Plísně jsou obecným fenoménem doby moderních oken. Dříve věc v bytech neznámá se dnes stala tématem. Proč jsou s novými okny spojovány plísně? Budou se týkat i mně? Jak tomu předejít? Časté dotazy, na které se hledají odpovědi v diskusních fórech sociálních sítí. Nuže, pojďme si uvést věci na pravou míru na pozadí některých faktů a souvislostí. A třeba zjistíte, že právě vy se těchto přírodních úkazů ve svých domovech bát nemusíte.

Utěsňování a zateplování jsou patrně nejfrekventovanějšími výrazy posledních let. Ať už stavíme či rekonstruujeme, vždy sledujeme v podstatě jediný cíl: efektivní bydlení. Bydlení, které bude komfortní a energeticky úsporné zároveň. V duchu tohoto myšlení si pořizujeme dokonale těsná okna a dveře, investujeme do nejrůznějších izolačních systémů, abychom ve svém, půl století starém, domě utěsnili i tu nejmenší spáru. Výsledkem je pak hermeticky uzavřená stavba, ve které však žijeme stejným způsobem jako dříve: spíme, dýcháme, vaříme, sušíme prádlo a pěstujeme květiny, ale o pravidelnou výměnu vzduchu se příliš nestaráme.

Nic není jako dřív

PlísněJistě, dříve jsme se také o pravidelnou ventilaci příliš nestarali a o nějakém větrání se navíc příliš nehovořilo. A přitom jsme dělali stejné věci jako dnes. A problémy nebyly! Tak v čem je zakopaný pes? Odpověď je jednoduchá: v přirozené cirkulaci vzduchu. Stará okna byla založená, z mnoha důvodů, právě na netěsnosti. Vzdušná vlhkost, jež je produkována zejména dýcháním a vařením, se permanentně dostávala ven netěsnými okny. Dnes však tyto principy dávno neplatí.

Moderní okna a vzdušná vlhkost

Výměnou starého okna za nové zahajujeme jakousi novou etapu bydlení. Začínáme žít v perfektně těsné místnosti, ve které postupně dochází ke dříve nevídaným jevům: enormně se rosí skla, vznikají tmavé plísňové linky v rozích skel a v horším případě vlhne vnitřní ostění. V podstatě jde o normální i nenormální úkazy. Normální je to, že v místnosti je vzdušná vlhkost, která nemá kam odcházet, protože tentokrát už nemáme ta stará, neustále větrající okna. Nashromážděná vzdušná vlhkost tedy kondenzuje na nejchladnějších místech: na skle a u zasklívacích lišt. Odtud můžeme plynule přejít k těm druhým úkazům, které definujeme jako „nenormální“: vlhne ostění a tvoří se na něm plísně.

Vzdušná vlhkost, jež je produkována zejména dýcháním a vařením, se permanentně dostávala ven netěsnými okny.Málo větráte, argumentují dodavatelé oken

Málo se větrá, místnost je nevhodně vytápěná, máte květiny na parapetech. To jsou notoricky známé argumenty poté, co zákazník reklamoval své nové okno u dodavatele, z důvodu vlhkého ostění a bujení plísní. Existuje skutečně bezpočet případů, kdy majitel či nájemník udělal z bytu botanickou zahradu či sušárnu prádla. Na druhou stranu je mnohem více případů, kdy je místnost používána řádným způsobem, a přesto se úkazy vlhnutí ostění vyskytují. Pokud se v těsné blízkosti okenního rámu začnou vyskytovat mokré skvrny, je celé okno zralé na reklamaci. Ve skutečnosti se jedná o špatně provedenou montáž okna, při které byl prostor mezi zdí a okenním rámem vyplněn pouze montážní pěnou. Okno tedy nebylo spojené se stavbou.

Spojení okna s domem

Ano, je to fakt. Většinu negativních jevů, které jsou dnes spojovány s moderními okny má na svědomí nesprávná montáž. Zatékání, vlhké skvrny, chladné rohy, plísně. To vše je způsobeno nefungující tepelnou izolací, která se aplikuje při instalaci okna. Všichni ji známe jako „montážní pěnu“. Úmyslnou či neúmyslnou absencí dodatečného exteriérového a interiérového těsnění, jenž má za úkol chránit tuto izolaci, postupně dochází k jejímu rozpadu vlivem zatékání dešťové vody a průniku vzdušné vlhkosti z místnosti. Rozpadlý tepelný izolant má na svědomí tzv. studené rohy v okolí okenního rámu, na kterých dochází ke srážení vodních par a nakonec k růstu plísní. Pokud je vaše nové okno spojené se stavbou okenními fóliemi či komprimačními páskami, nemáte se čeho bát.

Pro přirozené spojení okna s domem.

Tremco-illbruck, s. r. o.Kontakt

Tremco-illbruck, s. r. o.Tremco-illbruck, s. r. o.
Slezská 2526/113
130 00 Praha 3
www.tremco-illbruck.cz
www.montazokna.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem