Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. Následující fáze probíhala v říjnu 2019.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 29: Venkovní omítky – jádro

Aplikace venkovní omítky se provádí v několika krocích. Než nastanou nepříznivé klimatické podmínky, na stavbě se realizuje venkovní tepelněizolační jádro. Jedná se o jádrové omítky, jejichž povrchovou úpravu tvoří buď omítkové stěrky s barvou, nebo pastovitou omítkou. Pro zlepšení tepelněizolačních vlastností stěn byla použita omítka Baumit Thermo plus, která je vylehčena speciálními plnivy, jako polystyren nebo perlit.

Pro zlepšení tepelněizolačních vlastností stěn byla použita omítka Baumit Thermo plus, která je vylehčena speciálními plnivy, jako polystyren nebo perlit. (Zdroj: Wienerberger)

Této vrstvě předchází přednástřik neboli špric. Používá se při přípravě podkladu v interiéru i exteriéru pod minerální omítky jako kontaktní můstek. Zabezpečuje dobrou přilnavost minerálních omítek a vyrovnává rozdíly v nasákavosti podkladu. Následně se jádrová omítka nanáší ve dvou krocích po 1,5 cm, tedy do konečné tloušťky 3 cm. Jádro musí patřičnou dobu vyschnout. Existuje takové pravidlo, které říká, že jeden milimetr omítky vysychá jeden den. Na stavbě vzorového domu tedy necháme procesy v jádrové omítce vysychat celé zimní období. Následně se bude provádět venkovní fasáda.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger 

logo MessengerPoslat Messengerem