Čtyřčlenná rodina si po přestěhování z panelového bytu do rodinného domu na okraji Prahy přeje přizpůsobit bydlení vlastnímu životnímu stylu. Především se těší na využívání zahrady, pohodové soužití s dětmi, možnost pracovat doma a přizpůsobovat dům změnám,  které život přinese.

1. PATRO - NÁVRH: 1 mezipodesta, 2 schodiště, 3 hala + kuchyň, 4 předsíň, 5 WC, 6 koupelna, 7-9 pokoj.2. PATRO - STŘEŠNÍ NÁSTAVBA: 1 schodiště, 2 hala + kuchyň, 3 koupelna, 4 WC, 5 obývací pokoj, 6 pracovna nebo ložnice, 7 krytá terasa, 8 střešní zeleň.Podsklepená zděná vilka ze šedesátých let minulého století se dvěma nadzemními podlažími a malou střešní nástavbou splnila rodině sen o zahradě a dostatku prostoru pro každého. Dům má v suterénu malou garáž a sklepy, v každém nadzemním podlaží se nachází samostatná bytová jednotka přístupná ze společného schodiště. Obytné místnosti jsou orientovány na západ do ulice a na jižní stranu do zahrady. V sedmdesátých letech byla k severní fasádě přistavěna větší garáž.

Návrh – pohled z jižní stranyDům je v relativně dobrém technickém stavu, na západní a jižní straně byla provedena výměna oken za nová s izolačními dvojskly. Rekonstrukci chtějí manželé zaměřit především na výměnu rozvodů a dispoziční úpravy. „Zatím využíváme jen přízemí a suterén. Děti jsou ještě malé, dětské pokoje chceme ponechat ve stejném patře jako obývák. V budoucnu bychom rádi v přízemí zřídili velkou společnou obytnou část a pokoj pro hosty a ve druhém podlaží tři ložnice (při zachování samostatné bytové jednotky). Chybí nám vhodné propojení se zahradou, terasa k posezení s přáteli. Garáž v suterénu nevyužíváme, uvítali bychom zázemí pro sportovní vyžití a hobby," shrnuje rodinné požadavky pán domu.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Růst do výšky

Pohled z ulice – návrh. V západní fasádě přibyla nová okna v duchu původního rázu domu, na střeše lehká dřevěná střešní nástavba s krytou terasou.V přízemí vznikne spojením původní kuchyně a dvou pokojů orientovaných na jih do zahrady společný obytný prostor, přes přistavěnou zimní zahradu pak může rodina procházet přímo z kuchyně ven na terasu a na zahradu. Ložnici rodičů a obývací pokoj odděluje posuvná příčka, kterou lze v budoucnu snadno odstranit a obytný prostor rozšířit.  Dětský pokoj je sice malý, spaní bude třeba řešit patrovou postelí, o to více místa budou ale děti mít v herně v suterénu.

Zázemí tvoří WC, malá koupelna a spíž vedle kuchyně. Garáž je rozšířena pro dvě auta, parkování druhého vozu by však bylo možné levněji řešit i krytým stáním vedle původní garáže. Na mezipodestu mezi 1. a 2. podlažím naváže nová předsíň, která spojí garáž s domem a bude se hodit i jako výstup na zahradu z druhého podlaží.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Střechu pokrýt zelení

Návrh – pohled ze zahrady (východní fasáda).Dispozice druhého podlaží se příliš nezmění, tři velké ložnice zaujímají plochu tří původních pokojů, k nimž se připojí kuchyň. Na místě původního hygienického zázemí se nachází prostorná koupelna s vanou, dvěma umývadly a bidetem, v chodbě je umístěna malá čajová kuchyňka. Místnost na střeše poslouží jako zázemí budoucího malého bytu nebo kanceláře. Hlavní obytná část je navržena jako přístavba z lehké dřevěné konstrukce a na ni naváže krytá terasa. Zbývající plochu střechy architektka doporučuje pokrýt střešní zelení.

PŘÁNÍ MAJITELŮ

SUTERÉN - NÁVRH: 1 chodba, 2 WC, 3 koupelna, 4 kotelna, 5 fitness, 6 herna, 7 pracovna, 8 sklad sportovního náčiní.Suterén

- umístit zde technické zázemí, umyvadlo, pračku, sušičku, WC
- zřídit hernu pro děti a relaxační místnost/pracovnu pro rodiče
- zřídit sklad trvanlivých potravin
- zrušit původní malou garáž, využít ji na ukládání sportovních potřeb

1. podlaží

- vytvořit velký obytný prostor s funkcí kuchyně, jídelny a obývacího pokoje
- vybudovat přímý výstup na zahradu blízko kuchyňské linky
- zřídit malou koupelnu se sprchou a samostatné WC
- dětský pokoj propojit s obývacím prostorem
- rozšířit garáž pro parkování dvou vozidel a vytvořit spojení s domem „suchou nohou"

PŘÍZEMÍ - NÁVRH: 1 zádveří, 2 předsíň, 3 koupelna, 4 WC, 5 kuchyň, 6 spíž, 7 obývací pokoj, 8 ložnice rodičů, 9 dětský pokoj, 10 zimní zahrada, 11 mezipodesta, 12 a 13 garáž.2. podlaží

- zachovat současnou samostatnou bytovou jednotku s možností budoucí úpravy na 3 ložnice

3. podlaží

- rozšířit střešní nástavbu na samostatnou garsonku se zázemím a částečně zastřešenou terasou nebo ochozem (bude sloužit jako byt nebo kancelář)

Suterén je dostatečně velký pro veškeré zázemí, které rodina požaduje - prádelnu, sklad potravin i sklad kol a sportovních potřeb. Na jižní a západní straně domu bude zřízeno domácí fitness s infrasaunou, pracovna a herna. V těchto místnostech je nutné vyměnit okna za větší, z vnější strany odebrat zeminu a vytvořit tzv. anglický dvorek, který umožní dobré prosvětlení a proslunění.

text: Jitka Pálková , Eva Leštinová, návrh: Eva Leštinová

logo MessengerPoslat Messengerem