Rekonstruovaný dům ve starší čtvrti středočeského města si majitelé, manželé středního věku, zařídili v moderním stylu. Jedinou výjimku připustili u ložnice. Přáli si navodit hřejivý a útulný dojem, a proto si nechali zpracovat návrhy ve dvou variantách - moderní a klasické. Ale nenechte se zmást, i pod stylovým zevnějškem se ukrývají nejmodernější matrace a rošty, vhodné pro zdravé spaní.

Všeobecně platí, že zařízení jakéhokoliv prostoru se odvíjí od individuálního vkusu, který se navíc u řady lidí s věkem mění, upravuje a dozrává. U ložnice snad více než kde jinde platí, že by měla působit co nejpříjemněji, aby se v ní dalo dobře odpočívat.

Klasická verze je zařízena nábytkem z řady Solitaire v dýze ořech antik (vyrábí Selva), atmosféru dokresluje tapeta s výrazným vzorem.Obdélníková místnost o rozměrech 3 x 6,5 m je pro pohodlné spaní dostatečně velká. Ve vnitřní podélné stěně se nacházejí dvoje dveře (do chodby a do koupelny s WC), naproti ve vnější podélné stěně je osazena prosklená stěna severovýchodním směrem. Manželé si přáli sem kromě postele umístit i šatní skříně, nízkou komodu, rádi se také pozdě večer společně dívají na televizi.

Vzhledem k rozměrům a dispozici místnosti bylo umístění nábytku v podstatě jasně určeno: postel stojí proti oknu a přiléhá čelem k vnitřní podélné stěně, v pravém rohu je umístěna komoda a stolek s televizorem, celou levou boční stěnu zakrývají vestavěné šatní skříně. Jejich zrcadlové dveře opticky zvětšují a prosvětlují celou místnost. Na „převlékací" zónu přímo navazuje vstup do koupelny s WC. Francouzským oknem se dá vyjít přímo na zahradu, což na jaře a v létě působí jako osvěžující ranní balzám.

Koberec s vysokým vlasem model Bliss (vyrábí Limited Edition) ze směsi vlny a polyesteru vyniká dokonalým zpracováním materiálu. Velikost 140 x 200 cm stojí 43 780 Kč.Variabilita se nabízí v barevnosti a stylu interiéru. Pro moderní verzi designér navrhl kombinaci teplého dubového dřeva (podlaha) a geometricky tvarovaného nábytku s hladkými povrchy v dýze wengé, který vynikne na podkladu bílého koberce. Geometrické linie změkčují svítidla oblých tvarů.

Pro „klasické" provedení designér zvolil tmavou dubovou podlahu a nábytek s ořechovou dýhou. Mírně nostalgickou atmosféru doladil světlou hladkou tapetou s květinovým vzorem a šedým kobercem s vysokým vlasem.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Kam ložnici umístit?

Varianta moderní: nábytek v dýze wengé od firmy Poliform doplňuje světlá reliéfní tapeta a bílý koberec s nízkým vlasem (vyrábí Limited Edition).„Pokud si můžete vybrat, umístěte ložnici v domě tak, aby svým oknem směřovala k východu - ranní slunce je nejlepší budíček," radí bytový designér Dušan Uruba. „Alternativu může poskytovat severovýchod či sever. Dále je vhodné ložnici situovat do nejklidnější části bytu či domu, vyvarujte se blízkosti schodů, frekventovaných chodeb či jiných hlavních komunikačních zón." Přímý vstup z ložnice na toaletu a do koupelny je ideální, pokud jej nelze zřídit, mělo by se sociální zařízení nacházet v blízkosti. Nejde o dogma či normu, ale čistě o praktické hledisko.

Symbióza roštu a matrace

To, že bychom měli věnovat dostatek pozornosti (i peněz) výběru matrace, už asi víme všichni. Poněkud opomíjený ovšem zůstává rošt, který matraci vhodně podpírá a zaslouží si přinejmenším stejnou pozornost. Ne každá matrace se může položit na každý rošt a naopak, dbejte na to, aby oba komponenty byly v „symbióze". Vyvarujte se matrace položené na rovné neprodyšné desce - člověk se během spánku potí (za noc můžeme perspirací - dýcháním kůže ztratit až 0,5 litru), matrace tedy odvádí vlhko a musí „dýchat". Pro příznivý a zdravý spánek jsou tedy absolutně nevhodné „uzavřené postele" - tedy takové, u nichž rám dosahuje až na zem a vytváří úložný prostor. Pokud tedy tento prostor můžeme oželet - udělejme to.

Klasická verze je zařízena nábytkem z řady Solitaire v dýze ořech antik (vyrábí Selva), atmosféru dokresluje tapeta s výrazným vzorem.Při výběru roštu a matrace záleží také na fyzických „parametrech" člověka, na výšce a hmotnosti. „Matrace a rošt tvoří základ, ten doporučuji dotvořit vhodným povlečením. Sledujte, zda je přikrývka dostatečně dlouhá (jsme-li alergici, tak z hypoalergenního materiálu), velikost polštáře je víceméně individuální a závisí na zvyku každého člověka. Jako nejvhodnější se udává rozměr 40 x 90 cm. Potřebujete- li „více pod hlavou", můžete tento polštář pohodlně přeložit," radí autor návrhu, interiérový designér Dušan Uruba.

text: Jitka Pálková, návrh: Dušan Uruba

logo MessengerPoslat Messengerem