Technická místnost, tepelné čerpadlo, někdy i dětský pokoj. Co mají tyto místnosti společného? Hluk, který vás může rušit při práci nebo při odpočinku po nedělním poledni. Hluk a vibrace se šíří zdmi, podlahou i dveřmi a umí nemálo potrápit. V tomto článku nabídneme řešení! 

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Akustické lisované desky

Odhlučnění je nejlepší provést pomocí akustických lisovaných desek. Jedná se o materiál z polyuretanové drti, která je za velkého tlaku slisována do krychle 1x1 m o gramáži 180 kg/m3, z níž se posléze nařeže 20 desek o šířce 5 cm. Pozor na konkurenci, která nabízí desky na první pohled úplně stejné, liší se ale gramáží a proto nejsou tak funkční, jako ty naše.

Akustické lisované desky (Zdroj: akusticka-pena.cz)

Materiál dodáváme v rozměrech 100x50x5 cm, dají se ale objednat i nestandardní rozměry. Je nutné brát v potaz, že lisovaná deska je různobarevná a neovlivníme to, může se proto stát, že vám dorazí akustické desky jinak barevné. To ovšem ničemu nebrání, deska se používá jako spodní vrstva, kterou zakryjete sádrokartonem či OSB deskami (pokud vám jde o design). 

Lisované desky jsou velmi oblíbené, je s nimi snadná a čistá práce a nainstalovat si je zvládne téměř každý sám. 

Dokonce i nařezat – na videu se podívejte na Řezání lisované akustické desky v praxi.

VIDEO:

Nesmíme opomenout výborné mechanické vlastnosti - materiál je díky své gramáži tuhý, dá se proto položit i pod podlahu a utlumí tím kročejový hluk

Jak desky nainstalovat

Realizace odhlučnění v technické místnosti (Zdroj: akusticka-pena.cz)Důležité pravidlo číslo jedna – vždy desky instalujte tam, kde hluk vzniká (pokud je to možné). Desky můžete nalepit přímo na stěnu či strop, nejlepší je ovšem v těchto případech vytvořit vzduchovou mezeru, která zlepší celý efekt odhlučnění. Stačí jen 5 cm mezera, která hluk skvěle zachytí. Pokud mezera bude mít do 5 cm, není třeba ji ničím vyplňovat, jestliže ale zvolíte mezeru větší, doporučujeme ji vyplnit například izolační vatou. Jinak by se mohlo stát, že samotná mezera bude rezonovat.

Co budete potřebovat – CD a UD profily, které zakoupíte v každém hobby marketu, které připevníte na stěnu a na ně potom pomocí šroubů s podložkami připevníte lisované desky. Ty poté zakryjete sádrokartonem nebo OSB deskami, zatmelíte, nahodíte omítku a vymalujete. 

Podrobný videonávod Odhlučnění stěny v bytě a v paneláku zde: 

VIDEO:

 

Pokud chcete utlumit kročejový hluk, který se šíří podlahou, doporučujeme položit lisované desky pod podlahovou krytinu v místě vzniku hluku (například již zmíněný dětský pokoj). Pozor ale na hrboly a výstupky v podlaze, povrch musí být hladký, našlápnutí na takovou nerovnost by šlo v dolním pokoji slyšet! Na lisované desky poté položíte nášlapnou vrstvu – koberec, lino, dřevěnou podlahu. 

Akustické lisované desky (Zdroj: akusticka-pena.cz)Odhlučnění dveří – důležitá, ale podceňovaná záležitost. Hluk se totiž často šíří také dveřmi. V tomto případě vystačíte cca se 2 m2 lisovaných desek a koženkou nebo jiným akusticky porézním materiálem, popřípadě z designového hlediska sololitem, čímž desky obalíte/zakryjete. Desky rozměříte a přizpůsobíte tvaru dveří (vyřežete místo pro kliku a zámek) a obalíte do koženky, tu následně připevníte lepidlem nebo hřebíčky. Pokud použijete sololit, lisované desky jednoduše nalepíte na dveře a poté na ně nalepíte stejným lepidlem sololit. Jako poslední krok je nutné se zaměřit na veřeje. Mezi samotnými dveřmi a dveřním rámem nesmí být mezera, jinak izolace nebude fungovat stoprocentně. Po celém obvodu proto nalepte samolepicí izolační pásku.

Lisované desky utlumí zvuk, nicméně ho neeliminují úplně. Zvuk se k vám bude linout jakoby z větší dáli, ale nebude vás už rušit při každodenních činnostech. 

Obecně platí, že čím silnější izolace, tím hlubší tóny utlumí. Naše standardní 5 cm deska tlumí střední a vysoké tóny, což odpovídá hluku vysavače, dětského dupání, tepelného čerpadla či štěkajícího pejska. Pokud vás trápí basové frekvence, je vhodné použít pěnu širší. 

Ruší vás přístroj, čerpadlo? 

Doporučujeme vyrobit z našich lisovaných akustických desek obal, do kterého přístroj jednoduše „zavřete“. Jelikož se s lisovanými deskami dobře pracuje, snadno do nich vyřežete otvory na roury a dráty. Samozřejmostí by také měla být podložka pod přístrojem, kterou může být právě lisovaná deska. Zamezíte tak pronikání vibrací do podlahy a tím do konstrukce domu, která pak může vibrace přenášet dál.

VIDEO - Lisovaná akustická izolace:

Klasická akustická pěna není na odhlučnění vhodná

Jistě znáte profilovanou akustickou pěnu, která slouží především ke zlepšení akustiky uvnitř místnosti. Tyto profilované pěny z PUR materiálu jsou však lehké a nemohou efektivně zvuk zastavit a tím ho efektivně utlumit. Jakmile však máte odhlučnění pomocí akustických desek hotovo, jsou výrobky z akustické pěny naprosto skvělou volbou pro vylepšení akustiky v místnosti.

Lisované desky pomohly ve všech případech zlepšit akustiku v místnosti, kde byly instalovány. Někdy se zvuk zlepšil o 60%, jindy o 30%. Vše závisí na použitých stavebních materiálech, stáří domu, typu konstrukce. Každý dům je v tomto individuální a nedá se proto s přesností určit, jak bude pěna fungovat právě u vás. Plánujete-li větší objednávku, doporučujeme konzultaci a zkušební vzorek, otestovat pěnu například v menší místnosti vašeho domu.

Akustické lisované desky (Zdroj: akusticka-pena.cz)

S dotazy se neváhejte obrátit na tým odborníků z Akusticka-pena.cz, jež se pohybuje na trhu už přes 10 let.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem