Anhydrit se vyrábí odvodněním sádrovce. Potěr je směsí kameniva, pojiva (anhydridu), vody a dalších přísad. Podlaha s využitím anhydritu se běžně realizuje v občanské výstavbě. V čem se liší od betonového potěru a čím nad ním vyniká? Přečtěte si článek a zjistěte vše, co vás zajímá.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Jak vypadá obvyklá skladba podlahy v občanské výstavbě?

Podlaha v přízemí se skládá z:

1. Základové/nosné železobetonové desky,

2. hydroizolačních asfaltových pásů,

3. tepelné izolace EPS,

4. separační fólie,

5. anhydritového nebo cementového potěru (případně i podlahového topení),

6. penetračního nátěru,

7. samonivelační sádrové nebo cementové stěrky – stěrka slouží jako vyrovnávka nerovností před pokládkou, při vyhovující rovinnosti potěru ji můžeme vynechat,

8. podlahové krytiny nebo povrchové úpravy – např. dlažba, dřevo, koberec, lino, epoxidový nátěr, polyuretanová stěrka, epoxy-cementová stěrka.

Anhydritová podlaha (Zdroj: Sika)

Skladba patra zahrnuje:

1. Nosnou konstrukci stropu – např. panely Spiroll,

2. tepelnou izolaci EPS,

3. anhydritový/cementový potěr (případně i podlahové topení),

4. penetrační nátěr,

5. samonivelační sádrovou nebo cementovou stěrku,

6. podlahovou krytinu nebo povrchovou úpravu – např. dlažba, dřevo, koberec, lino, epoxidový nátěr, polyuretanová stěrka, epoxy-cementová stěrka.

Jaké jsou vlastnosti anhydritového potěru?

Anhydrit je tekutý. Při aplikaci díky němu snadno vytvoříte rovinu a bez problému vyplní všechny mezery mezi podlahovým topením a podkladem. Oproti betonu není anhydrit náchylný ke smršťování, a tak je práce s ním velmi snadná. Pro interiér je anhydritový potěr skvělou volbou, nehodí se ale do exteriéru, do místností s velkou vlhkostí a pro podlahy s vysokým zatížením.

Proč si ho vybrat?

Hlavní výhodou litých potěrů je rychlost aplikace. Nehrozí vznik prasklin ani kroucení a výsledkem bude 100% rovný povrch. Navíc zvládnete realizaci i na velkých plochách bez dilatačních spár. Anhydrit vyniká vysokou zatékavostí, takže se dostane i do těch nejmenších prostorů a spár. Potěší vás i skvělá tepelná vodivost, kterou oceníte hlavně při podlahovém vytápění. A jak to vypadá v praxi?

VIDEO: 

Důležitá je správná aplikace i následná péče

Při aplikaci anhydritového potěru je třeba dodržovat několik pravidel:

1. Ověřte správnou konzistenci směsi Hägermannovým trychtýřem a plastovou deskou s měřícím terčem.

2. Při vylití podlahy postupujte co nejrychleji.

3. Odvzdušněte potěr hliníkovou latí 2× kolmo proti sobě.

Minimální tloušťka vrstvy potěru závisí na jeho pevnostní třídě. V případě použití tepelné izolace EPS musí být stlačitelnost vrstvy nižší než 5 mm. Po dobu 24 hodin po položení chraňte místo před průvanem, přímým sluncem a teplotami nad 30 °C. Po 7 dnech můžete zahájit vysoušecí vytápění a podlahu přebrousit (pokud je to nutné).

Zvolte anhydritový potěr od KVK a získejte každý měsíc profi nářadí a další odměny

Na stránkách Mojesika.cz běží až do 30. 11. 2019 akce pro všechny šikovné řemeslníky. Stačí při práci používat produkty značek Sika, SCHÖNOX, KVK nebo KVK Parabit, nahrávat čitelné doklady a odměny jsou vaše. Doklady se sčítají a každý měsíc můžete vybírat až 5×. Za registraci a první doklad v hodnotě alespoň 1 000 Kč na vás navíc čeká jako dárek švýcarský nůž Victorinox. A odměnu si zasloužíte i za přivedení nového řemeslníka.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem