Co by mělo vést stavebníky nových bytových a rodinných domů k respektování procesů řízeného větrání? Rozhodně hlavně vědomí, že lidskému zdraví nesmírně škodí pobyt v prostředí, kde chybí zdravý vzduch.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Před dvěma týdny na našem webu vyšel text věnovaný kvalitě vzduchu v moderních bytových a rodinných domech, a v souvislosti s tím i o přednostech systémů řízeného větrání. Byla vzpomenuta role společností BEAM ČR a SMART-VAC v úsilí zajistit za všech okolností kvalitní prostředí v interiérech. A rovněž jsme se dotkli schopností příslušných špičkových technologií. Dále pokračujeme v této tematice.

Více tepla, méně vzduchu

V životě vždycky bývá něco za něco… Odborníci najednou konstatují, že nedávná masově prováděná opatření vedoucí k energetickým úsporám, vedle svých nepopiratelných přínosů, vedla mnohdy také ke znehodnocování kvality vnitřního prostředí budov. Teď se zjišťuje, že neprodyšný a teplo tedy dobře uchovávající plášť domu není výhradně velkou výhodou! A že funkčně dokonalá, perfektně těsnící okna sice teplo udrží, ale zároveň vnitřnímu prostředí tak trochu škodí. Čerstvý zdravý vzduch, kdysi mimoděk nepřetržitě proudící netěsnostmi rámu primitivního okna dřevěného, vlastně nebyl tak úplně nevítaný! 

Ale stále by se toho tolik nedělo, kdyby po stavebních odbornících a statisticích, nepřišli se svým pohledem na věc i lékaři. Jejich konstatování je strohé, ale mrazí z něho: Většina běžných nemocí dnes úzce souvisí s nedostatečným větráním!

Zdravotníci tedy vědí, co je jednou z příčin zvyšované nemocnosti, takže hned svoje závěry rozvádějí. Chabé větrání způsobuje nejen nebezpečnou koncentraci oxidu uhličitého, ale někde například také radonu. A případné úspory tepelné energie mohou být omezeným větráním dokonce kontraproduktivní. Zvyšují se totiž obecně náklady na zdravotní péči! Někde se sice uspoří, aby jinde se vydalo mnohem víc, než kolik činila ona úspora.

V globálním měřítku už najednou není největším problémem energetická náročnost či nenáročnost budovy, ale stav hygieny jejího prostředí. Ano, ve většině moderních či nedávno modernizovaných domů je dostatek tepla. Ale v těch domech často bohužel není zdravě! Pokud se tedy nepoužije větrání řízené.

Šetří se na nesprávných místech

Řízené větrání musí zajistit v každém okamžiku v každé místnosti požadované množství zdravého čerstvého vzduchu. Škodliviny musejí být průběžně odváděné. Nesmí se zvyšovat vlhkost, nesmí vznikat povrchová kondenzace, natož aby se tvořily plísně. Průvan je nežádoucí, složitější obsluha systému taktéž. Tam, kde funguje řízené větrání, lze za všech okolností pobývat i spát za zavřenými okny.

Obecně a teoreticky musí být v každé stavbě hygiena prostředí vždy nadřazena jakýmkoli jiným technickým požadavkům. Ale praxe je jiná. Šetří se na nesprávných místech. Nejhorší je, že počínání projektantů a dodavatelů mnohdy iniciují samotní investoři. Pár ušetřených stokorun za provoz vytápění, dostane přednost před kvalitou vzduchu v bytě.

Proč tedy zatím neexistuje povinnost vybavit každý nový rodinný dům řízeným větráním? Odpovídá jednatel firmy BEAM ČR, která potřebné technologie dodává, Michal Čermák: „Ano, zatím takové řešení žádné oficiální nařízení, nebo vyhláška, neupravují. Ale čteme to jaksi mezi řádky předpisů souvisejících, vyplývá to totiž z jasně daných požadavků hygienických a energetických. Doba, kdy se systémy nucené ventilace skutečně stanou standardním zařízením každého rodinného domu, není příliš vzdálená. Ani to nikdo nebude muset nařizovat. Ty domy si o to prostě řeknou. Nikdo nechce zbytečně vyhazovat peníze, nikdo nechce doma likvidovat plísně a dýchat zdravotně nepřijatelný vzduch.“

Kreativní systém

Na skutečnost, že v řadě domů a bytů dnes není většinou úplně zdravě, reagují technologie RENSON, které v Česku dodává právě společnost BEAM ČR. Nabízena je ucelená řada řadu ventilačních technologií, které spolehlivě zajistí zdravé vnitřní prostředí nejen v rodinných i bytových domech, ale také ve školách, administrativních budovách, výrobních provozech a obchodních centrech. RENSON proslul mimo jiné originálním systémem Healthbox, který efektivitou své činnosti překonává konkurenci o třídu! Doslova kreativní větrací systém Healthbox mimo jiné umožňuje větrat až jedenáct místností, přičemž pracuje pouze v těch, kde je to v danou chvíli žádoucí.

K větrání určených prostorů dochází v případech produktů RENSON s vysokou mírou efektivity a s důrazným zaměřením na energetickou úspornost. Podstatné je v tomto případě rovněž mimořádné estetické provedení všech součástí systému.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem