Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 15: Pokládka střešní krytiny

Bez kvalitní tašky nemůže být dobré střechy

Správné laťování je kostrou každé kvalitně zpracované skládané krytiny. Před jeho zahájením je třeba si uvědomit, pro jaký typ krytiny laťování provádíme. Na laťování se v tomto týdnu pokládá střešní krytina Tondach. Pálené tašky můžeme rozdělit do dvou skupin – posuvné a s přesnou krycí délkou. Tašky posuvné umožňují přeložit jednotlivé řady tašek více či méně přes sebe tak, aby se u hřebene končilo vždy celou řadou tašek. Tím pádem není tedy nutné tašky u hřebene řezat, což je nespornou výhodou.

Bez kvalitní tašky nemůže být dobré střechy. (Zdroj: Wienerberger)

Aby tašky dobře seděly, je nutné precizní provedení laťování, což se provádí následujícím postupem: 1) změří se délka krokve, 2) odečte se vzdálenost první závěsné latě od okapové hrany, která je jiná než všechny ostatní, aby první řada tašek svým okrajem zasahovala do jedné třetiny okapového žlabu, 3) odečte se vzdálenost odstupu latě od hřebene dle konkrétního typu krytiny a sklonu střechy, 4) výsledná vzdálenost se dosadí do následujícího vzorečku: Vypočtený rozměr / střední krycí délka tašky. Výsledek se zaokrouhlí na celé číslo (počet řad) a opět původní vypočtený rozměr se podělí touto délkou. Do takto připraveného laťování se kladly střešní Tondach Figaro Deluxe – Engoba Granit vyrobené z pálené keramiky a opatřené povrchovou úpravou engoba. Tato úprava má nejenom estetickou hodnotu – tašky jsou matné, ale snižuje i usazování nečistot na povrchu tašek.

Bez kvalitní tašky nemůže být dobré střechy. (Zdroj: Wienerberger)

Třiatřicetiletá záruka od Tondachu zaručuje přinejmenším to, že údržba domu nebude v budoucnu náročná. Kromě velmi dlouhé životnosti navíc pálená střešní krytina nevybledne, je stálobarevná. Dobře provedená skládaná střešní krytina, v tomto případě navíc pálená, je schopna odolat i velmi nepříznivým povětrnostním vlivům.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger 

logo MessengerPoslat Messengerem