Neogotický symbol Budapešti na břehu Dunaje, parlament Országház, je připomínkou významných okamžiků v historii Maďarska. Je jednou z největších a nejstarších správních budov v Evropě, jež byla postavena s úmyslem reprezentovat tehdy čerstvě osvobozený maďarský stát.

Proměna náměstí Kossuth Lájos tér v BudapeštiMonumentalitu budovy podtrhuje přilehlé rozsáhlé náměstí Kossuth tér, pojmenované po národním hrdinovi v době boje o nezávislost, které nedávno prošlo kompletní rekonstrukcí. Kolem 200 pohodlných laviček Preva Urbana lemuje nyní postranní zelené plochy.

Proměna náměstí Kossuth Lájos tér v BudapeštiSvým základním tvaroslovím snadněji komunikují s historickou architekturou. Místo se stalo prostornějším, plným nepostradatelných detailů, jež jsou ve skvělé harmonii s významnou historickou památkou města.

Odkloněním dopravy po obvodu náměstí se prostor osvobodil od křižujících rušných cest, a stal se tak přívětivějším místem pro odpočinek proudících návštěvníků s důstojnějším výrazem pro tak výjimečnou budovu.
text: Tomáš Horáček, foto: www.mmcite.com

logo MessengerPoslat Messengerem