Bydlení v rodinném domě je snem mnoha rodin, zejména těch s malými dětmi. Kdo by nechtěl vyběhnout ráno z pokoje přímo na trávník či společně posnídat na sluníčku na čerstvém vzduchu!

Cena pozemků je však vysoká, navíc lokalit vhodných k výstavbě rodinného domu v Praze a všeobecně v blízkosti velkých měst rychle ubývá. Jsou čím dál vzdálenější, je třeba dojíždět do práce, do obchodů, za zábavou i do škol. Dopravní zácpy ubírají čas i energii, navíc samotná výstavba rodinného domu často přináší nemalé starosti a bydlení v domě má své specifické nároky – vyžaduje mnohem větší péči než bydlení v bytovém domě. Stačí jen pomyslet na sekání trávníku! Bydlení v bytě je oproti rodinnému domu finančně dostupnější, údržba méně náročná a nabídka bytů dostupných z centra je mnohem bohatší.

Ideální kompromis

Předzahrádka místo rodinného domku – trend bydlení v PrazeNabízí se ale i velmi příjemný kompromis, který zúročuje výhody obou variant bydlení: byt s předzahrádkou. Poskytuje bydlení s dotykem přírody, ale za přijatelnější cenu než v rodinném domě. Takovéto byty často najdete i v lokalitách s dobrou vybaveností, kde nechybí obchody, škola ani dopravní spojení a další zázemí města. Předzahrádka je samozřejmě menší než zahrada u domu, ale její užitná hodnota je srovnatelná: ven se dá vyjít přímo z obývacího pokoje nebo z ložnice, není problém zde umístit terasu s venkovním stolováním, zakrýt ji pergolou, vybavit zahradním grilem, chybět nebude ani trávník s dětským hřištěm, zahradní domeček, případně pár záhonků pro bylinky či květiny. Děti mohou být po většinu dne venku, ale přitom stále pod vaší kontrolou. Na své si jistě přijdou i domácí mazlíčci. Údržba je však mnohem jednodušší. Sekání trávy vám rozhodně nezabere celé odpoledne! A s trochou sněhu v zimě si jistě snadno poradíte.

Předzahrádka místo rodinného domku – trend bydlení v PrazeJako u každého kompromisu, najdeme i u bytu s předzahrádkou kromě jasných „pro“ i některá „ale“. Ve srovnání s rodinným domem je zde samozřejmě menší zelená plocha a také méně soukromí. Před přímými sousedy vás ochrání například živý plot či jiná optická clona, kromě toho se budete muset vyrovnat ještě se sousedy v horizontálním směru, tedy s obyvateli bytů v horních podlažích nad vámi, kteří mohou vidět a slyšet, co se u vás děje. Architektonicky dobře vyřešené projekty se však snaží tuto možnost minimalizovat. Protože předzahrádka leží v jedné rovině s veřejně přístupnými pozemky a komunikacemi, je třeba věnovat zvýšenou pozornost oplocení, odclonění a také otázce zabezpečení jak zahrady, tak bytu.

Zajímavé příklady bydlení s předzahrádkami najdete například v pražských Vysočanech v lokalitě Nad Rokytkou. Více na www.homesweethome.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem