Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 24: Montáž rekuperace

Začala montáž rekuperace od partnera projektu firmy Wafe. Rekuperace je systém efektivní výměny vzduchu, kdy se teplo z odváděného vzduchu využívá k ohřevu toho, který přivádíme dovnitř. V létě se naopak vzduch proudící do budovy příjemně ochlazuje. Kromě udržování nízké hladiny CO2 je možné udržovat i vlhkost v domě a odfiltrovat prach, smog a alergeny. Rekuperace přináší úsporu za topení, ale především vytváří zdravý domov.

Začala montáž rekuperace od partnera projektu firmy Wafe. Rekuperace je systém efektivní výměny vzduchu, kdy se teplo z odváděného vzduchu využívá k ohřevu toho, který přivádíme dovnitř. V létě se naopak vzduch proudící do budovy příjemně ochlazuje. Kromě udržování nízké hladiny CO2 je možné udržovat i vlhkost v domě a odfiltrovat prach, smog a alergeny. Rekuperace přináší úsporu za topení, ale především vytváří zdravý domov. (Zdroj: Wienerberger)

Začala montáž rekuperace od partnera projektu firmy Wafe. Rekuperace je systém efektivní výměny vzduchu, kdy se teplo z odváděného vzduchu využívá k ohřevu toho, který přivádíme dovnitř. V létě se naopak vzduch proudící do budovy příjemně ochlazuje. Kromě udržování nízké hladiny CO2 je možné udržovat i vlhkost v domě a odfiltrovat prach, smog a alergeny. Rekuperace přináší úsporu za topení, ale především vytváří zdravý domov. (Zdroj: Wienerberger)Rekuperace je již v současné době standardem při výstavbě rodinných domů, bytů i komerčních nemovitostí. Od 1. 1. 2020 budou v České republice v souladu se zákonem vznikat pouze budovy s tzv. téměř nulovou spotřebou energie nebo domy v pasivním standardu. K současným vysokým požadavkům na energetickou úspornost tedy zanedlouho přibudou ještě náročnější standardy. Stane se tak v souladu se zákonem 406/2000 Sb. o hospodaření energií a novelizace od 1. 1. 2018 vyvolané změnou zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. V tomto smyslu i projekt Wienerberger e4 domu odpovídá náročnosti nových pravidel. Postupuje se tak, že se nejprve dle projektu vytvoří stavební prostupy a následovala montáž adekvátní rekuperační jednotky, která je patrná z postupových fotografií. Firma Wafe, která je specialistou na výrobu rekuperačních jednotek, dokáže připravit systém přesně na míru konkrétnímu domu, což je i tento případ. 

Rekuperace je dalším příspěvkem k nevyřčené otázce, zde bude můj dům zdravotně nezávadný? Díky přírodní pálené hlíně a výrobkům z ní se do vnitřního prostředí nevylučují škodlivé látky. Díky difuzním schopnostem cihel je vlhkost vzduchu optimální, nevznikají plísně. Koncept také doporučuje využití řízeného větrání s rekuperací tepla. Další pozitivní dopady na mikroklima v domě jsme uvedli výše.   

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger 

logo MessengerPoslat Messengerem