Přestože se v rámci údržby domu obvykle věnujeme především interiéru, případně zahradě, neměli bychom zapomínat ani na údržbu fasády. Nejen, že je často tím prvním, co návštěva či případní zájemci o koupi či pronájem domu uvidí, ale například napadení omítky plísní může postupem času přivodit obyvatelům domu zdravotní potíže. 

V tomto článku si představíme nejen různé druhy znečištění fasády, ale především jednotlivé způsoby čištění svépomocí.

Zbavte se plísně jednou provždy

Než se pustíte do samotného čištění, měli byste si ujasnit, jakého původu znečištění vlastně je. Pokud se jedná o napadení plísněmi, řešení je v podstatě velice jednoduché – stačí vhodný čistící prostředek a suchý kartáč

Pokud se k celé věci postavíte poněkud spartansky a vlastníte dům s bílou fasádou, vystačí obyčejné Savo. My však doporučujeme vsadit spíše na speciální fungicidní přípravek, který vás plísně zbaví dlouhodobě – působí totiž preventivně proti dalšímu plesnivění. 

Samotné čištění není žádná raketová věda – jediná komplikace může nastat v případě, že máte patrový dům a netroufáte si čistit fasádu z nestabilního žebříku. V ten okamžik přichází na pomoc půjčovna plošin, ve které si můžete na libovolnou dobu pronajmout speciální zvedací plošinu, ze které se snadno dostanete i k hůře dostupným částem domu. 

Ostatní znečištění

Pokud není nepěkné zabarvení omítky následkem plísní, ale je způsobeno například kouřem z komína, prachem ze silnice či kyselými dešti, fungicidní přípravek nepomůže. V případě, že se jedná o jednotlivé skvrny, se je můžete pokusit ručně vyčistit houbičkou, demineralizovanou vodou a saponátem, ale výsledek nemusí být zrovna valný. 

Dalším nízkonákladovým řešením je ostříkání omítky zahradní hadicí, tento způsob se však kvůli příliš nízkému tlaku hodí spíše na menší skvrny či například nános bahna.

Spolehněte se na vysokotlaký čistič

Nejlepších výsledků dosáhnete vysokotlakým čističem neboli vapkou. Pokud se ve výbavě vaší garáže vysokotlaký čistič nenachází, nevěšte hlavu – řešením je opět půjčovna nářadí

Nejen, že obvykle nabízí půjčení od jednoho dne, ale jistě vám rádi poradí s výběrem správného přístroje. Je totiž třeba věnovat zvýšenou pozornost tomu, zda je k čištění fasád vhodný. Pokud byste použili přístroj s příliš silným tlakem, mohlo by dojít k poškození omítky. 

Pozor dejte také na teplotu použité vodyměla by být spíše vlažná a rozhodně nesmí překročit teplotu padesáti stupňů Celsia! Při samotném čištění myslete na to, že by tryska měla být minimálně patnáct centimetrů od povrchu, jinak může opět dojít k poškození fasády. 

A na závěr asi ani nemusíme připomínat, že obyčejná voda toho sama o sobě příliš nevyčistí – je třeba přidat vhodný chemický čistič určený speciálně na omítky, který seženete ve většině hobbymarketů či na internetu. 

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem