Správný výběr zasklení je klíčovým prvkem, který nás chrání nejen před nepříznivými povětrnostními vlivy, ale také pomáhá udržovat ideální teplotu v interiéru, zajišťuje naši bezpečnost a chrání nás před hlukem. Zorientovat se v tomto tématu již v průběhu projektu či výběru oken je zásadní. Existují různé typy trojskel, které mají specifické funkce a vlastnosti vztahující se k solárním ziskům.

Izolační trojskla představují zásadní prvek moderních energeticky efektivních novostaveb a jsou rovněž ideální volbou pro rekonstrukci domů či bytů. Výrazně přispívají k úspoře energie a zlepšují tepelný komfort. U klasických rodinných domů tvoří okna asi 15–20 % plochy celkové obálky domu, u moderněji pojatých staveb může být toto číslo i vyšší. A když se podíváme na poměr samotných rámů vůči velikosti izolačních skel, sklo zaujímá 80 % celého okna, a proto nesmíme podceňovat správný výběr izolačního skla u výrobce oken.

Možnosti moderních trojskel
Možnosti současných moderních izolačních skel jsou nejlépe patrné v porovnání s dvojsklem se součinitelem prostupu tepla zasklení Ug =1,6 W/m2K – to bylo běžné zasklení kolem roku 2000. Dnes běžné zasklení trojsklem IZOS TRIPLE dosahuje hodnoty Ug 0,6 W/m2K. Při venkovní teplotě −7,5 °C dosáhne rozdíl teploty povrchu vnitřního skla více než 3 °C. Každý 1 °C přitom představuje rozdíl v nákladech na vytápění mezi 7 až 8 %, takže v případě těchto dvou výrobků se bavíme o rozdílu v nákladech na vytápění až 25 %. Sklo IZOS ENERGY+ se součinitelem prostupu tepla Ug = 0,5 W/m2K a solárním faktorem 62 % pak vylepšuje tuto hodnotu o dalších cca 10 % a umožňuje využití solárních zisků v zimním období.

Řešení přehřívání interiéru v letních měsících zase ukazuje porovnání zasklení IZOS ENERGY+ a IZOS SHADOW. Pokud majitel domu nechce nebo nemůže řešit stínění pomocí předokenních žaluzií, může zvolit sklo IZOS SHADOW se schopností odrazivosti slunečních paprsků a se solárním faktorem sníženým na hodnotu 36 %. Při venkovní teplotě blížící se 40 °C je teplota na povrchu vnitřního zasklení 20,5 °C, tedy o více než 1 °C méně než u produktu IZOS ENERGY+. S tím jde ruku v ruce klesající potřeba energie na chlazení interiéru.

Zdroj: IZOS
Nejdůležitější parametry

Tři klíčové parametry určují výkonnost trojskla v oblasti osvětlení, tepelněizolačních schopností a vzniku solárních zisků:

1. Světelná prostupnost (LT) – udává procentuální množství viditelného světla, které prochází
z venkovního prostředí do interiéru. Vyšší hodnota LT znamená více přirozeného světla v místnosti.

2. Součinitel prostupu tepla (Ug) – udává, kolik energie sklo propouští z interiéru ven. Nižší hodnota Ug znamená lepší izolační schopnosti skla.

3. Solární faktor (SF) – udává množství tepla ze slunečního záření, které proniká do interiéru. Vyšší hodnota SF znamená, že interiér se více prohřívá.

Co zvyšuje kvalitu izolačních skel, a přitom to zákazník neuvidí?
Kvalitu, lepší montáž skel do oken a zejména pak omezení případných poškození skel v již instalovaných oknech zvyšují opracované - tzv. sámované - hrany. Jedná se o jejich strojové přebroušení vyrovnávající nerovnosti vzniklé při řezání skel. Sklo je sámováním zbaveno mikrotrhlin a izolační sklo je tak odolnější vůči změnám teplot, snižuje riziko praskání vlivem termálního šoku.

Nabídka pro komplexní řešení
Společnost HELUZ IZOS nabízí komplexní řešení pro stavbu či rekonstrukci, která výrazně snižují spotřebu energie. Na výběr jsou tři typy izolačních trojskel, přizpůsobené různým potřebám: IZOS TRIPLE je ideální volbou pro menší zasklené plochy. Na velké prosklené plochy, které nelze stínit pomocí vnější stínicí techniky, doporučujeme IZOS SHADOW. Pro moderní energeticky úsporné domy se stínicí technikou je ideální IZOS ENEGRY+, který maximalizuje využití sluneční energie během zimního období.

Více informací o izolačních trojsklech IZOS získáte zde: www.izos.cz

3D video pro online zde: www.youtube.com

 

logo MessengerPoslat Messengerem