Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství vyhlásila 24.června 2015 výsledky již 7. ročníku soutěže Výrobek – technologie pro stavitelství a architekturu 2015. Baumit se pravidelně se svými přihlášenými výrobky umisťuje mezi oceněnými. Letos za přihlášenou technologickou novinku – samočisticí omítku s fotokatalyzátorem Baumit NanoporTop obdržela zlatou medaili a diplom jako známku kvality.

Diplom – Výrobek roku 2015 – ocenění Nadace ABF za r. 2015.Zlatá medaile – Výrobek roku 2015 – ocenění Nadace ABF za r. 2015.Zářivě čistá fasáda s trvalou ochranou proti mechům a řasám

Trvale krásný vzhled fasády je přáním každého majitele nemovitosti. Fasádní systémy však často napadají plísně, mechy a další organické nečistoty, stejně jako prach. Proti organickým nečistotám lze bojovat chemickými odstraňovači, impregnací, fungicidními prostředky. Na základě nově využité technologie zvané fotokatalýza lze nyní proti nečistotám bojovat silou světla. Na kvalitu stavby má v průběhu její realizace vliv mnoho věcí, ale pouze fasáda kromě ochrany samotné budovy určuje i architektonický ráz. Je opětovně vystavována nejrůznějším vlivům počasí.

Zlatou medaili a diplom známky kvality „Výrobek – technologie pro stavitelství a architekturu 2015“ za samočisticí omítku Baumit Nanopor převzal za Baumit, spol. s r.o. marketingový ředitel Ing. Martin Omelka dne 24.června 2015 v prostorách Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství během konference „Building Information Modelling ve stavebnictví“.

Kvůli nečistotám, které přirozeně ulpívají na jejím povrchu, navíc přichází o svůj původní vzhled. Pro prodloužení celkové životnosti a obnovení barev je zpravidla nutné fasádu po 10 až 15 letech přetřít. To si vyžádá náklady nejen na pořízení vlastní fasádní barvy a provedení nátěru, ale i na stavbu lešení, zakrytí přiléhajících konstrukcí (oken, dveří), zábor komunikace apod. Udržovat čistou fasádu pomáhají nanoporézní povrchy fasád, které jsou dnes rozšiřovány o schopnost fotokatalýzy, která k čištění fasády využívá sílu světla.

Princip fotokatalýzy Baumit NanoporCo je fotokatalýza?

Fotokatalýza je založena na řadě fyzikálních a chemických procesů, které se odehrávají na povrchu fasády. Tyto reakce jsou iniciovány a urychlovány pomocí speciální látky – katalyzátoru, který využívá světelnou energii a během reakce se sám nespotřebovává. Fotokatalytické omítky a barvy patří mezi nanotechnologické produkty, které obsahují nanočástice výrazně zlepšující vlastnosti nátěrů. Takové hmoty jsou pak odolnější proti oděru, jsou charakteristické elektrostatickým nábojem a vysokou paropropustností, mohou snižovat propustnost elektromagnetického záření i čistit fasádu. Při dopadu denního světla na fasádu se během fotokatalýzy aktivuje fotokatalyzátor obsažený v omítce. Dochází tak k rozkladu částeček nečistot usazených na povrchu fasády. Díky okolnímu proudění vzduchu jsou nečistoty.odstraněny z fasády, jejich rozpouštění napomáhá také déšť či schnoucí vlhkost. Fasáda se tak čistí sama. Tato metoda je obzvláště účinná v boji proti řasám, plísním a bakteriím a zabraňuje usazování prachových částeček a sazí.

Přiznivá ochrana fasády i vůči životnímu prostředí

Samočisticí omítka s fotokatalyzátorem Baumit NanoporTopKlasická ochrana fasád proti biologickému znečištění bývá obvykle zajišťována pomocí tradičních chemických látek. Ty se z povrchové úpravy postupně vyplavují a ztrácejí tak svou účinnost. Na rozdíl od toho nový Baumit Nanopor photokat nepředstavuje žádnou zátěž pro životní prostředí, minimalizuje nároky na údržbu a zajišťuje fasádě dlouhodobě krásný vzhled.

PhotokatBaumitKontakt

Baumit, spol. s r.o. | Průmyslová 1841 | 250 01 Brandýse nad Labem | www.baumit.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem