Kdo by si v době energetického hlavolamu nelámal hlavu s tím, jak postavit energeticky nenáročné bydlení. Tepelněizolační parametry chceme znát zejména u materiálů, z nichž stavíme obvodové stěny, jako jsou třeba cihly. Ruku v ruce s moderní architekturou se však v domech na úkor zdiva zvětšují prosklené plochy, které tak ještě více promlouvají do energetické náročnosti stavby. Jedním z předpokladů je určitě orientace domu a tedy i oken, které mohou generovat tepelné zisky. A neméně důležitá je i tepelněizolační schopnost samotného okna, tedy zasklení (samozřejmostí je dnes trojsklo) a profilu.

„Okna pro pasivní dům musejí splňovat celkovou hodnotu součinitele prostupu tepla za celé okno max. 0,8 W/m2K. Tato hodnota vychází z normy ČSN 73 0540-2. Celková hodnota je pak ovlivněna použitými profily a sklem,“ vysvětluje ing. Per Herynek, marketingový ředitel společnosti Schüco CZ, a pokračuje: „Společnost Schüco dlouhodobě vyvíjí hliníkové i plastové profily s nízkým součinitelem prostupu tepla, proto celá řada našich systémů je pro pasivní domy vhodná. Obecně to platí pro hliníkové řady od stavebních hloubek 75 mm, to jsou např. okenní systémy AWS 75.SI a AWS 90, či pro řadu plastových profilů Schüco LivIng Alu Inside.”

Hliníkový okenní profil Schüco AWS 90.SI+ je designovým i tepelněizolačním řešením

Vůbec nejlepším reprezentantem vynikajících tepelně izolačních vlastností v oblasti hliníkových oken je profil Schüco AWS 90.SI+ (Super Insulated), který kromě čistého designu disponuje certifikátem potvrzujícím vhodnost pro pasivní domy. Hliník oproti PVC nabízí mnohem větší tuhost a konstrukční přesnost dosedávajících prvků. I handicap v podobě zvýšené tepelné vodivosti, která vedla k promrzání rámů v zimě, byl u hliníkových rámů dávno překonán. Moderní typy oken jsou vybaveny tzv. přerušením tepelného mostu, kdy se do hliníkového profilu vkládá pruh z nekovového materiálu, nejčastěji z polyamidu vyztuženého sklolaminátovými vlákny, který zabraňuje tepelné vodivosti a tím zlepšuje izolační vlastnosti rámu.

Schüco AWS 90.SI+

Hliníkový okenní profil Schüco AWS 90.SI+ dosahuje hodnoty Uf od 0,71 W/(m²K) u stavební hloubky 90 mm, tedy tepelnou izolaci až na úrovni pasivního domu, a to zásluhou optimalizované izolační zóny s izolačními přepážkami vyplněnými pěnou. Možnost použití velké tloušťky skel umožňuje dosáhnout maximální tepelných úspor. Schüco AWS 90 BS.SI+ se skrytým rámem křídla má pohledové šířky pouhých 77 mm.

Okenní systém Schüco AWS 90.SI+ (Super Insulated) nabízí i vysokou flexibilitu pro realizaci atraktivních designových řešení fasádních plášťů: Realizovat lze vložková okna, okenní pásy nebo vložkové fasádní elementy. Možná je také jejich kombinace s dveřními systémy Schüco.

Schüco AWS 90.SI+

Certifikovaný plastový systém Schüco LivIng Alu Inside může vypadat jako hliníkové okno

Schüco LivIng Alu Inside je plastový systém profilů bez ocelové výztuhy, základ tvoří patentovaná technologie hliníkových spojovacích pásků, které jsou z nekonečného hliníkového pásu extrudovány do plastových profilů. Dodávají celé konstrukci stabilitu, která se pak prakticky rovná profilům s ocelovou výztuhou. S tímto vysoce tepelně izolačním plastovým systémem lze realizovat výrobu oken bez použití oceli na úrovni pasivního domu, jak dokládá obdržený certifikát od německého Institutu pasivních domů v Darmstadtu.

Schüco LivIng Alu Inside

Sedmikomorová konstrukce profilu, vynechání ocelových výztuh a specifické umístění hliníkových pásků znamená, že okenní systém Schüco LivIng Alu Inside nemá žádné tepelné mosty. Toho je dosaženo zásluhou materiálu uvnitř profilového systému, vysoce jakostní hliníkové slitině, která díky svému leštěnému povrchu odráží cca 90 % tepelného záření. Systém středního těsnění se třemi stupni odvodu vody, optimální rozložení komor a další velkoobjemové izolační zóny pro umístění izolačních bloků Neopor® zajišťuje dosažení vynikajících hodnot tepelné izolace (Uf v hodnotě 0,87 W/m²K). Požadavkům na pasivní dům pak podle testu Dr. Feista vyhovuje systém Schüco LivIng Alu Inside pomocí použití dalších bloků Neopor®, díky kterým dosahuje hodnoty dokonce Uf = 0,79 W/m²K. Optimalizovaná geometrie drážek okenního rámu umožňuje použití technologie přídavného lepidla.

Schüco LivIng Alu Inside

Potřebných hodnot dosahuje Schüco LivIng Alu Inside i díky svařovatelnému těsnění EPDM pro okenní a dveřní systémy, které ve  spolupráci se společností Semperit vyvinulo Schüco. Patentované EPDM těsnění je dlouhodobě vysoce odolné vůči klimatickým vlivům, vyznačuje se vynikající tvarovou pamětí a garantuje skvělou těsnost oken po celou dobu životnosti, a to i v kritických rohových partiích.

Ani v případě plastových profilů nezapomíná Schüco na design a nabízí dvě technologie, které z PVC profilů vytvoří na první pohled hliníková okna.  Dokonalý metalický povrch, inspirovaný metodami používanými v automobilovém průmyslu, přináší technologie AutomotiveFinish, která se aplikuje ve výrobě přímo na plastový profil. Povrch v metalízových barvách i vybraných odstínech RAL je barevně konzistentní, odolný vůči oděru, povětrnostním vlivům či chemikáliím.

Schüco LivIng Alu Inside - AutomotiveFinish

Vhodnou alternativou je hliníková krycí lišta Schüco Corona TopAlu, která se jednoduše naklapne na profil. Jedná se vlastně o klasické plastové okno, které je z exteriéru „zakryté“ hliníkovou krycí lištou. Tato lišta je nejen estetickým řešením, ale okno chrání i před povětrnostními vlivy. Systém hliníkových krycích lišt Schüco Corona TopAlu kombinuje všechny přednosti moderních plastových oken zevnitř (tepelná izolace, těsnost, snadná údržba) s vynikajícími vlastnostmi hliníkových povrchů zvenku (vynikající vzhled, prvotřídní vzhledová rozmanitost, vysoká odolnost, maximální hodnotová stabilita, dlouhá životnost).

Schüco LivIng Alu Inside - s krycí lištou TopAlu

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem