoru.

Tmavším odstínem krátké stěny

Obecně platí, že delší stěny opticky rozšíříme světlou barvou a tmavším odstínem bychom měli vymalovat spíše krátké stěny.

Nejprve opravte vady povrchu. Tmel vtlačte do škvíry kolmo k prasklině, potom podélně, po zaschnutí zbruste smirkovým papírem. Případné plošné nerovnosti se dají odstranit stěrkou, na trhu je řada druhů.Při volbě barvy bychom měli zohlednit vlastní vkus, ale měli bychom také vzít v úvahu emocionální působnost barev. V úvahu by měly být brány též světové strany. Příklad? Místnost s okny obrácenými na sever by neměla být vymalována studenými, potažmo tmavými odstíny. Znamená to vyhnout se modré, zelené nebo i bílé barvě. Pro jižně směrovanou ložnici budou vhodné jemné tóny chladných barev, příkladně můžete použít zelenkavé odstíny. Dělení na studené a teplé barvy je pouze jedním z faktorů. Mysleme rovněž na činnost, která bude v místnosti převažovat.

text: Miroslav Hruška, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem