Hledáte ten správný materiál pro stavbu či rekonstrukci vašeho domu nebo interiéru? Lícové zdivo má nejen vynikající vlastnosti, ale je velmi oblíbené také pro jeho úžasný vzhled. Lícové zdivo má starobylé kouzlo, ale skvěle poslouží i jako doplněk moderních domů. Objednat si můžete jak celé lícové cihly, které jsou vhodné ke zdění, tak i obkladové pásky (obklady) ve stejném designu, které lze lepit na většinu typů povrchů.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Pálené lícové cihly a obkladové pásky mají velkou pevnost, dlouholetou životnost a nevyžadují téměř žádnou údržbu. Lícovky jsou pálené z cihlářské hlíny, která zaručuje, že nikdy nevyblednou. Stejně jako u všech ostatních hliněných stavebních materiálů jsou lícové cihly a pásky čistě přírodní a ekologické. Neméně důležité je estetické hledisko – jsou moderní, elegantní a nadčasové. Každá obkladová cihla je designovým prvkem a má všestranné použití – ať už v interiéru nebo exteriéru, pro rodinné domy, vícepodlažní kancelářské budovy nebo bytové domy.

Montáž lícových cihel (Zdroj: Wienerberger)

Při vyslovení pojmu lícové zdivo si většina z nás představí tradiční cihlově červenou barvu. To ale zdaleka není pravda. Lícové cihly i obkladové pásky jsou vyráběné v široké škále barev od světlých odstínů až po tmavé. V nabídce jsou také různé povrchové úpravy, které závisí na druhu výrobní technologie. Strojově vyráběné cihly mají přesné rozměry, ostré hrany a hladký povrch. Oproti tomu ručně vyráběné cihly mohou mít drobné žádoucí odchylky v rozměrech a tvarech a mají většinou strukturovaný rustikální povrch.

Možnosti použití lícových cihel:

1. Provětrávaná fasáda z lícových cihel

Jedná se o tzv. přizdívku, kdy se lícové cihly zdí jako samonosně  stojící zeď na předem připravený betonový a odizolovaný základ, který je společný s nosným zdivem nebo na nerezové úhelníky. Mezi těmito dvěma vrstvami vznikne vzduchová mezera, která zajišťuje cirkulaci vzduchu a odvádí tak vlhkost tzv. komínovým efektem.

Lícové zdivo má nejen vynikající vlastnosti, ale je velmi oblíbené také pro jeho úžasný vzhled. Lícové zdivo má starobylé kouzlo, ale skvěle poslouží i jako doplněk moderních domů. Objednat si můžete jak celé lícové cihly, které jsou vhodné ke zdění, tak i obkladové pásky (obklady) ve stejném designu, které lze lepit na většinu typů povrchů. (Zdroj: Wienerberger)

2. Ploty z lícových cihel

Dalším velice častým použitím lícových cihel jsou zděné ploty. Na betonový a odizolovaný základ můžeme vyzdít sloupy a podezdívku, a to buď plnou nebo s prostorem pro kovové či dřevěné výplně. Je to rychlé a jednoduché. 

Z lícovek můžete realizovat nejen fasády a ploty, ale i komíny, krby atd. Jejich použití je doopravdy všestranné.

Cihlový obklad z lícových pásků

Rozlišujeme cihlové pásky dvojího typu, a to ražené a tažené. Liší se způsobem výroby. Ražené obkladové pásky se vyrábějí řezáním z lícových cihel ražených a tloušťka je 23 mm. Jejich pohledová strana je tedy totožná s lícovou cihlou a při správné aplikaci jsou k nerozeznání od pravé cihlové fasády. Oproti tomu tažené pásky, tzv. klinkery, se vyrábějí strojově tažením z cihlářského lisu a mají tloušťku okolo 10 mm.

Obkladové pásky. Lícové zdivo má nejen vynikající vlastnosti, ale je velmi oblíbené také pro jeho úžasný vzhled. Lícové zdivo má starobylé kouzlo, ale skvěle poslouží i jako doplněk moderních domů. Objednat si můžete jak celé lícové cihly, které jsou vhodné ke zdění, tak i obkladové pásky (obklady) ve stejném designu, které lze lepit na většinu typů povrchů. (Zdroj: Wienerberger)

Použití lícových pásků je méně náročné na technickou přípravu stavby, tedy na rozdíl od lícových cihel s ní nemusíte počítat již v projektu. Proto je u nás tento materiál tak populární při rekonstrukcích nebo při „dozdobení“ vašeho již hotového domu. Pásky se dají použít v podstatě kamkoliv si budete přát. Lepení pásků se provádí pomocí speciálních lepidel. Po nalepení požadovaných ploch je závěrečným krokem spárování. Celkový vzhled cihlového obkladu zásadně ovlivní volba barvy spárovací hmoty.

Mezi přírodními cihlovými materiály je také velmi oblíbená cihlová dlažba.

Dlažba (Zdroj: Wienerberger)

I dlažba okolo domu podtrhuje vzhled vašeho bydlení. Ideální je ta, která nejen dobře vypadá, ale také hodně vydrží. A to je přesně cihlová dlažba od výrobce Wienerberger. Je mrazuvzdorná, vysoce odolná, stálobarevná, téměř bezúdržbová a má velmi dlouhou životnost. Vyrábí se v různých rozměrech a v širokém spektru barev. Volit tak můžete od tradiční červené cihlové barvy po moderní např. tmavě šedou. Dlažba z pálené hlíny odolává všem povětrnostním vlivům a má typicky přírodní povrch, který ani ve vlhku neklouže. Je tudíž vhodná i pro použití na terasu a kolem bazénu. I když je cihlová dlažba využívána především jako venkovní, hodí se i do interiéru např. restaurací či historických budov.

Text připravil: WEST BRICK – lícové zdivo s.r.o.

Westbrick.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem