Koupelna dosluhuje a chystáte se ji na jaře rekonstruovat? Pak byste měli vědět, co všechno promyslet, než začnete. Zima je na plánování ideální a s objednávkami nábytku, materiálů i řemeslníků rozhodně nečekejte.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Nenechte se zdržovat úřady

Ať už jste majitel bytu či domu, nájemník nebo družstevník, před rekonstrukcí si včas vyřiďte potřebná povolení. Rekonstrukci je třeba ohlásit na stavebním úřadě a v případě bytu si vyžádejte souhlas družstva nebo společenství vlastníků. Pozor na nutnost získat stavební povolení. Úřad má na vyjádření podle zákona 30 dní, ale realita může být o několik měsíců delší. Zažádejte tedy s předstihem, ať se vám rekonstrukce zbytečně neprodlouží.

Stavební povolení budete potřebovat v případech, kdy

  • zasahujete do nosných konstrukcí,
  • zasahujete do rozvodů (voda, elektřina, plyn, topení),
  • vzniká přístavba nebo nadstavba,
  • bude potřeba posouzení vlivů na životní prostředí.

 

Pokud stále tápete, ujasněte si na stránkách Mapei, jaká povolení potřebujete.

 

Před samotnou rekonstrukcí už zbývá jen informovat sousedy. Buďte k lidem ve vašem domě féroví a vyvěste oznámení o rekonstrukci. 


Pomocná ruka se vždy hodí

Možná očekáváte, že všechno zvládnete sami. Rekonstrukce koupelny rozhodně nepatří mezi sólové projekty a jistě oceníte několik dalších pomocných rukou. Na začátku startu projektu navštivte koupelnové studio. Připraví vám vizualizaci nové koupelny podle vašich představ. Plánovat můžete i sami v online programech nebo na milimetrovém papíru, ale pozor na měřítko. I půl centimetru rozhoduje!

Sehnat kvalitního řemeslníka není jednoduché, ale vyplatí se hledat. (Zdroj: Mapei)

 

Chystáte se bourat příčky nebo zasahovat do nosných stěn? Nezapomeňte, že potřebujete posouzení statika.

 

I když se rozhodnete většinu prací udělat svépomocí, objednejte si řemeslníky aspoň na zásahy do rozvodů elektřiny a odvodu odpadních vod. V klidu si projděte reference a ceníky a ujistěte se, že si najmete solidní pracovníky. Mapei má ověřené řemeslníky po celé republice. Až si plácnete, nezapomeňte podepsat smlouvu a ošetřit v ní vše od ceny přes rozsah prací až po nakládání s odpadem.

Vybavení nakupte předem

Rekonstrukce bude sama o sobě trvat dost dlouho. Nedovolte, aby vás zdržovalo ještě čekání na sanitární techniku, obklady, dveře apod. Stejně tak se nespoléhejte na nákupy na poslední chvíli. Umyvadlo, které jste si vyhlédli, totiž jako naschvál nebude na skladě.

Pamatujte, že nejdřív se nakupuje a teprve potom bourá a staví. Pokud nebudete mít vybraný koupelnový nábytek a nesdělíte řemeslníkům přesné rozměry například pro odvod odpadů, nakonec můžete shánět nábytek na míru a zaplatíte mnohem víc. Nákup předem se navíc vyplatí i díky sezónním a množstevním slevám. S výběrem stavební chemie do koupelny vám pomůže Mapei.

Zajímá-li vás, jaký konkrétní materiál použít, či jak vypadá pokládka podlahy, podívejte se na náš YouTube kanál. (Zdroj: Mapei)

Na závěr se obrňte pevnými nervy a počítejte raději s tou nejhorší variantou, a to i co se peněz týče. Nenechte se zaslepit ideálním scénářem a nepodceňujte možné komplikace. Ptejte se známých, čtete diskuze a články. Čím více budete připraveni, tím méně vás toho zaskočí.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem