Svět stavebních materiálů zažívá za posledních deset let poměrně výrazný kvalitativní posun vpřed. Pokud vezmeme například oblast tenkovrstvých probarvených fasádních omítek, jejich dnešní charakteristika už se nedá posuzovat výhradně podle použitého druhu pojiva, a to od minerálního přes silikátové či disperzní až k silikonovému. Změnu přineslo ekonomické oživení přibližně před zmíněnými deseti roky. Ke slovu se tak dnes dostaly vyvážené kombinace pojiv v probarvených omítkách a s tím i určité prolnutí jejich vlastností. Výrobky na této bázi mají dnes u investorů z řad majitelů rodinných domů velkou oblibu a zařadily se svými vlastnostmi do prémiové třídy.  

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Prémiové výrobky

Baumit logo (Zdroj: Baumit)Za vším hledejme pragmaticky ekonomiku. Právě v dobách minulých, kdy bylo stavebnictví pod tíhou recese, byl kladen důraz na minimální výrobní náklady. V případě pastovitých omítek byla optimalizace nákladů možná především díky použitému obsahu pojiva. Proto začal trh preferovat low-end výrobky, které dokázaly plnit pouze zákonné požadavky na zkušebnictví. Naštěstí tato doba ve stavebnictví pominula a dnes jsou na výsluní nové prémiové typy fasádních omítek, které mají právě obsah pojiva zvýšený. Jednou z výhod je aplikace takových omítek u architektonicky složitých detailů, jakými jsou římsy, bosáže, šambrány či parapety. Právě u těchto detailů nabízí prémiové fasádní omítky, díky vyššímu obsahu pojiva, vyšší odolnost a celkovou životnost v mikroklimaticky náročnějších podmínkách. Výhody u těchto omítek však hledejme také ve vyšší pigmentaci, která následně umožňuje tenkovrstvou fasádní omítku odstínově intenzivně probarvit. To je dnes poměrně módním trendem. Cenově dostupné prémiové fasádní omítky se tak vrací zpět k hodnotnějšímu složení a nabízí mimo jiné majitelům rodinných domů jistotu v podobě nejlepší povětrnostní stability a resistence proti nechtěnému žloutnutí omítky.     

Ukázky aplikací Baumit (Zdroj: Baumit, spol. s r.o.)

Je samočistící fasáda kouzlem?

Nanopor effect (Zdroj: Baumit)Rozhodně není! Ač se to zdá skoro neuvěřitelné, omítka dnes dokáže mimo jiné vykazovat samočisticí schopnosti. Nejde však o žádnou magii, odborně se procesu říká fotokatalýza. S využitím zakomponovaných fotokatalyticky aktivních nanočástic (tzv. katalyzátorů) do omítky dochází k tzv. Nanopor efektu neboli rozkladu nečistot v podobě řas, hub a jiných mikroorganismů, vznikajících vlivem působení dopadu slunečního světla. Právě takovou užitečnou schopnost vykazuje samočistící fasádní omítka Baumit NanoporTop. Laicky vysvětleno, zatímco na běžné vodoodpudivé omítce bere stékající voda při dešti s sebou pouze povrchové nečistoty, u zmíněného produktu dochází nejprve k nasáknutí vlhkosti do vrchní hydrofilní vrstvy. Poté se za působení slunečního svitu vlhkost z této vrstvy vrací spodní hydrofobní vrstvou zpět na povrch omítky a případný déšť tak smývá nejen povrchové nečistoty, ale rovněž nečistoty usazené uvnitř povrchové struktury omítky. Výsledkem je rychle suchá, čistá a dlouhodobě krásná fasáda.

Ukázky aplikací Baumit (Zdroj: Baumit, spol. s r.o.)

Boj s mikroorganismy

Drypor effect (Zdroj: Baumit)Dnešní fasádě však škodí kromě prachových nečistot i již zmíněné biologické napadení, které je způsobeno dlouhotrvající vlhkostí fasády. I v tomto případě lze nalézt poměrně jednoduché řešení, které představuje fasádní omítka Baumit StarTop. Nová speciální plniva, která tato prémiová omítka obsahuje, dokáží svoji jemnou pórovitou strukturou velmi efektivně absorbovat zkondenzovanou vlhkost na povrchu fasády. Tomuto procesu se v odborné terminologii říká Drypor efekt. Po změně mikroklimatických podmínek, např. přechodu ze sychravého rána do slunného odpoledne, se vlhkost absorbovaná omítkou snadno a beze škod odpaří. Veliký a členitý povrch speciálního plniva napomáhá i k rychlejšímu osychání fasády po dešti.

Ukázky aplikací Baumit (Zdroj: Baumit, spol. s r.o.)

Hra barev

Brilliant effect (Zdroj: Baumit)Dnešní prémiové omítkové produkty však neřeší pouze praktickou stránku údržby fasády, ale dávají prostor pro maximální kreativitu, co se týká jejího zvoleného barevného odstínu. Hlavní roli zde sehrávají použité nové druhy pigmentů. Oproti minulosti, kdy docházelo velmi často k přehřívání tmavých fasád vlivem intenzivního slunečního svitu, se dnes tepelně odrazivými pigmenty v omítce dosahuje zcela jiných parametrů. Současné nové pigmenty v omítkách, využívající tzv. Brilliant efekt, dokáží udržet při působení slunce nižší teploty, což brání tepelné roztažnosti a také celkovému dlouhodobému stárnutí. Příkladem je prémiová omítka Baumit PuraTop, umožňující prakticky nekonečný výběr libovolných odstínů, včetně těch nejintenzivnějších ze vzorníku Baumit Life.

Baumit.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem