Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 28: Příprava podkladů před omítáním

Soudržnost povrchu fasády je důležitá nejenom z estetického hlediska, ale také kvůli dodržení fyzikálních zákonitostí.

Podle plánu se v říjnu provádí příprava na omítání venkovní fasády. Tato příprava zahrnuje vytváření stejného homogenního povrchu v celé obvodové ploše domu v místech, kde bude následně aplikována fasáda. Nutností je zejména přestěrkování rozdílných materiálů, jakými jsou například dřevo, polystyren, železo apod. Přestěrkování se provádí výstužní síťovinou – známou pod názvem perlinka, s následným překrytím lepidlem, popřípadě difuzní stěrkou. Cílem je vytvořit podklad se stejnou homogenitou, na kterém nebude rozdílná roztažnost a nebudou se vytvářet následné trhliny v omítce.

Soudržnost povrchu fasády je důležitá nejenom z estetického hlediska, ale také kvůli dodržení fyzikálních zákonitostí. (Zdroj: Wienerberger)

Otázkou je, zda vydrží fasáda stejně dlouho jako cihly? Tím, že koncept nezahrnuje kontaktní zateplovací systém – používá se tzv. jednovrstvé zdivo, je životnost fasády domu několikanásobná. Navíc při použití doporučených lícových pásků Terca je fasáda bezúdržbová s velmi dlouhou životností cihlových a povrchových materiálů a stálobarevností.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger 

logo MessengerPoslat Messengerem