Před šesti týdny došlo ke spuštění příjmu žádostí Nová zelená úsporám. Fond obdržel celkem 1557 žádostí za 359 milionů korun. Rozpracováno je 2369 žádostí za 264 milionů korun. Zrychlené tempo pro vyřizování žádostí tak pokračuje. Fond tedy zatím plní slib o zkrácení lhůt daný na konci března před spuštěním výzev.

Termíny pro kompletní vyřízení žádostí

- do tří týdnů od podání žádosti by měl zájemce o dotaci vědět, zda příspěvek obdrží

- pokud s žádostí uspěje, projekt úspěšně zrealizuje a doloží na Fond veškerou dokumentaci, tak do dalších tří týdnů dostane dotaci na účet

Fond plní slib

„Díky lépe nastavenému systému administrace se nám podařilo výrazně zkrátit lhůty pro posuzování žádostí. Plníme tím slib, který jsme dali před spuštěním letošních výzev. První žádosti o dotaci v hodnotě 550 tisíc korun budou vyplaceny už dnes, dalších 35 žádostí s dotací 2 milióny korun pak příští týden. Dnešní čísla dokazují, že novinky v programu, které jsme letos zavedli, jsou úspěšné,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec pro Státní fond životního prostředí České republiky.

Rychlost administrativních úkonů potvrzuje i skutečnost, že k dnešnímu dni bylo schváleno 731 žádostí za 155 287 051 Kč. 578 žadatelů dostalo akceptační dopisy s výzvou k doložení realizace.

Ohledně rodinných domů je Fondem aktuálně evidováno 1503 žádostí za více než 316 milionů Kč a dalších 2232 žádostí je rozpracovaných. Žadatelé mají největší zájem o příspěvek na snižování energetické náročnosti rodinných domů.

Nově poskytované dílčí zateplení

Zaznamenán byl největší počet žádostí na nově poskytované dílčí zateplení. Ze zdrojů jsou nejžádanější solární termické systémy a tepelná čerpadla. U bytových domů Fond přijal 54 žádostí za 43 milionů Kč.

V roce 2015 je na program připraveno 1,1 miliardy korun, z toho 600 milionů pro majitele rodinných domů na celém území České republiky. Podání žádosti o dotaci je rychlé a snadné. Stačí vyplnit elektronický formulář.

text: Tomáš Horáček, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem