Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 20: Instalace elektro

Jedna z nejméně viditelných, zato nejdůležitějších rozvodových sítí domu zajišťující „tlukot jeho srdce“.

Instalace elektro. Jedna z nejméně viditelných, zato nejdůležitějších rozvodových sítí domu zajišťující „tlukot jeho srdce“. (Zdroj: Wienerberger)V tomto týdnu se začaly dělat instalace elektro, tzn. krabice na zásuvky vypínače, drážkování. Vnitřní elektrické rozvody musí být přesně vymezeny a rozděleny. Minimálně na světelné, zásuvkové a pro pevně připojené spotřebiče. Drážky a otvory pro instalační krabice se v cihelném zdivu zhotovují speciálními nástroji, například frézami se dvěma paralelními rozbrušovacími kotouči, což zamezuje vylamování vnitřních žeber dutých cihel. Svislé drážky lze vyřezávat až do šířky 35 mm, přičemž vzdálenost svislých drážek od otvorů musí být minimálně 15 cm, nejvíce však 1 drážka na metr délky stěny. Do děrovaných cihel se vrtá bez příklepu, aby nedošlo k odlamování a štěpení částí a okrajů dalších vnitřních žeber. Dolní a horní vodorovná zóna elektro je v rozmezí od 150 do 450 mm od hotové podlahy nebo stropu.  Svislé instalační zóny jsou v rozmezí od 100 do 300 mm od okna, dveří a rohu místnosti hrubé stavby. Zásuvky a vypínače se umísťují u oken a dvoukřídlých dveří po obou stranách, u jednokřídlých dveří na straně kliky.

Instalace splňuje požadavky na současnou legislativu a je předpřipravena na platnou legislativu roku 2020. Dům je tak zároveň připraven na napojení na nové technologie. Ekologie, energetika i ekonomika – v konceptu se počítá s nejmodernějšími postupy v těchto oblastech. Dům je předpřipraven na moderní technologie budoucnosti, parametry vyhovují již dnes kritériím, která budou platné v budoucnu.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger 

logo MessengerPoslat Messengerem