Kousek od Prahy, v oblíbené rezidenční oblasti, se rodí nový rodinný dům, který je v mnoha ohledech průkopníkem. Náš redakční tým je při tom a bedlivě sleduje všechny stavební fáze. Přinášíme popis stavby domu budoucnosti e4 krok za krokem. Následující fáze probíhala v listopadu 2019.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Fáze 33: Instalace podlahového topení

Tepelná pohoda, její zdroje a možnosti regulace určují uživatelskou kvalitu bydlení v rodinném domě i důležité ekonomické ukazatele.

Na hrubé podlahy se pokládaly systémové desky s výstupky, do kterých se vkládaly topné hadice. Použit byl systém RADOPRESS firmy Pipelife – univerzální potrubní systém vícevrstvých trubek a lisovaných tvarovek použitelný pro všechny oblasti rozvodů: pitné a teplé vody, ústředního vytápění, podlahového vytápění. (Zdroj: Wienerberger)V tomto týdnu probíhala instalace rozvodů teplovodního topení. Na hrubé podlahy se pokládaly systémové desky s výstupky, do kterých se vkládaly topné hadice. Použit byl systém RADOPRESS firmy Pipelife – univerzální potrubní systém vícevrstvých trubek a lisovaných tvarovek použitelný pro všechny oblasti rozvodů: pitné a teplé vody, ústředního vytápění, podlahového vytápění. Médiem pro topení je voda. Vysoká izolační kvalita trubic a jejich malý průměr umožňují použití menšího objemu vody s rychlejší cirkulací. Díky nižší teplotě vstupní vody a rychlejší cirkulaci u tzv. nízkoteplotního podlahového topení se dosahuje značné úspory energie při zachování vysokého uživatelského komfortu. Potrubí je kladeno na systémové desky s výstupky, které usnadňují vedení hadic a díky izolaci zamezují tepelným mostům, resp. úniku tepla do podlahy.  V garáži se na systémové desky s tepelnou izolací zabudovaly hadice, které jsou jako přívodní pro radiátory sloužící pro temperování garáže.

Výhoda tohoto způsobu velkoplošného sálavého vytápění je ve spojení s vynikajícími akumulačními schopnostmi cihel Porotherm, kdy je obálka e4 domu schopna udržet tepelný komfort déle než u ostatních stavebních materiálů. Odborné studie potvrdily, že naakumulované cihly vydávají teplo mnohem déle než ostatní materiály.

Text: Stojan Černodrinski s využitím podkladů firmy Wienerberger

logo MessengerPoslat Messengerem