Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 27: Parotěsná zábrana

U hotové stavby nejsou Izolace vidět, ale jsou rozhodující pro její kvalitu a životnost.

U hotové stavby nejsou Izolace vidět, ale jsou rozhodující pro její kvalitu a životnost. (Zdroj: Wienerberger)V podkroví, v místech již realizovaného zateplovacího izolantu, se prováděla parotěsná zábrana. K tomuto účelu se používá parotěsná fólie a speciální lepicí páska na spojení jednotlivých dílů fólie a oblepení detailů například kolem kleštin. Fólie slouží k tomu, aby páry uvolňující se z interiéru při běžném užívání domu neprostupovaly do tepelné izolace mezi krokvemi a tím ji neznehodnocovaly. Páry se mohou v minerální tepelné izolaci hromadit a změnou tepelných podmínek pak kondenzovat. Tím se sníží její účinnost. Kondenzát ale zároveň může nastartovat destrukční procesy v dřevěné konstrukci střechy a v namáhaných spojích. Kromě tepelných mostů, snížené funkci izolace a její nerovnoměrné účinnosti se časem mohou vyskytnout i dřevokazné houby, koroze spojovacího materiálu apod. Proto se provádění těchto prací musí dělat s co největší pečlivostí a přesností včetně zalepování a oblepování drobných detailů u krokví a kleštin speciální páskou.

Tyto postupy a kvalita jejich provedení pak zaručují maximální izolaci a teplotní stabilitu po celý rok. Koncept je navržen jako nZEB, tomu vyhovují navržené cihly pro obvodové zdivo a ostatní materiály, které mají vysoký tepelný komfort a velmi dobrou akumulaci tepla.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger 

logo MessengerPoslat Messengerem